Seimas tarė TAIP ir nustatė maksimalų antkainį maisto produktams

cal2009-03-17  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

maistop2009-03-17 LR Seimas priėmė Kainų įstatymo pataisą, kurioje numatytas maksimalus prekybininkų antkainis. Didmenininkams – 15 %, mažmenininkams – 20 %. Priimta pataisa galioja visiems vidaus rinkoje realizuojamiems maisto produktams.

Tokios pataisos priėmimas buvo daugiau nei netikėtas. Kažkaip sunku net įsivaizduot, kad laisvosios rinkos sąlygomis, galėtų egzistuoti tokie įstatymai. Beje, tokius pakeitimus jau ne kartą buvo bandyta „prastumpti“ Seime, tačiau to padaryti vis nepavykdavo. Šįkart kažkaip pavyko.

Kol kas sunkiai nuspėjama tokių pataisų priėmimo priežastis. Būtų neįtikima galvot, kad Seimo vyrai staiga susirūpino piliečių socialine gerove ir išsivadavo iš oligarchų priklausomybės. Greičiau tai politinis žingsnis, siekiantis parodyti tautai, kad ir šis Seimas gali kažką gero. Deja, kaip dažniausiai nutinka mūsų Seime, geri norai ir baigiasi norais.

Pataisos gal ir galėtų (nors labai abejotina) pažaboti didžiųjų prekybos tinklų savivalę, kai prekėms taikomi kelių šimtų procentų antkainiai, tačiau smulkiajam verslui tai tikrų tikriausia kilpa po kaklu. Jei tokios pataisos ir galėtų atnešti nors kiek naudos, tai visų pirma jos turėtų būti taikomos tik didiesiems prekybininkams, aplenkiant smulkiuosius. Bet čia vėl susiduriama su lietuvišku charakteriu, kai kiekvienam įstatymui surandamas apstatymas. Niekas gi netrukdytų „maximai“ įkurti tarpinę įmonę, per kurią ji įsigytų visas prekes. Tai jau leistų taikyti 35 % antkainį. O be to, dėl numatytų antkainių, dirbtinai būtų sukeliama pirkimo kaina, ko pasekoje, galima ir prekybos centrų nuostolinga veikla. Taigi, vietoj pelno mokesčio, Lietuvos biudžetas gali gauti skylę barankoje.

Lietuvos gamintojai vėl liktų nukentėjusiaisiais. Prekybos centrams, ypač jei jie veiklą vykdo ne tik Lietuvoje, labiausiai apsimokėtų importuoti produktus iš kitų šalių, per savo dukterines įmones, kurios nustatytų tokią pardavimo kainą lietuviškosioms įmonėms, kur ir 20 % antkainis neatneštų esminių pakeitimų lietuviškų kainų politikoje. Paprasčiausiai didžioji dalis antkainio būtų nustatoma dar prieš importuojant į Lietuvą. Iš viso to gautus tik tiek, kad Lietuvos biudžetas vėl netektų pajamų. O pirkti iš lietuviško gamintojo, vietinę produkciją paprasčiausia taptų nenaudinga. Nebent pirktų tos pačios užsienyje registruotos dukterinės įmonės, ir po to įsigytas prekes paprasčiausiai perparduotų lietuviškiesiems prekybos centrams. Bet tai jau daugiau būtų panašu į fiktyvią veiklą, nei į laisvosios rinkos prekybą.

20 % antkainis yra juokingai mažas tam tikroms maisto prekių rūšims. Pavyzdžiui, vaisiai ir daržovės. Kol jie patenka ant galutinių vartotojų stalo, nemaža jų dalis paprasčiausiai išmetama, nes supūva, praranda prekinę išvaizdą ar tiesiog pasibaigia jų realizacijos terminas. Taigi, prekyba tokiomis prekėmis iškart tampa nuostolinga. Didieji prekybos tinklai gal ir galėtų kaip nors padengti tokius nuostolius, tačiau smulkiųjų verslininkų parduotuvėse obuolių ar bananų nė su žiburiu nerastumėm.

Atvirai kalbant, netikiu, kad tokia kainų politika galėtų veikti Lietuvoje. Pasakysiu dar stipriau, netikėjau, net, kad tokie Kainų įstatymo pakeitimai bus kadanors priimti. Kaip ne kaip, bet Lietuvoje prekiaujama laisvosios rinkos sąlygomis (bent jau taip maniau iki šiol), kur pasiūlą reguliuoja paklausa. Tokios kainų politikos, nebent buvo galima tikėtis tik Baltarusijoje, kur viskas reguliuojama iš Lukošenkos rūmų, bet tikrai ne Lietuvoje. Matyt mūsų Seimo „shoumenai“ vėl nusprendė papokštauti, nes realiai ir blaiviai paaiškint priimtų pakeitimų kol kas neįmanoma.

Kol kas nenumatyta ir kam būtų taikomi priimti pakeitimai, nors jau užregistruotas siūlymas kainas reguliuoti tik  toms įmonėms, kurių metinė apyvarta viršija 3 mln. litų. Kad pakeitimai įsigaliotų, juos turi patvirtinti LR Prezidentas, kuriam tikiuosi užteks sveiko proto ir bent jau baigiantis kadencijai, Jo Ekscelencija, pagailės rašalo po visiškai nesuprantamais pakeitimais lietuviškojoje kainodaroje.

Vienas komentaras

  1. Vytautas - 2009-03-19

    Taip ir galvojau, kad gera idėja bus iškreipta, sumaišyta su purvais ir išmesta kaip niekam nereikalinga :(

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą