Greičio matuokliai. Vairuotojų drausminimui – naujos technologijos?

cal2009-04-12  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

Šiomis dienomis, bekeliaudamas po Lietuvą, viename procvincijos miestelyje, pastebėjau, bent jau mano akiai neįprastą, vairuotojų drausminimo priemonę. Sakau tik drausminimo, nes panašu, kad baudos už greičio viršijimą iš tokio greičio matuoklio, bent jau kol kas vairuotojai nesusilaukia. O štai ir jis pats.

matuoklis

Grant.lt fotografija. Kolektorinis greičio matuoklis?

Kaip matote, tai paprasčiausia kelio ženklas, nurodantis pėščiųjų perėją, su apačioje įtaisytu ekranu, kuriame užsidega artėjančios mašinos greitis. Greitis fiksuojamas kelis kartus, todėl važiuojant ~40-50 km/h greičiu, toks matuoklis suspėja parodyti mašinos greitį 2-3 kartus.

Kad tai stacionarus greičio matuoklis, tai ir taip aišku. Labiausiai sudomino tos dvi viršuje matomos plokštės. Panašu, kad tai saulės kolektoriai, kurie generuoja energiją šiam stacionariam vairuotojų drausminimo prietaisui. Jeigu nesuklydau taip nuspręsdamas – ką gi, tai puikus žingnis į priekį siekiant energetikai pažaboti saulės energiją.

Beje, apžiūrėjus iš arčiau, nepavyko pastebėti jokios fotoaparato angos, taigi panašu, kad tai labiau prevencinė drausminimo priemonė, nei mums jau visiems puikiai pažįstamas greičio matuoklis su fotoaparatu, nulemiantis baudos dydį, greitį viršijusiam vairuotojui.

Šitoks įrenginys puikiai pasitarnauja ir dar vienam tikslui – padeda pasitiktinti mašinos greičio matuoklio (spidometro) parodymų teisingumą. Tik jo pagalba sužinojau, kad šis dalykėlis mano mašinoje rodo beveik dešimčia km/h daugiau nei važiuoju realiai. Teks pasižiūrėt kokias padangas mano mašinai rekomenduoja gamintojas.

Rašyti komentarą