Mobiliojo ryšio operatoriai konkuruoja su Skype

cal2009-04-24  tagŽymos: , ,   Paskelbta kategorijose Keturi kampai

talkKai kurie mobiliojo ryšio operatoriai Vakarų Europoje, nedviprasmiškai leido suprasti, kad savo vartotojams neleis naudotis IP telefonijos (VoIP) paslaugomis. Tarp tokių sprendimų patenka ir populiari vaizdo ir garso pokalbių bei susirašinėjimo programa „Skype“. Ši programa veikia ne tik asmeniniuose kompiuteriuose, bet jau baigia persikelti ir į mobiliuosius telefonus. Kadangi jau nemažai naujesnių telefonų aparatų turi integruotą bevielio ryšio (WiFi) įrenginį, žymiai išaugo galimybė apeiti mobiliojo ryšio operatorių, ir prisijungus prie interneto naudoti jį ne tik vaizdo ir balso pokalbiams, bet ir naršymui ar el. paštui. Tokios programos kaip „Skype“ tik dar labiau supaprastina tokius sprendimus.

Kita, ne mažiau didesnį galvos skausmą operatoriams sukelianti, problema – „Skype“ siūlomi tarptautinių skambučių įkainiai. Nuo pat savo atsiradimo, „Skype“ pradėjo teikti ir mokamas paslaugas. Pasipildžius „Skype“ sąskaitą, galima skambinti beveik į bet kurią Pasaulio šalį, bet kurio operatoriaus abonentui. Viena minutė pokalbio skambinant iš „Skype“ kainuoja iki keliolikos kartų mažiau, nei skambinant įprastai, naudojantis kurio nors operatoriaus ryšiu. Be to, dažnai labiau apsimoka naudotis operatoriaus ryšiu tik tam, kad prisijungti prie interneto, o jau skambinti galima pasinaudojus internetu ir įdiegta „Skype“ programa.

Taigi, nenuostabu, kad operatoriai sujudo… Dėl „Skype“ jie gali netekti gana nemažos pajamų dalies. Bet gal jie patys dėl to ir kalti? Kas nors kiek domėjosi tarptautinių pokalbių tarifais, tas žino, kad jie tikrai nepagrįstai dideli.

Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai, kol kas lyg ir neplanuoja blokuoti VoIP programų naudojimo savo mobiliojo interneto vartotojams. Nors jei tokia galimybė sutaupyti pasirodytų priimtina daugeliui, operatorių nuomonė turbūt greitai pasikeistų.

Rašyti komentarą