Taksi paslaugų ypatumai

cal2009-04-26  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

taksiPastaruoju metu tik ir girdisi, kaip tai vienam, tai kitam mieste pinga taksi paslaugos. Net ir vienas rimčiausių „blogininkų“ Lietuvoje Artūras Račas stebisi, kad kainos gerokai sumažėjo, nors nei benzinas, nei automobiliai atrodo taip stipriai neatpigo. Bet šįkart ne apie tai.

Kaskart, kai tena važiuoti taksi, žmogus norom nenorom imi žvilgčioti į besikeičiančius skaičiukus taksometre, kurie nieko gero nežada. Nieko gero, tai paprastai reiškia tavo piniginės palengvėjimą. Prisipažinsiu atvirai – tokios betvarkės, kokia yra taksi paslaugų sferoje, turbūt sunkiai kur rasim. Paimkim paprasta pavyzdį. Prieš apytiksliai metus, per 1 mėnesį, teko Vilniuje važiuoti tuo pačiu maršrutu net tris kartus. Maršrutas neilgas, bet dėl gana vėloko meto, visus tris kartus teko pasinaudoti taksi firmų paslaugomis. Sena ir visiems gerai žinoma tiesa, kad daug geriau taksi yra išsikviesti telefonu, nei eiti jau prie stovinčios. Na, bet atleiskite… Nesu tiek nachalas, kad kviesčiau taksi telefonu, kai kitoje gatvės pusėje stovi gal kokie penki automobiliai. Taigi, visus tris kartus ir pasinaudojau taksi paslaugomis, pagal posakį – „čia ir dabar“.

Taigi… pirmą kartą kelionė man kainavo 15 litų, antrą kartą – 25 (!), o trečiąjį – 12. Na, suprantu, kad kaina keliais litais gali skirtis, dėl ilgesnio pastovėjimo prie sankryžos (nors kažin ar turėčiau mokėti už tai, kad raudonas šviesoforo signalas dega visas 2 minutes?), bet kai kaina skiriasi daugiau nei dvigubai… Keisčiausia, kad visais trim atvejais, tokią sumą parodė būtent taksometras. Nežinau, gal užtaikiau ant blogos firmos?

Maždaug prieš pusmetį, vėl teko prisiminti šį savo maršrutą ir vėl norom nenorom teko pagalvoti apie taksi. Šįkart, sąžinės ir gobšumo dvikovą laimėjo gobšumas. Todėl specialiai kiek tolėliau paėjęs, susukau į „Užupio taksi“. Ten buvau patikintas, kad už 10 minučių jau sėdėsiu šiltame automobilyje. Pralaukęs maždaug 12 minučių, patekau į šiltą taksi, o už dar panašiai tiek pat laiko – pasiekiau ir savo kelionės tikslą. Kelionė man kainavo tik 8 Lt.

Iki šiol vis dar nesuprantu taksi paslaugų verslo strategijos. Kaip gali mokestis už tokį patį maršrutą, skirtis net tris kartus? Na, patikėkite… sunkiai įsivaizduoju kokį kitą verslą, kuris taikytų tokią kainodarą, kaip taksi firmos Lietuvoje.

Pabaigai dar galėčiau pridurti, kad visus keturis kartus, net tik kaina už kelionę buvo skirtinga, bet skyrėsi ir kilometrai. Pasirodo net tuo pačiu keliu važiuodamas, gali sutaupyti vos ne 2 kilometrus. O gal visgi reiktų patikrinti taksi automobilių padangas?

Vienas komentaras

  1. Vytautas - 2009-04-27

    Nežinau, kaip šiuo metu, bet pernai nuo namų iki Oro uosto kelionė su Martonu kainavo ~25Lt (naktį), o atgal su tuo pačiu Martonu, tik prie Oro uosto stovinčiu – 60Lt. O visur skelbiama, kad įkainis yra vienodas…

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą