Pasaulis sutiko naują ligą – kiaulių gripą

cal2009-04-27  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

vaistaiBuvo snukio ir nagų liga, buvo paukščių gripas, šiandien turime naują priešą – kiaulių gripą. Jei dar savaitgalį lietuviai galėjo jaustis saugūs, tai jau šiandien ramybė išnyko kaip dūmas. Sergančių šia nauja ir kol kas neištirta liga yra jau kitoje Baltijos jūros pusėje.

Visada, kai pasigirsta pranešimai apie naujas ir žmogui pavojingas ligas, daugelis užduoda sau klausimą – ir iš kur jos tokios atsiranda. Tuomet suaktyvėja patys įvairiausi pranašai, burtininkai ir kiti panašių profesijų atstovai ir ima lietis įvairiausios pranašystės apie Pasaulio pabaigą ir visokias kitokias katastrofas. Deja, nors kiek labiau pasigilinus, supranti, kad tai turbūt tik paprasčiausias natūralus gamtos procesas, sumažinantis vieną populiaciją, kuri pernelyg išaugo. Gamtoje tai vyksta nuolat ir tai natūrali mitybos grandinės savireguliacijos forma.

XX a. žmonių skaičiaus augimas Pasaulyje buvo didžiausias nuo pat žmonijos pradžios. Wikipedia duomenimis, 2007 metais žmonių populiacija pasiekė 6,6 milijardo ir didėja 203 800 žmonių per parą. Panašiu tempu augant populiacijai, akivaizdu, kad žmonija gali susidurti su labai rimtomis problemomis, tokiomis kaip maisto trūkumas ar aplinkos užterštumas. Iš čia būtų galima kildinti ir vis naujas, mums pavojingas ligas. Žmogui aktyviai kišantis į natūralius gamtos procesus, keičiant per amžius nusistovėjusią tvarką, formuojasi tokių veiksmų padariniai, kurie gali pasireikšti ir naujų virusų išsivystymu. Arba jei žvelgt į viską paprasčiau – gamta pati kovoja su tokia rūšim, kuri kenkia jai. Tai grindžiama tuo faktu, kad naujos gripo atmainos pirmą kartą užfiksuojamos ten, kur didžiausias žmonių tankis. Pavyzdžiui, paukščių gripo šaltinis laikomas Honkongo ir Kinijos pasienis.

Toks paaiškinimas tai tik vienas iš realistiškiausių. O jų, po tokių naujos ligos protrūkių, galima išgirsti pačių įvairiausių. Kitas, kuris pasirodė vertas dėmesio, tai biologinio ginklo teorija. Štai, kad ir šiuo atveju. Pirmas susirgimas kiaulių gripu užfiksuotas visiškai šalia JAV – Meksikoje. Kas galėtų visiškai paneigti faktą, kad kuri nors, ne itin draugiškus santykius su JAV palaikanti valstybė (o tokių JAV turi tikrai nemažai, ką patvirtina ir 2001 m. rugsėjo 11-oji), slapta nekuria biologinio ginklo, kurį siekia panaudoti prieš kitaip neįveikiamą priešą? Kodėl pasirinkta Meksika? Ogi todėl, kad į ją bet kam patekti yra daug lengviau nei į JAV. O ji visai šalia, tad jei pavyksta sukurti tokį virusą, kuris lengvai perduodamas iš žmogaus žmogui, galima lengvai nuspėti, kad pirmiausia virusas išplis po kaimynines valstybes. Be to, tai puiki priedanga, kad ir toliau nebūtų įtarimų, jog kažkas pasistengia, kad Pasaulio ligų sąrašas pasipildytų dar viena, žmogaus gyvybei pavojinga liga. Galiausiai juk kai kurios religijos kiaulienos nevalgo apskritai. Argi tai ne rimti argumentai susimąstyti, kad gal būt ne viskas susiformavo natūraliai gamtoje.

Kaip ten bebūtų, visi tikimės, jog nė viena liga neišplis iki pandemijos lygio ar bent jau nenusineš mūsų pačių ar mūsų artimųjų gyvybių. Pasirodo, kartais, gyvenimas mažoje šalyje turi ir tam tikrų privalumų. Ypač kai tenka susidurti su grobalinėmis problemomis, kurios ištinka visą Pasaulį.

Komentarų: 4

  1. idomu - 2009-04-28

    o gal ne gamta kovoja o pats žmogus prieš žmogų

    [Atsakyti]

  2. sasy - 2009-04-28

    Ne.Zmoniu jau tapo per daug mes per daug aliname zeme tai reikia kaip nors mazinti per didelios populiacijos kieki nes mes jau tapome kaip patys baisiausi zemes parazitai.Tai jei jau uz mus jokiu didesniu plesrunu nera nuo kuriu negaletumeme apsiginti tai yra patis maziausi. :)Bet tesiog butu viskas norma jei kinai ir indai taip ****** nenoretu

    [Atsakyti]

  3. Egle - 2009-04-29

    paprasta kiauliu liga – gripo virusas, kuris sąveikauja su žmogaus gripo virusu ir gaunasi žmogui pavojinga forma. Viskas čia natūralu. Šaltinis: http://www.infomed.lt/lt/2/Infomed_plius/Ligu_katalogas,id,/kiauliu-gripas#r

    [Atsakyti]

  4. jolanta - 2009-05-02

    mes patys save susinaikinsim.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą