Lietuva neteko paskutinės Mažeikių naftos dalies

cal2009-04-29  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

naftotiekis2009 m. balandžio 29 d. Lietuva neteko paskutinės dalies AB „Mažeikių nafta“. Premjero patarėjas Mykolas Majauskas pranešė, kad pinigai už 9,98 proc. akcijų gauti, todėl Vyriausybė perdavė akcijas pirkėjai – Lenkijos kompanijai „PKN Orlen“. Dabar ši Lenkijos kompanija valdo 100 proc. AB „Mažeikiu nafta“ akcijų. Už parduotas akcijas LR Vyriausybė gavo 84 965 467 JAV dolerius.

Istorija kartojasi. Lietuva vėl liko be teisės kažkiek įtakoti AB „Mažeikių nafta“ veiklą. Jau buvo pasigirdusios kalbos, apie „PKN Orlen“ ir Rusijos naftos kompanijos „Lukoil“ derybas dėl AB „Mažeikių nafta“ pardavimo. Dabar tokiam sandoriui nebetrukdys niekas. Eilinį kartą bėgdami nuo savo rytinės kaimynės, vis tiek atsiduriame jos glėbyje. Ir būtent tuomet, kai valdžioje konservatoriai. Sutapimas? Ar ne per daug jų Lietuvos politikoje?

Kažkaip, blaiviai mąstant, neįmanoma suprasti, kaip Lietuva nesugeba susitvarkyti su visame Pasaulyje pelningiausiu verslu. Turime naftos perdirbimo gamyklą, tačiau už benziną mokame brangiau nei kaimynai. Vykdome pačius fantastiškiausius sandorius su pačia bendrove, tačiau galiausiai vis tiek liekame kvailio vietoje. O gal geriausia būtų ją išvis likviduoti? Bent jau viena problema mažiau būtų, o žiūrėk dar ir importuotas kuras būtų pigesnis. Na, bet prieš tai, dar ją gali reikėti nusipirkti iš „Lukoil“. Nieko, sumokėsim triskart brangiau nei už ją gavom parduodami lenkams ir galėsim likviduoti. O gal dar kartą kam nors parduosim?

Rašyti komentarą