Anapus Nemuno suplanuota dar viena atominė elektrinė

cal2009-05-02  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

atom2009 m. balandžio 29 d. Kaliningrado srities naujienų portalas kaliningrad.ru paskelbė, kad išrinkta vieta, kur Rusijos Federacijos valdžia statys naująją atominę elektrinę. Pasirinktas Nemano rajonas.

Pasak Nemano rajono savivaldybės tinklalapyje skelbiamos informacijos, nuo 2009 m. balandžio mėn. 30 dienos, prasideda poveikio aplinkai vertinimas. Nauja elektrinė turėtų būti pradėta statyti jau šių metų pabaigoje.

Kai Rusijos Vyriausybė pirmakart paskelbė apie tokius planus – daug kas tvirtino, kad tai tik blefas. Tačiau kuo toliau, tuo labiau tai darosi panašiau į tiesą. Nors vis dar daug abejonių kelia tokio projekto atsipirkimas ir naudingumas, tačiau aukščiausios Rusijos valdžios ambicijos ir tam tikri planai, gali labai smarkiai suklaidinti abejojančius sprendimo tikrumu.

Visgi, kad projektas būtų realiai įgyvendintas, trūksta esminių sąlygų. Atsižvelgiant į numatomą naujosios elektrinės galią (planuojami statyti 2 elektrinės blokai, kurių kiekvieno galia – 1150 megavatų), naujajai elektrinei aiškiai trūktų aušinimui reikalingų gamtinių išteklių. Nemuno vandens tokio galingumo reaktoriams vargu ar pakaktų, tad tektų pagalvoti apie alternatyvius aušinimo šaltinius. O tai dar labiau padidintų ir projekto kainą, ir potencialią elektrinės grėsmę aplinkai.

Jei Rusijos Federacijos užmojai būtų įgyvendinti, Lietuva atsidurtų nepavydėtinoje situacijoje. Lietuvai pasistačius dar ir nuosavą naują elektrinę, gyventume tarp dviejų masinio naikinimo ginklų, taigi ir grėsmė padidėtų dvigubai. Jei nuosavą elektrinę dar galėtume prisižiūrėti, tai į visiškai šalia Lietuvos teritorijos esančią antrąją – tikrai neįkištume nosies. Tektų visiškai pasitikėti ten dirbančiais specialistais ir Rusijos valdžia.

Kita vertus, gal tuomet Lietuvai nebereikia naujos elektrinės Visagine? Gal galėsime nusipirkti pigios energijos iš anapus Nemuno? Bet kaip tada su energetine nepriklausomybe nuo Rytų kaimynės?

Pasikartojant, galima pasakyti, kad dabar plačiai aptariama energetinė nepriklausomybė yra grynų gryniausias mitas. Net ir turėdami nuosavą elektrinę, nesugebame be kaimyninių valstybių apsirūpinti elektros energija, tai ką jau bekalbėti apie tą laiką, kai Ignalinos AE bus uždaryta?

Beje, komentuojantys šį pranešimą Kaliningrado srities gyventojai irgi labai abejoja tokio projekto naudingumu ir daugelis pritaria, jog tai visiškai nereikalinga investicija.

Rašyti komentarą