Naktinė alkoholio prekyba vis dar negalima

cal2009-05-22  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Keturi kampai

alkoholis2009-05-21 LR Seimas svarstė Alkoholio įstatymo pataisas, kurios turėjo panaikinti draudimą pardavinėti visų rūšių alkoholinius gėrimus nuo 10 val. vakaro ir 8 val. ryto. Deja, po balsavimo tokioms pataisoms nebuvo pritarta, todėl iki šiol galioję draudimai ir toliau lieka. Čia vertėtų priminti, kad toks draudimas galioja tik tiems mažmeninės prekybos taškams, kurie neturi pasilinksminimo vietos statuso. Visiems barams, kavinėms, restoranams ir kitokioms panašioms įstaigoms, toks draudimas netaikomas. Kitaip tariant, valstybė ne tik iškreipia rinką, sudarydama nevienodas sąlygas užsiimti ta pačia veikla, bet ir skatina svaigintis brangiai, sumokant už tą patį kiekį svaigalų trigubą kainą.

Jau ne vieną kartą teko įsitikinti, kad draudimais nieko nepasieksi, tačiau valstybė ir vėl brenda į tą pačią upę. Kas norės įsigyti alkoholio naktį, tas ir įsigys. Jei pakaks pinigų – nusipirks artimiausiam bare, o jei nepakaks – prisižadins artimiausio „taško“ savininką. Bet žinant esamą ekonominę situaciją – labiau tikėtinas antrasis variantas, kuris ne tik nepadės surinkti mokesčių, bet dar ir padidins tikimybę, kad ne vienas „taško“ lankytojas pateks į gydymo įstaigą, kur mes visi gausim sumokėti už jo gydymą. Neginčytina, kad alkoholio vartojimą reiktų riboti ir kontroliuoti, tačiau, kad tai būtų daroma tokiomis priemonėmis – tikrai nepritartina.

Labai daug tokios kontrolės šalininkų mėgsta lyginti Lietuvą su išsivysčiusiomis šalimis. Esą daugelyje šalių tokie draudimai galioja ir pažiūrėkit kaip gerai gyvena. Visiems tiems būtų galima pasakyti, kad reiktų vieną kartą pabaigti lyginti Lietuvą su jai nelygiomis šalimis. Kai mūsų visuomenė pasieks jų lygį, kai ir Lietuvoje už kiekvieną ne pagal paskirtį panaudotą litą „lėks politikų galvos“, gal tada ir mes galėsim įsivesti tokius draudimus ir galėsim džiaugtis, kad jie veikia – lietuviai ėmė mažiau svaigintis.

Toks draudimas, visų pirma atsiliepė visai šaliai. Tūkstančiai žmonių neteko darbo, nebesurenkami milijonai litų alkoholio akcizo, o šalis ir toliau geria, kaip gėrusi. Yra įstatymas, yra ir „apstatytmas“, pasakytų liaudies išmintis ir tikrai nesuklystų. Antram gyvenimui prisikėlė visą parą veikiantys „taškai“, vėl suklestėjo šešėlinė ekonomika, turguose išaugo rugių ir kvietrugių paklausą, o ir įsivežti techninio spirito iš kitos ES šalies, dabar nepalyginamai lengviau. Maža to, kad nuo metų pradžios negalim konkuruoti cigarečių, benzino, maisto produktų kainomis su kaimyninėmis šalimis, tai dar ir alkoholį uždraudėm pardavinėt.

Pabaigai, mažas pastebėjimas iš vieno prekybos centro gyvenimo. Trijų žmonių eilutė prie kasos. Laikas – 21:55. Vienas iš ketinančių susimokėti už prekes, nori įsigyti ir 4 butelių pakuotę alaus. Štai ir jo eilė. Kasininkė nuskenuoja pakuotę alaus, po to ima visas kitas prekes. Norėdama užbaigti čekį, ji to padaryti nebegali, nes pasirodo kasos aparatas jau rodo 22 val. Aišku, kyla didžiulis nepasitenkinimas, viskas baigiasi vos ne apsaugos darbuotojų sueiga. Galiausiai nepatenkintas pirkėjas trenkęs durimis išeina, taip ir palikęs visas prekes. Jam išeinant, per parduotuvėje įtaisytus garsiakalbius pasigirsta radijo stoties šaukinys, skelbiantis 10 val. vakaro.

Rašyti komentarą