Pavasaris – šienligės paūmėjimo metas

cal2009-05-30  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

alergijaSu kiekvienu pavasariu ar vasara, mus pasiekia ne tik šiluma, bet ir alerginės ligos, liaudyje vadinamos „šienlige“, protrūkiai. Žmonių, sergančių šia liga, kasmet vis daugėja, tad ligos aktualumas kasmet įgauna vis didesnę reikšmę.

Paprastai „šienligės“ simptomai yra čiaudulys ir alerginė sloga, akių paraudimas ir niežėjimas, gerklės skausmas, gali pasireikšti dusulio priepuoliai, kitos organizmo alerginės reakcijos, esant tiesioginiam kontaktui su alergenu.

Šienligės protrūkiai, kaip jau buvo minėta, turi sezoniškumą. Tai yra pasireiškia tik tada, kai aplinkoje padaugėja arba atsiranda alergenų – medžiagų, kurioms sergančiojo organizmas yra jautrus. Pati alerginė reakcija yra apibūdinama kaip neįprasta organizmo reakcija į tam tikrus išorinius dirgiklius.

Labiausiai „šienlige“ sergantys yra jautrūs tokiems, plačiai paplitusiems augalams, kaip motiejukas, eraičinas, šunažolė. Taigi didžiausių nepatogumų sergantieji susilaukia tuomet, kai minėti augalai pradeda žydėti ir dėl didelio jų paplitimo, tokių augalų žiedadulkių yra praktiškai visoje Lietuvoje. Štai todėl panaudoti efektyviausią gydymosi būdą – vengti kontakto su alergenais, yra nepaprastai sunku.

Deja, kaip jau sergantieji tokia liga tikriausiai žino, tokią ligą išgydyti visiškai, yra praktiškai labai labai sunku ir tai padaryti pasiseka labai retai. Tais labai retais atvejais, organizmas yra tiesiog pratinamas prie alergizuojančios medžiagos, nuolat leidžiant nedideles alergeninių medžiagų dozes, siekiant sustiprinti organizmo imunines savybes.

Dažniausiai su šia liga yra kovojama simptomiškai. Tai reiškia, kad yra vartojami antihistamininiai vaistai, kurie mažina organizme išskiriamo histamino, kuris ir kaltas dėl visų tų nemalonių pojūčių, kiekį. Tokie vaistai paprastai yra sintetiniai ir vieno ar kito vaisto efektyvumas priklauso nuo sergančiojo organizmo. Trumpai tariant, kiekvienas turi atrasti tą vaistą, kuris jam padeda geriausiai.

Esti ir homeopatinių (pagaminti iš natūralių medžiagų) preparatų, skirtų kovai su šia liga. Dėl tokių preparatų veiksmingumo ginčai vyksta iki pat šiol. Pasigirsta atvejų, kad tokie preparatai stebuklingai išgydė, tačiau daug daugiau sergančiųjų lieka jais nusivylę. Vienas svarbus pastebėjimas, kad dėl tokių preparatų nedidelio poveikio, juos reikia naudoti žymiai ilgesnį laiko tarpą nei sintetinius. Tik tuomet galima tikėtis pastebimo pagerėjimo.

Pastaraisiais metais atsirado ir dar viena vaistų grupė, skirta sergantiems „šienlige“. Tai savotiški barjeriniai preparatai, purškiami į nosies gleivinę ir ją padengiantys plona plėvele, kuri neleidžia patekti žiedadulkėms į organizmą. Vienas tokių, kurių galima gauti ir Lietuvoje, yra miltelių formos purškalas į nosį – „Nasaleze“. Tai natūralus produktas, kurį tikrai galima drąsiai pabandyti. Plačiau apie jį galite paskaityti čia.

Rašyti komentarą