Rinkimų rezultatai į Europos Parlamentą

cal2009-06-08  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

rinkimai_europos_parlamenta2009-06-07 Lietuvoje vykę rinkimai į Europos Parlamentą taip pat nepraėjo be rekordų. Per šiuos rinkimus užfiksuotas mažiausias rinkėjų aktyvumas per visą nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos istoriją. Prie balsadėžių, savo nuomonę pareikšti atėjo vos kiek daugiau nei 20 proc. (per pusę milijono) visų rinkimų teisę turinčių piliečių. Toks mažas rinkėjų aktyvumas tik dar kartą patvirtina, kad rinkėjai tapo apatiški lietuviškai politikai ir nebemato tos politinės jėgos, kuri būtų verta jų balso.

Antras šių rinkimų išskirtinumas yra tas, jog pirmą kartą pasisekė ir kitataučių atstovams. Lietuvos lenkų rinkimų akcija, dėl gana didelio rinkėjų aktyvumo (daugiau nei 41 proc.) Šalčininkų rajone ir mažo visoje likusioje Lietuvos dalyje, pirmą kartą iškovojo vietą Europos Parlamente.

Išankstiniais duomenimis, rinkimus į Europos Parlamentą laimėjo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Jiems atiteko 4 mandatai. Antroje vietoje likę jų oponentai Lietuvos socialdemokratų partija iškovojo 3 mandatus. Likęs mandatų skaičius pasiskirstė taip:

Partija Tvarka ir Teisingumas – 2 mandatai;

Darbo partija – 1 mandatas;

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 1 mandatas;

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis – 1 mandatas.

Visos likusios partijos į Europos Parlamentą savo narių nesiųs, nes neiškovojo nei vieno mandato.

Iš viso rinkimuose dalyvavo 15 politinių partijų. Lietuvai naujai išrinktame Europos Parlamente atstovaus 12 parlamentarų.

Didžiausias rinkėjų aktyvumas (per 41 proc.), kaip jau buvo minėta, užfiksuotas Šalčininkų rajone. O mažiausias – Visagine. Čia prie balsadėžių neatėjo nei 10 proc. visų į sąrašus įtrauktų rinkėjų arba vos kiek daugiau nei 2000 iš beveik 21000.

Rašyti komentarą