Patekti į autobusą galima tik per vienerias duris, o palikti jį – per visas likusias

cal2009-06-15  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

keleiviai2009-06-15 Klaipėdoje įsigaliojo nauja, plačiai apkalbėta, tvarka, susijusi su keleivių pervežimu miesto autobusais: keleiviams įlipti į autobusą leidžiama tik per priekines keleivinio transporto duris. Be to, visi įlipantys turi vairuotojui parodyti bilietėlį, o jo neturintys – čia pat jį įsigyti.

Daugelis giria tokią tvarką, o tuo tarpu pats autobusų parkas tikisi, kad tai padės sumažinti „zuikių“ skaičių, o tuo pačiu padės padidinti ir pajamas. Kol kas nežinoma, ar tokie lūkesčiai realūs, tačiau, kad tai atneš ir tam tikrų minusų – faktas.

Visų pirma – keleivių srautas piko metu. Autobusams, ypač piko metu, teks žymiai ilgiau stovėti stotelėje ir laukti kol visi keleiviai įsispraus į autobusą per vienerias duris. Tuo pat metu, teks kontroliuoti visus įlipančius ir pardavinėti bilietėlius. Dėl to ne tik bus papildomai teršiamas miestas, bet ir susidarys bereikalingi transporto kamščiai, autobusai atsiliks nuo grafiko.

Taip pat kyla natūralus klausimas: o ką darys vairuotojas, jei keleivis atsisakys parodyti ar įsigyti bilietėlį? Sustabdys autobusą, iškels incidentą ir lauks kol atvyks spec. tarnybos, kurios išlaipins nepaklususį keleivį? Jau dabar galima įsivaizduoti kitų, skubančių keleivių reakciją!

O jei trumpai, tai visa ši naujoji tvarka – didžiulis krūvis autobusų vairuotojams, kurie jau senai nustojo būti vien tokie. Pamažu jie tampa ir kontrolieriais, ir pardavėjais, ir policininkais.

Kaip visada norai gal ir geri, tačiau sprendimai jiems įgyvendinti – ne visai. Na, kaip tai veiks realiai – pamatysim netrukus.

Vienas komentaras

  1. Aninimas - 2009-07-01

    Danijoje si sistema yra jau senai eksplotuojama, ir klausimas su keleiviu srautais yra issprestas paprastai… Vienkartinio bilieto kaina = 8 LTL, prie vairuotojo kabinos stovi aparatas tikrinantis e-bilietus, ir aparatas spausdinantis bilietelius i ji idejus pinigus… Deja aparatas grazos neduoda, taciau e-bilietus turintys zmones praeina greitai, o neturintys pinigu keleiviai tiesiog vengia zuikiskumo, nes baudos uz vaziavima be bilieto siekia 250 LTL. Paprasta.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą