Lietuvoje 15 min. galima vairuoti išgėrus

cal2009-06-16  tagŽymos: , ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

a_vidziunas

Arvydas Vidžiūnas

Taip 2009-06-12 nutarė Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas, išnagrinėjęs Seimo nario Arvydo Vidžiūno bylą, kurioje pastarasis buvo kaltinamas neblaivus vairavęs automobilį.

2009 m. gegužės 20 d. vakarą, konservatorius Arvydas Vidžiūnas pareigūnų buvo sustabdytas Vilniuje, Konstitucijos prospekte. Kadangi iš vairuotojo sklido alkoholio kvapas, jam buvo pasiūlyta nuvykti į nuovadą ir ten pasitikrinti girtumą. Tą padarius, paaiškėjo, kad A. Vidžiūnas vairavo apsvaigęs daugiau nei leidžia kelių eismo taisyklės. Alkoholio tikrintuvas parodė, kad alkoholio koncentracija Seimo nario kraujyje buvo dvigubai didesnė nei leidžiama – 0,84 promilės (leidžiama norma – 0,4 promilės). Esant tokiai alkoholio koncentracijai kraujyje nustatomas lengvas girtumo laipsnis.

Už vairavimą esant lengvam girtumui laipsniui skiriama 1000-1500 litų bauda ir vairuotojo pažymėjimo atėmimas nuo 12 iki 18 mėnesių. Tačiau Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys, išnagrinėjęs visas aplinkybes, paskelbė, kad atsižvelgiant į pačio kaltinamojo ir policijos patrulio parodymus (ęsą jis galėjo suklysti dėl tikslaus sustabdymo laiko ir nuo alkoholio vartojimo iki patikrinimo alkoholio tikrintuvu galėjo nepraeiti 15 minučių), administracinio teisės pažeidimo byla Arvydo Vidžiūno atžvilgiu nutraukiama, nesant jo veiksmuose pažeidimo sudėties!

Sunkiai galima rasti tinkamų žodžių paaiškinti tokį teismo sprendimą. Pasirodo, Lietuvoje galima vairuoti ir išgėrus daug daugiau nei leidžiama – svarbu tik kad nuo alkoholio vartojimo nebūtų praėję daugiau kaip 15 min. Tik kadangi tokio leidimo nepavyko aptikti jokiame teisės akte, matyt tai nerašyta taisyklė, kuria ir vadovaujasi Lietuvos teismai.

Ir pikta ir apmaudu. Net nereikia klausti koks būtų buvęs teismo sprendimas, jei kaltinamasis būtų kuris nors iš mūsų – eilinių Lietuvos piliečių. Be kalbų būtume susimokėję baudą ir dar vairuotojo pažymėjimą metams palikę policijoj. Bet štai Seimo nariui tai negalioja. Jis gali važinėti pagėręs vyno ir likti nenubaustas, nes, kaip pats sako, išgėrė tik dvi taures vyno ir prieš pat sėsdamas prie vairo. O kas jam lieka daugiau sakyti? Nuo kada teismai tokie naivūs, kad tiki kiekvienu kaltinamojo žodžiu? O ir policininkas kažkaip staiga pradėjo abejoti dėl tikslaus laiko, kada jam taip nepasisekė, kad sustabdė išgėrusį Seimo narį. Ar būtų jis taip suabejojęs jei kalba eitų apie paprastą darbininką?

Kaip visada, tokiais atvejais, vėl galima įsitikinti, kad visi mūsų išrinktieji Seimo nariai yra nebaudžiami. Jiems leidžiama tai, kas paprastam mirtingajam atneštų tūkstantines baudas ir kitas sankcijas. O dar stebimės, kad lietuviai daug geria. Ir ko negerti, kai turim tokių pavyzdžių. Juk kiekvienas norim nors trumpam pasijusti Seimo nariu. O ką daryti jei tam pritrūksta fantazijos? Na, tuomet imi „ant drąsos“ ir bandai pasijusti nebaudžiamas. Tačiau įstatymai tave tuoj pastato į vietą. Juk realybėj tu ne Seimo narys. O tikram Seimo nariui nei fantazijos nereikia. Tiesiog „ima“ kiek reikia ar kiek nori. Vis tiek griežta Temidės ranka jų nepasiekia. Bet ką norėt dėl tokių „menkniekių“, kai šiandien nebaudžiami vaikšto net tie, kurie pardavė ne tik puse Lietuvos, bet ir visus Lietuvos žmones.

Keletas faktų pamąstymui.

  1. Jei jau gerbiamas Seimo narys taip buvo įsitikinęs savo blaivumu, tai kas trukdė pasitikrint girtumą, paimant kraujo? Kol būtų nuvažiavę iki ligoninės būtų ir visa valandą praėjus.
  2. Negi tikrai galėjo nepraeiti 15 min. nuo to, kai A. Vidžiūnas išgėrė taurę vyno? Normaliai mąstant, išgėrus taurę vyno, reikia susiruošti, apsirengti, išeiti laukan, nueiti iki automobilio, išvažiuoti iš stovėjimo aikštelės, sustoti stabdomam, paduoti dokumentus ir pabendrauti su policininku bei nuvažiuoti iki nuovados. Kas iš mūsų tai padarytų Vilniuje per mažiau nei 15 min.? Net viską kruopščiai suplanavus, tai labai sunkiai pavyktų. O gal Seimo narys vyną gėrė tiesiog stovėjimo aikštelėje? O gal net pačiame automobilyje, kas taip pat draudžiama?
  3. Toks teismo sprendimas – puikus precedentas visiems tiems, kuriems vairuojant bus nustatytas lengvas girtumo laipsnis. Logiškai mąstant teismus turėtų užplūsti masė bylų dėl vairavimo išgėrus, kai nustatytas lengvas girtumo laipsnis. Ir visi turėtų būti išteisinti. Nes visi galės sakyti, jog buvo ką tik išgėrę ir tikrai nebuvo praėję 15 min., kai jiems teko pūsti į alkoholio matuoklį. Paprasčiau tarant – su lengvu girtumo laipsniu Lietuvoje neoficialiai vairuoti galima. O gal kas nors pasakys, kad tai netiesa?

Komentarų: 2

  1. Aris - 2009-06-17

    Teoriškai autorius teisus, bet praktiškai tokie taiklūs pastebėjimai skatina elgtis kvailai imant pvz. iš nesažiningo, išsisukinėti linkusio ir tai daryti sugebančio seimo nario. „Išrinktasis“ kaip ne kaip…

    Iš to seka, jog galima važinėtis girtam ir trankykitis į sienas, nes atsirado niša kaip tai padaryti legaliai.
    Šiek tiek nuviliančią šio precedento kryptį pasirenka autorius, nors sutinku, kad turi tam pilną teisę ir net puikią priemonę – blogą.
    Šis Vidžiūno atvėjis – puikus pvz to, kaip Lietuvoje kovojama su korupcija ir nesąžiningais valdininkais.

    Bet lai su juo (Vidžiūnu) aiškinasi policija, kai sekantį kartą sustabdys „planiniam“ patikrinimui :)

    [Atsakyti]

  2. Gintas - 2009-06-19

    Ponas A.Vidžiūnas pasinaudojo alkotesterio „Drager“ instrukcijos numatytais reikalavimais. Tikrinamam asmeniui matyti, kad išgėrus alkoholio būtina palaukti bent 15 minučių iki tikrinimo, nes burnoje esantys alkoholio likučiai gali iškreipti parodymus. Seimūnas tai galėjo žinoti tik jei jau ne pirmą kartą susiduria su būtinybe pūsti į alkotesterį.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą