A. Kubiliaus Vyriausybė žaidžia su Lietuva

cal2009-07-01  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

zaislaiPer vieną dieną priima sprendimą liečiantį šimtus tūkstančių žmonių ir jį atšaukia. Taip šiandien (2009-07-01) pasielgė LR Vyriausybė.

Visa tai padaryta, „vardan sveikos diskusijos“, tokį Vyriausybės poelgį aiškino A. Kubilius, paklaustas kodėl Vyriausybė staiga ir beveik slapta priėmė nutarimą, mažinti bazinį mėnesinės algos dydį nuo buvusio 128 Lt iki 115 Lt.

Tačiau, praėjus vos kelioms valandoms po tokio nutarimo priėmimo, vakare, Vyriausybė jau sutarė atšaukti tokį savo sprendimą. Sutarta ieškoti kitų būdų lopyti valstybės biudžetą, mažiau paliešiant, mažiausias pajamas gaunančius asmenis. Toks sumažinimas būtų labiausiai palietęs mažiausiai uždirbančius asmenis, kurie algas gauna iš valstybės biudžeto.

Iš esmės viskas aišku. Vyriausybė keršija Seimui už atmestas įstatymo pataisas, numatančias visų valdininkų atlyginimų mažinimą apytiksliai 10 proc. Būtent tokios įstatymo pataisos buvo grąžintos taisyti Vyriausybei, kuri savo ruožtu pabandė „įtikinti“ Seimą, daugiau neatmetinėti taupymui „reikalingų“ įstatymų, nes bazinės mėnesinės algos sumažinimas, kuriam nereikia atskiro Seimo pritarimo, būtų dar didesnis smūgis visuomenei, dėl kurio kentėtų ir Seimas.

Suprantamas ir Seimo nenoras priimti tokias įstatymo pataisas – kas norės šiuo sunkmečius sau mažinti algas, nes priimtos tokios įstatymo pataisos, kirstų per kišenę ir visiems Seimo nariams.

Tuo pačiu, tokiu staigu bazinės mėnesinės algos sumažinimu, Vyriausybė iš anksto įvaro į kampą ir profsajungos atstovus su kuriais numatytos derybos artimiausiu metu. Potekstė aiški ir čia: „nesutiksit 10 proc. mažinti algų visiems – galim greitai sumažinti tik uždirbantiems mažiausiai“.

Situacija suprantama ir aiški kaip dieną, tačiau ar Lietuva ir jos žmonės valdžiai žaidimų aikštelė, kur galima, šitaip manipuliuoti labiausiai pažeidžiamais socialiniais sluoksniais? Visa Vyriausybės taupymo ir biudžeto lopymo politika pamažu perauga į kažkokį nešvarų žaidimą, kuris jau darosi sunkiai protu suvokiamas.

Dar kartą tenka konstatuoti, kad premjeras žaidžia su ugnimi. Kol kas Vyriausybės vadovas A. Kubilius atrodo ramus ir visais būdais, kokius tik įstengia sugalvoti, bando lopyti valstybės biudžetą. Tai nelengvas ir daug dėmesio reikalaujantis darbas, todėl nepastebi visuomenėje bręstančių itin neigiamų nuotaikų. Rudeniop tai iš esmės gali pasikeisti – visuomenė, matydama, kad yra tik žaisliukas valdžiai, gali pratrūkti. O tai jau būtų kur kas skaudesnės pasekmės visiems.

Valdžiai tikrai nederėtų šitaip žaisti, tokiomis jautriomis temomis, esamoje ekonominėje situacijoje. Dabar kaip tik reikalingas konstruktyvus, atsakingas darbas ir gerai pamatuoti ir apgalvoti sprendimai. Tačiau ar mūsų valdžia kada tokius priiminėjo?

Rašyti komentarą