Nepilnamečių apsauga pagal LR Seimą

cal2009-07-15  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

cenzura2009 m. liepos 15 diena gali įeiti į Lietuvos istoriją kaip diena, kurią Lietuvoje buvo priimtas įstatymas draudžiantis didžiąją dalį kino, literatūros ir dailės kūrinių, kurie bent kiek siejasi su seksu, narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis (įskaitant cigaretes ir alkoholį), žiaurumu ir smurtu. O taip pat, pagal priimtą įstatymą, draudžiama bet kokia veikla, kuri nors kiek siejasi su homoseksualumu ar kitais lytiniais santykiais, skatinami blogi mitybos ir higienos įpročiai, iškreipiamos šeimos vertybės, atvirai vaizduojamas žmogaus žalojimas ar vaizduojama jo mirtis ir pan. Uždrausti netgi žmogaus hipnozės sensai.

Būtent tokius draudimus numatantį įstatymą, 2009-07-15 po kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus veto pakartotinai priėmė LR Seimas. Įstatymas pavadintas skambiu pavadinimu – „Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas“.

Dar pirminiame jo svarstyme, šis įstatymas buvo sukėlęs ne tik nemažai diskusijų, bet net ir pasipiktinimų. Nors Lietuva jau spėjo išgarsėti nepakantumu homoseksualams (su buvusiu Vilniaus miesto meru J. Imbrasu priešakyje), tačiau šis įstatymas panašu jau peržengė visas ribas, kadangi jei jis liktų galioti, tai pavyzdžiui visos Lietuvoje transliuojamos televizijos nebegalėtų rodyti didžiosios dalies įsigytų vaidybinių ir net animacinių filmų.

Toks įstatymas netruko sulaukti atgarsio ir užsienyje. Tokį įstatymą pasmerkė tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“, tarptautinės gėjų ir lesbiečių organizacijos. Ypatingai nepalankiai šis įstatymas buvo įvertintas Europos parlamente, kur net pats jo vadovas yra raginamas pasmerkti tokio įstatymo priėmimą. Nemaža dalis Europos parlamento narių mano, kad toks įstatymas prieštarauja visai eilei tarptautinių teisės aktų, kurių Lietuva, kaip demokratinė ir žmogaus teises gerbianti valstybė, yra įsipareigojusi laikytis.

Pasikartosiu, bet Lietuvos politikai eilinį kartą persistengė. Bet, žinant dabartinę Lietuvos politikos kryptį (o tos krypties turbūt visai nėra), drąsiai galima tikėtis, kad jau ryt poryt toks įstatymas bus atšauktas. Juk taip jau nutiko su finansų ministro A. Šemetos įsakymu „Dėl pajamų, gautų natūra, įvertinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, kuris numatė prievolę mokėti pajamų mokestį už asmeninėms reikmėms naudojamą įmonės transportą arba su Vyriausybės sprendimu sumažinti bazinį mėnesinės algos dydį, kuris buvo atšauktas net neįsigaliojęs. O kur dar sprendimas įvesti maisto prekių antkainių ribojimus, kurį gėdingai teko taip pat atšaukti. Panašu, kad lygiai taip pat turėtų nutikti ir su šiuo įstatymu, jei tik dar LR Seimas geba mąstyti blaiviai.

Šiaip, pastebimas kažkoks pasikartojantis LR Seimo narių protų aptemimas, kurį jie ir patys iš dalies pripažino po įstatymo, numatančio maisto prekių antkainių ribojimą, priėmimo. Įdomu nuo ko tai priklauso? Nuo mėnulio fazių? O gal nuo susimažintų algų?

Rašyti komentarą