Lietuvoje viešies Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka

cal2009-09-09  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

lukosenkaPagaliau oficialiai paskelbta, kad 2009 m. rugsėjo 16 dieną su darbo vizitu Lietuvoje apsilankys Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka. Pasak LR Vidaus Reikalų ministerijos pranešimo, Baltarusijos prezidentas susitiks su Lietuvos Prezidente Dalia Grybauskaite, dalyvaus Lietuvos ir Baltarusijos tarptautinio ekonominio forumo „Baltarusija ir Baltijos jūros šalys: naujos bendradarbiavimo plėtros galimybės“ atidaryme, parodų ir kongresų centre „Litexpo“ atidarys Baltarusijos nacionalinę parodą „Belarus Expo 2009“. Šis vizitas yra surengtas Lietuvos iniciatyva.

Paskutiniu Europos diktatoriumi laikomo A. Lukašenkos būsimas vizitas susilaukia prieštaringų vertinimų: vieni tam pritaria ir teigia, jog būtina palaikyti draugiškus santykius su visomis kaimyninėmis valstybėmis, tuo tarpu kiti, nepritardami A. Lukašenkos vykdomai politikai, linkę atsiriboti nuo visos Baltarusijos ir jos politikos. Bet kuriuo atveju – visiškai atsiriboti tikrai nepavyks, nes su šia šalimi turime bendrą sieną, importuojame kai kuriuos baltarusiškus gaminius, vis dar palaikome kitus prekybinius ryšius. Tad toks vizitas dvišalius santykius turėtų tik pagerinti.

Yra ir kita šio įvykio pusė, kuri jau ne tokia teigiama. Europos Sąjunga jau senokai nesutaria su Baltarusija ir yra jai paskelbusi izoliaciją. Tuo pačiu ir Lietuva prieš porą metų yra atsisakiusi įsileisti keletą aukštų Baltarusijos pareigūnų, todėl dabartinis žingsnis pasikviesti patį Baltarusijos prezidentą – gali būti įvertintas nenuspėjamai.

Kiek trikdo ir kita šio politinio žingsnio pusė – tai yra morališkoji. Pasikviesdami patį diktatorių, mes tarsi nebesmerkiame jo vykdomos politikos, nors reikia pripažinti, kad ir pats paskutinysis diktatorius pamažu pradėjo atsigręžti į Europą ir jos propaguojamas vertybes. Tiesa, tą daryti verčia daugiau ekonominės, o ne politinės ar asmeninės priežastys, kadangi Baltarusija, atskirta nuo Europos, patiria nemažai ekonominių sunkumų ir viena pati jų išspręsti jau senai nebesugeba.

Lietuva jau turi karčios patirties su kita didžiąja nedraugiška valstybe – Rusija. Dar ne taip senai Lietuvos vežėjai buvo diskriminuojami ir prie sienos su Rusija leido savaites. Iškart po to, Rusija buvo uždraudusi ir kai kurių prekių importą iš Lietuvos, tad nemažai Lietuvos verslininkų patyrė nemažų nuostolių, kurie ir taip nelengvu metu, buvo itin reikšmingi. Tikėtina, kad tokia patirtis, privertė Lietuvos politiką pasisukti kiek kitu kampu ir pasistengti, kad su didžiosiom kaimynėm santykiai neperžengtų nuolankumo ribų, ko pasekoje ir buvo priimtas sprendimas pasikviesti Baltarusijos prezidentą A. Lukašenką. Daugelis politikų turbūt suprato, kad vis tik esame maži ir privalome nuolaidžiauti tokioms kaimynėms kaip Rusija ar Baltarusija. Ir net narystė pačiose įvairiausiuose Europos ir Pasaulio organizacijose negali mums garantuoti, kad santykiai su didžiosiomis kaimynėmis galėtų būti teisingi ir pilnaverčiai.

Rašyti komentarą