Lietuva prieš „Maximą“. 1:0 – Lietuvos naudai

cal2009-09-25  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

maximaAtrodo „VP dešimtukui“ atėjo sunkios dienos. Lietuvos politikai ir teisininkai iškasė karo kirvį prieš šios grupės valdomas įmones.

Dar vakar (2009-09-25) teismas priėmė nuosprendį dėl daugiau nei pusės milijardo litų vertės „NDX energijos“ (tai viena iš „VP dešimtuko“ įmonių) turto arešto. Čia įdomu tai, kad areštas negalioja bendrovės valdomoms Lietuvos energetikos bendrovės „LEO LT“ akcijoms. Areštuotas bus kitas turtas, neliečiant akcijų. Įdomu kokio dar turto gali turėti bendrovė, sąmoningai įsteigta tik tam, kad galėtų įsigyti AB „Vakarų skirstomieji tinklai“.

Ir čia dar šios įmonių grupės bėdos nesibaigia. Vakar taip pat priimtos ir Konkurencijos įstatymo pataisos, kurios, kaip teigia „Verslo žinios“, surašytos tik vienai bendrovei – UAB „Maxima LT“, valdančiai didžiausią mažmeninės prekybos tinklą Lietuvoje.

Minėtos pataisos sumažino procentinę išraišką, nuo kurios bendrovė ar vienos bendrovės įmonių grupė laikomos dominuojančiomis rinkoje. Pagal priimtas pataisas, bendrovė bus pripažinta dominuojančia rinkoje jei užims daugiau nei 30 proc. rinkos arba jei vienai bendrovei priklausančios trys ar mažiau įmonių užima daugiau kaip 55 proc. rinkos. Tokius dydžius mažmeninės prekybos rinkoje viršija tik viena bendrovė – UAB „Maxima LT“.

Atrodo dabar valdžioje esantys politikai vis tik pasiryžo rimtai paspausti „VP dešimtuko“ vyrus. Kiek tokio pasiryžimo užteks – parodys laikas. Tačiau šiandien jau galima pasakyti, kad tokie sprendimai prie verslo sąlygų gerinimo Lietuvoje tikrai neprisideda. Todėl visos, ketinančios Lietuvoje vystyti verslą, įmonės, prisimins šį atvejį ir ateities perspektyvas bus priverstos persvarstyti dar kartą.

Be viso to, galima būtų pastebėti, kad Konkurencijos įstatymo pataisos apima tik mažmeninės prekybos tinklus. Tačiau, kaip pažymi specialistai, Lietuvoje yra ir kitų sričių (pvz. bankų sfera), kur situacija nebus valdoma pagal ką tik sugriežtintus reikalavimus. Tai kvepia diskriminacija ir yra puikus pretekstas teisminiams procesams pradėti.

Kita vertus, tai bus pamoka visiems verslo subjektams, kad iš Valstybės „biznio“ daryti negalima, nes ši privilegija išimtine teise priklauso lietuviškos politikos atstovams ir niekas neturėtų į tai kėsintis. Ypač jei tam „bizniui“ neturima tvirto užnugario toje pačioje lietuviškoje politikoje arba tas užnugaris staiga atsiduria opozicijoj.

Tokių Lietuvos politikų sprendimų kol kas aiškiai nekomentuoja ir patys „VP dešimtuko“ atstovai. Iki tol, bandymas areštuoti „NDX energijos“ turtą buvo vertinamas kaip bendrovės „LEO LT“ išformavimo vilkinimas. Tačiau vakarykštis teismo sprendimas, įpareigojantis neareštuoti „LEO LT“ akcijų, atrodo turėtų bent šiek tiek pakeisti „VP dešimtuko“ kalbas.

Įdomu, ar bus kokie šios verslo grupės atsakomieji veiksmai į ypač suprastėjusias verslo sąlygas? Juk vienu metu jau lyg buvo užsiminta ir apie verslo perkėlimą į kitą Europos šalį, kurioje verslo sąlygos kur kas palankesnės. Čia būtų galima pasvarstyti ar Lietuva daug netektų, praradusi „maximas“ ir „ndxsus“? Kiek realiai „VP dešimtukas“ atneša naudos Lietuvos žmonėms, be to, kad iš anksto „apie viską pagalvoja“?

Rašyti komentarą