Kreditinė kortelė – nekontroliuojama banko paskola

cal2009-10-01  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

kortelesTikriausiai visi esame girdėję apie kreditines banko korteles, kurias daugelis maišo su debetinėmis. Tas maišymas, tikriausiai yra atėjęs iš išsivysčiusių užsienio valstybių, kur pastarosios (kreditinės) yra gerokai populiaresnės nei Lietuvoje. Esminis debetinės kortelės skirtumas nuo kreditinės yra tas, kad debetinės kortelės pagalba, Jūs galite disponuoti tik sąskaitoje esančiomis lėšomis, kai tuo tarpu su kreditine kortele Jūs galite pasinaudoti banko Jums suteiktu kredito limitu, kuris tam tikrais atvejais gali gerokai viršyti net ir tą kredito dydį, kurį Jums suteikė bankas. Paprasčiau tariant, debetine kortele Jūs galite pasinaudoti jei kortelės sąskaitoje yra pakankamas pinigų likutis, tačiau negalėsite išleisti daugiau, nei esamas sąskaitos likutis. Tai pakankamai saugu, nes teoriškai, Jūsų sąskaitoje niekada neturėtų atsirasti neigiamas likutis. Sakau teoriškai, nes bankai mėgsta beveik paslapčia nusirašyti įvairius sąskaitų ir kortelių aptarnavimo mokesčius ir jei sąskaitoje nėra pakankamai pinigų – sąskaitos likutis nepastebimai gali tapti neigiamu.

Tuo tarpu kreditinė kortelė, tokių apsaugų beveik neturi. Išduodamas kreditinę kortelę, bankas įvertina kliento pajamas bei jo patikimumą ir suteikia tam tikrą kredito limitą, kuriuo tam tikrą dienų skaičių galima naudotis nemokamai, tai yra už panaudotą kreditą nemokėti palūkanų. Tačiau tokia kreditine kortele atsiskaityti prekybos vietose pakankamai pavojinga. Ypač kai nesekamos išlaidos, kadangi lėšų nuskaitymo užklausa bankui gali būti pateikta neiškart, o, pavyzdžiui, po savaitės. Iki tol jokiuose banko išrašuose ar ataskaitose toks mokėjimas nebus fiksuojamas, todėl gali susidaryti klaidinga nuomonė, apie esamą kredito likutį.

Turbūt viena svarbiausių kreditinės kortelės savybių yra ta, kad bankas gavęs prašymą nurašyti tam tikrą sumą nuo Jūsų kreditinės kortelės sąskaitos, tai bet kuriuos atveju atliks, nepriklausomai nuo kredito limito likučio. Na, aišku jei suma nesieks keliasdešimt tūkstančių litų. Tokio dydžio kredito limitų paprastai bankai nesuteikinėja, tad ir atlikti operacijų su tokio dydžio sumom, be asmeninio kortelės savininko įsikišimo, nėra leidžiama. Taigi, Jūs labai lengvai galite viršyti banko nustatytą kredito limito dydį ir nuo viso perviršio teks mokėti labai nemažas palūkanas, o tam tikrai atvejais – kortelė išvis gali būti blokuota. Čia esmė tai, kad terminalai aptarnaujantys kreditines korteles, gali tik patikrinti ar kortelė galiojanti ir ar, pavyzdžiui, įvestas teisingas PIN kodas. Jei šie du parametrai pasirodo teisingi – operacija laikoma sėkmingai įvykdyta. Kada bus bankui pateiktas prašymas nurašyti lėšas nuo Jūsų sąskaitos – priklauso nuo prekybos vietos, kurioje Jūs atsiskaitėte kreditine kortele. Šis laikotarpis gali užsitęsti iki savaitės ir net daugiau. Iki tol bankas apie Jūsų atsiskaitymą nieko nežinos.

Dar pavojingiau yra apsipirkinėti su kreditine kortele internete. Ypač jei nesate interneto senbuvis ir ne itin nusimanote, kurios elektroninės parduotuvės internete yra patikimos ir kur ieškoti informacijos apie pardavėjus.

Paprastai apsiperkant internete, reikia įvesti keletą kreditinės kortelės parametrų: kreditinės kortelės numerį, jos galiojimo datą, tam tikrą saugos kodą, esantį ant kortelės ir pan. Jei visus duomenis suvedate teisingai ir  kortelė yra aptarnaujama – laikoma, kad operacija yra sėkmingai įvykdyta ir kad šią operaciją įvykdė teisėtas kortelės naudotojas. Būtent dėl šios priežasties, yra labai svarbu saugoti savo kreditinės kortelės duomenis ir neskelbti jų, kai nesame tikri dėl pardavėjo patikimumo, juolab, kad net ir pas patikimiausią pardavėją išlieka tikimybė, kad Jūsų kortelės duomenys bus pavogti ir panaudoti be Jūsų žinios. Savaime aišku, kad į „negeras rankas“ patekę tokie duomenys, gali Jums pridaryti nemažai žalos. Turėdamas visus Jūsų kreditinės kortelės duomenis, „blogietis“ juk netrukdomas galėtų apsipirkinėti internete tol, kol gerokai viršytų Jūsų kreditinės kortelės limitą ir galiausiai kortelė būtų užblokuota. Ir visa tai galėtų vykti Jums nieko nežinant ir net neįtariant apie tokį faktą.

Lygiai taip pat, koks nors nepatikimas pardavėjas galėtų pateikti bankui ne vieną prašymą dėl pinigų nuskaitymo, o, pavyzdžiui, keletą. Taip Jūs tarsi už tą patį vieną pirkinį sumokėtumėt keliskart. Savaime aišku, po tokių faktų tektų kortelę blokuoti ir užsisakyti naują.

Tokių pavojingų situacijų padeda išvengti tam tikros virtualios kreditinės kortelės, būtent ir skirtos apsipirkimui internete. Viena iš jų – tai SEB banko siūloma virtualioji „Visa virtuon“. Ši kortelė turi beveik visas kreditinės kortelės funkcijas, išskyrus vieną – negalima išleisti daugiau, nei yra pinigų kortelės sąskaitoje. Kitaip tariant – prieš ką nors įsigyjant internete, reikia papildyti „Visa virtuon“ kortelės sąskaitą ir tik po to vykdyti atsiskaitymą. Tai gerokai saugiau, nei naudotis kuria nors tikra kreditine kortele. Deja, yra tekę girdėti, kad kai kuriose interneto parduotuvėse, ši kortelė, nors ir turėdama pakankamą likutį, nėra aptarnaujama. Tačiau, daugumoje atvejų, ši kortelė veikia ir jos pagalba tikrai galima sumokėti už pirkinius internete. Taigi, gerų pirkinių ir kuo mažiau nesusipratimų naudojantis banko kortelėmis.

Vienas komentaras

  1. Vidmantas - 2009-10-02

    Manau svarbiausia, kad Virtuon tvarkingai veikia su PayPal, o uzsienio puslapiuose 99% atveju galima per ji ir atsiskaityti :)

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą