Ar tikite pranašystėm ir horoskopais?

cal2009-11-13  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

zvaigzdesTikriausiai nuo pat to meto, kai Lietuva atkūrė nepriklausomybę – pamažu Lietuvoje ėmė rastis ir naujų profesijų. Viena jų – tai astrologai. Nežinantiems kas tai per mokslas ir ką veikia astrologai, vikipedija skelbia:

Astrologija – pseudomokslas, kurio šalininkai tiki, kad pagal dangaus kūnų padėtį ir judėjimą bei gimimo datą galima prognozuoti žmonių ir pasaulio likimą. Astrologiją praktikuojantys asmenys – astrologai – teigia, kad dangaus kūnai daro įtaką arba yra susiję su žmogaus asmenybės bruožais, svarbiais įvykiais jų gyvenime ar net fiziniais bruožais.

Šaltinis: vikipedija

Aiškinant paprasčiau – astrologai tai tie žmonės, kurie kasdien (rečiau – savaitei, mėnesiui, metams) sudaro horoskopą dvylikai zodiakų ženklų, tai yra mums visiems, nes kiekvienas pagal savo gimimo datą priklausome kuriam nors zodiako ženklui, kurių yra lygiai 12.

Dabar prisipažinkite: kiek iš jūsų esate bent kartą skaitę savo horoskopą ir pakelti vidurnaktį galėtumėte  pasakyti savo zodiako ženklą? Turbūt tokių, kurie atsakytų neigimai – neatsirastų.

Iš tikro žmogus jau nuo pirmykštės bendruomeninės santvarkos domėjosi ateitimi, tikėjo dangaus kūnais ir jų galia žmogui. Kai žmogus savo mąstymu ryškiau atitrūko nuo beždžionės – jis ėmė natūraliai domėtis ne tik procesais vykstančiais aplink jį patį, bet ir ateitimi – tai yra bandė nuspėti kas laukia jo rytoj, kitą mėnesį, kitais metais. Tuomet tam puikiai pasitarnavo įvairiausi šamanai, burtininkai ir kiti panašių „specialybių“ jų bendruomenės nariai.

Nelabai kas pasikeitė ir iki šiol. Ir šiandien dar galima sutikti ne vieną ekstrasensą, burtininką, žiniuonį ar šiaip neva magiškų galių turintį pilietį. Ir kas keisčiausia, kad susidomėjimas jais per tūkstančius metų taip ir nesugebėjo išnykti. Tai kur gi viso to paslaptis? Kodėl žmonija pakankamai pažengusi technologijų ir mokslo srityje, vis dar naiviai tikisi, kad yra žmonių, kurie stebuklingomis savo galiomis gali ne tik nuspėti ateitį, bet ir pagydyti sunkią ligą ar tiesiog padaryti bet ką, ko tik bus paprašyti?

Atsakymas turbūt pats paprasčiausias, kokį tik galima sugalvoti. Žmonės iš prigimties yra mąstančios būtybės, kurios nuolat ieško, lygina, analizuoja ir daro išvadas. Būtent dėl to, daugelis (jei ne visi) esame linkę lyginti praeities įvykius ir remiantis jais ieškoti atsakymų į klausimą – kas mūsų laukia ateityje. Prisipažinkime, juk pasikartojus kažkuriai situacijai – dažniausiai tikimės ir to pačio rezultato. Ypač kai ta situacija ar numatomi rezultatai mažai priklauso nuo mūsų pačių. Elementariausias pavyzdys: jei lipdami į medį, kartą iš jo iškritote ir skaudžiai susitrenkėte galvą, tai kitą kartą sugalvoję lipti į medį būtinai prisiminsit šį įvykį ir: arba stengsitės išvengti to lipimo, arba paprasčiausia būsite labai atsargūs ir stengsitės nenukristi ar net užsidėsite šalmą. Šiuo atveju, ateities įvykius bando nuspėti protas (netrukus iškrisite iš medžio ir vėl skaudės galvą, jei vėl elgsitės neatsargiai), kuriuos dar labiau paaštrina fantazija (o juk visai tikėtina, kad galite susitrenkti ne tik galvą, bet ir nugarą. O kas bus jei susižeisite stuburą?).

Būtent protas ir panašios situacijos paskatina mus tikėti ateities pranašautojais. Tęsiant pavyzdį, jei tarkim žinotume, kad netrukus mums vėl teks lipti į medį ir to nepavyks išvengti, norėdami apsidrausti nuo traumų arba tarkim pasiruošti ilgam gydymui (nelaimės atveju), natūralu, kad norime sužinoti kaip šįkart baigsis lipimas į medį. O galbūt, turime galimybę pasirinkti laiką, kada mums lipti į tą medį, nes juk visai gali būti, kad lipdami į jį ne rytoj, o kitą savaitę, mes galime ar tik paprasčiausiai turime didesnius šansus iš jo neiškristi? Tačiau juk visada viską galima paaiškinti ir moksliškiau. Pavyzdžiui, jog iškritote arba tikrai iškrisite iš medžio todėl, kad jis slidus, lūžo šaka ar Jums paprasčiausiai trūksta reikiamų įgūdžių. Bet žmogus juk visada linkęs akivaizdžius ir įprastus dalykus nuvertinti, ar ne?

Visi būrėjai, pranašautojai ir astrologai sako, kad pas juos dažniausiai žmonės ateina tuomet, kai ruošiasi priimti kažkokį svarbų sprendimą savo gyvenime. Kitaip tariant – žmonės linkę perkelti dalį atsakomybės nuo savęs ir pasidalyti ja su pranašautoju. Bent jau tas negalintis apsispręsti taip tiki. Tačiau realiai pranašautojas neprisiima jokios atsakomybės už savo žodžius, nors dažnai ir įtakoja žmogaus sprendimus. Iš esmės – žmogui yra reikalingas tik palaikymas: daryti tą ar aną, ar nedaryti. Ir nors atsargumas, kaip sako liaudies išmintis, gėdos nedaro, tačiau tas nepasitikėjimas ir delsimas kartais ne tik, kad neįmanomas, bet ir gali būti žalingas. Tai suprasdami, žmonės nenorėdami suklysti (iškristi iš medžio) bando tam užbėgti už akių. Kaip jiems pavyksta? Nežinia, tačiau daugiausiai sužinome tik apie tuos atvejus, kai viskas baigėsi laimingai.

Grįžtant prie astrologijos ir dangaus kūnų įtakos žmogui, jau galima užgriebti realesnius ir moksliškesnius paaiškinimus. Iš tikro, manančių, kad dangaus kūnai turi įtakos žmogui ir visam jį supančiam Pasauliui, yra gerokai daugiau nei tokių, kurie visu tuo netiki. Buvo, yra ir dar bus atlikta daugybe tyrimų, kurie patvirtina tuo tikinčių nuomonę. O kaip žinia, juk tyrimais visi linkę tikėti. Gal todėl, astrologija yra pripažįstama kaip pseudomokslo šaka, tai yra pretenduoja į mokslo statusą, nors ir neatitinka akademinių mokslo kriterijų.

Šiandien sunku apibrėžti horoskopų patikimumą ir tinkamumą, nors vistiek tai reiktų laikyti daugiau dienos pramoga nei dienos patarimais. Tuo labiau, kad dažnai net patys astrologai „susimauna“ rašydami mums prognozes, kai rytojų pranašauja kaip netinkamą dieną niekam, o jam atėjus – parašo, kad diena tinkama tvarkyti finansus, turto klausimus ir pan. Kita vertus, žmonių skirstymas pagal jų gimimo datą – ganėtinai neapibrėžtas ir labai jau abstraktus, nes neatsižvelgiama į daugybę faktorių, lemiančių konkretaus žmogaus charakterį, bruožus, mąstymą.

Tikriausiai jau pastebėjote, kad astrologai mėgsta rašyti pranašystes pagal mėnulį ir jo fazes. Iš tiko, mėnulio įtaka Žemei ir jos gyventojams gana stipri, nors tai visai nereiškia, kad atsitiks būtent taip, kaip išpranašavo kažkuris astrologas, nes net ir tarpusavy jie retai kada sutaria. Atsižvelgiant į mėnulio fazes, galima būtų išpranašauti tik labai bendrus dalykus, tokius kaip padidėjęs nervingumas, jautrumas ir pan., nes kaip žinia, skirtingos mėnulio fazės, skirtingai veikia ir mus – vieninteles protingas ir mąstančias būtybes žemėje. Nors aplinkos įtaka visada buvo ir bus nepalyginamai stipresnė.

Specialiai tryliktai mėnesio dienai, penktadieniui.

Vienas komentaras

  1. vyr - 2009-11-14

    „astrologija yra pripažįstama kaip pseudomokslo šaka“, o pseudomokslas yra ne mokslas, o apgavystė, dėl to ir „pseudo“ priedėlis, tai reiškia „netikras“, jei ką :) Astrologai yra elementarūs šarlatanai, vienok turintys fantazijos pripezėti į horoskopus kiekvieną savaitę ar net dieną. Nekalbant apie tai, kad „zodiako“ iš tikro neegzistuoja, o taip pat ir žvaigždynų kaip tokių nėra, tai tik menama projekcija į dangaus skliautą, realiai žvaigždynų žvaigždės visai nesusiję. Senovėje sugalvojo, nes nežinojo, o dabar naudojama tik orientacijai. Apie jokį poveikį nė kalbos negali būti, čia „opiumas liaudžiai“. Mėnulio įtakos dar galima minimaliai tikėtis, o didžiausią įtaką daro saulė. Jokios kitos planetos, o juo labiau žvaigždės – per toli jos yra. Astrologija suprantama kaip kvaila ir jau seniai atsibodusi pramoga, kaip anekdotai kokie ar gandai. Ganduose ir anekdotuose vienok daug daugiau tiesos :)

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą