Leo LT galas be jokių dėmių

cal2009-12-01  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Naujienos trumpai

Atrodo verslui su valstybe derėtis visgi nėra lengva. Tą dar kartą įrodė ir „NDX energija“ šiandieninis sutikimas naikinti LEO LT, bei šios bendrovės vadovų sąlygos tokiam žingsniui.

Nors „NDX energija“ vadovas Ignas Staškevičius vis dar kalba apie tai, kad LR Vyriausybės siūlomi 680 mln. yra per maža suma, tačiau šįkart jau didesnis dėmesys yra kreipiamas į kitas detales, kurios privačiam akcininkui ima atrodyti kur kas svarbesnės. O tai – Vyriausybės pažadas, kad ši jau niekada nebekeis sprendimo dėl LEO LT išformavimo, o taip pat viešai paskelbs, kad kuriant LEO LT viskas buvo padaryta nenusižengiant jokiems įstatymams. Kitaip tariant – „NDX energija“ labiau susirūpino savo ateitimi ir garbe nei pinigais.

Sprendimo išardyti LEO LT naudingumu Lietuvoje mažai kas abejoja. Dauguma pritaria nuomonei, kad toks darinys yra tik žalingas Lietuvai ir jis turi būti panaikintas. Tačiau, kas šiandien gali garantuoti, kad esama Vyriausybė nepasodins Lietuvos energetikos į kito liūto narvą? Tuo labiau, kad konservatorių privatizacijos (o gal labiau tiktų sakyti „prichvatizacijos“?) istorija turi tokių faktų, kurie tikrai nedžiugina daugelio. Vienas ryškiausių – „Mažeikių nafta“ privatizavimas, kai nei viena šios įmonės privatizavimo stadija (o ji buvo perkama ir parduodama ne kartą) Lietuvai neatnešė jokios naudos.

„NDX energija“, vadovaujama protingų ir patyrusių verslininkų, neturėtų leistis į ginčus su Lietuvos Vyriausybe. Tuo labiau oficialius tarptautinius, kadangi tai būtų nenaudinga abiems pusėms. Tačiau politika ir verslas, iki šiol buvę glaudžiai susiję, pamažu gali pradėti tolti vienas nuo kito. Tiesa, „švaraus“ verslo politikoje dar nebuvo, nėra ir tikriausiai dar ilgokai nebus. O to priežastis labai paprasta – to purvo, kurio pakankamai turi Lietuvos politika, užtenka ir bet kuriam verslui, kuris tik sugalvoja „susidraugauti“ su lietuviška politika.

Rašyti komentarą