Metų galą ir vėl lydi pirotechnikos gaminių sprogimai

cal2009-12-09  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

pirotechnikaTaip. Lietuvos miestuose ir miesteliuose vėl aidi šūviai, sproginėja petardos. Ir net kai už lango oras visai neprimena žiemos, tampa aišku, kad metai baigiasi ir jau skaičiuojamos paskutinės jų dienos. Tiesa, šiemet ne tik gamta pašykštėjo tos žiemiškos būsenos – mažiau pinigų gyventojai (o labiausiai vaikai ir jaunimas) skiria ir pirotechnikos gaminiams. Ypač priešventiniams sprogdinimams, kai iki paskutinės metų minutės dar liko keliolika dienų. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, jog „sprogdintojai“ išnyko visai. Ne, vakarais kiemai vis dar pokši, tik gal kiek rečiau nei praeitais metais.

Apie tai, kad pirotechnikos gaminiais naudotis reikia labai atsargiai ir tai gali daryti tik suaugusieji bei tam tikrose vietose – žino daugelis. Tačiau nepaisant to, kiekvienais metais įvyksta skaudžių nelaimių, kurių metų yra sužalojami žmonės. O draudimas  petardas sprogdinti vaikams – atrodo praktiškai neegzistuoja, nes „bombioskes“ sprogdinančių vaikų ir paauglių – pilni kiemai.

Atrodo problema aiški – priešventiniu laikotarpiu, kai pirotechnikos gaminių galima nusipirkti beveik kiekvienoje „maximoje“, jie ir pradeda sproginėti gatvėse, kiemuose, laiptinėse. Ir tuos gaminius sprogdina ne kas kitas, kaip vaikai ir paaugliai, kuriems to daryti visai negalima. Tačiau, kaip ir daugeliu kitų atvejų – problemos aiškumas neduoda jokių apčiuopiamų rezultatų ją sprendžiant, nes iki šiol nėra laikomasi pagrindinių įstatymų reglamentuojančių prekybą ir naudojimąsi pirotechnikos gaminiais. Pardavėjai nori daugiau uždirbti ir tuos gaminius parduoda vaikams, vaikai nejausdami atsakomybės prieš aplinkinius tuos gaminius sprogdina kur tik papuola, o kai negali nusipirkti „bombeškių“ patys vaikai, jiems „padeda“ jų tėvai.

Panašu, kad lietuviai yra užkietėję pirotechnikos gaminių mėgėjai, todėl kiekvieną naujųjų sutikimą lydi gaisrai ir sunkūs kūno sužalojimai, kuriuos dažnai sukelia savadarbių sprogmenų netikėti sprogimai. Ir kasmet atsiranda toks „namudininkas“, kuris mano, kad sprogmenį gali pasidaryti pats. Deja, nepanašu, kad pirmosios naujųjų dienos nelaimių kronika ką nors keistų. Gal tik Lietuvos žmonių skaičių.

Atrodytų tokia palyginti paprasta problema, su kuria nepavyksta susitvarkyt ištisą dešimtmetį ir dar daugiau. O juk reikia tik griežtesnės kontrolės ir galbūt rimtesnio požiūrio į šią problemą. Ir nebūtinai viską reguliuoti baudomis ar mokesčiais. Nors… reikia pripažinti, kad lietuviai „rimbo ir meduolio“ principo atrodo dar neperpranta. Tiesa, rimbas atrodo veikia efektyviau.

Rašyti komentarą