Nacionalinės šventės diplomatijos vingiuose

cal2010-02-11  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

Pastaruoju metu Baltijos regiono valstybėms ne itin sekasi palaikyti draugiškus santykius su savo didžiosiom kaimynėm. Ypatingai su viena jų – Rusija. Tiesa, tas santykių atšalimas labiau inicijuojamas iš pačios Rusijos pusės. Gal todėl ir Lietuvos užsienio politika Rusijos atžvilgiu ima vis labiau panašėti į vienpusį nuolaidžiavimą nei abipusį bendradarbiavimą. Pagalius į draugiškų santykių ratus neretai yra linkusi kaišioti pati Rusija, o tokioms jos kaimynėms kaip Lietuva ir Latvija belieka tik kukliai, nuleidus galvą tenkinti Rusijos iškeltas sąlygas ir tikėtis jos malonės.

Tiesa, kai kur ir mūsų diplomatai sugeba įgauti tam tikro pranašumo, nors pastarųjų ir nebūtų galima priskirti prie ypatingai didelių ar reikšmingų. Vienas tokių – tai kvietimų priėmimas dalyvauti valstybinėse šventėse. Lietuva šiuo atveju turi tam tikrą pranašumą, kadangi Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio minėjimas įvyks pirmiausiai – lygiai už mėnesio – kovo 11-ąją. Į šį minėjimą yra pakviestas ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Nuo to ar šis atvyks į Lietuvą, priklausys ir mūsų Prezidentės kelionė į Maskvą gegužės 9-ąją, minėti Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių.

Rusijai nėra lengva priimti tokį Lietuvos kvietimą. Dalyvavimas tokioje šventėje reikštų visapusį Rusijos pritarimą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui ir išstojimui iš Tarybų Sąjungos. O Rusija, kaip žinia, nėra labai patenkinta tokiu Lietuvos žingsniu, kuris pasibaigė visišku sąjungos žlugimu. Tačiau kita vertus, Rusijos diplomatams neatvykus į Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio minėjimą, Pasauliui būtų duotas aiškus ženklas, kad Rusija iki pat šiol nesusitaikė su Lietuvos nepriklausomybe. O tai neatneštų nieko gero ir pačiai Rusijai. Be to, jau ir šiandien aišku, kad nesulaukusi Rusijos prezidento kovo 11-ąją Lietuvoje, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė į Maskvą gegužės 9-ąją taip pat tikriausiai nevyktų. Naujas mini šaltasis karas tarp Lietuvos ir Rusijos tik dar labiau sustiprėtų.

Visiškai priešingai pasielgė Latvijos prezidentas Valdis Zatleras. Susitikimo Suomijoje su Rusijos Ministru pirmininku Vladimiru Putinu metu, kaimyninės šalies prezidentas priėmė kvietimą dalyvauti gegužės 9-osios iškilmėse Maskvoje. Ar neatsitiks taip, kad ir šiais metais, kaip ir prieš penketą metų, Antrojo pasaulinio karo pabaigos minėjime Maskvoje, Baltijos valstybes atstovaus tik Latvijos vadovas?

Išties bus ganėtinai įdomu sulaukti Rusijos atsakymo į Lietuvos kvietimą. Nors tai tik oficialus kvietimas į Lietuvai svarbios datos minėjimą, tačiau Rusijos atsakas turėtų padėti daug taškų ant „i“. Priimtas arba atmestas kvietimas parodys Rusijos norą arba nenorą palaikyti draugiškus santykius su Lietuva ir visas tokių santykių perspektyvas.

Rašyti komentarą