6 mėnesių VILIBOR jau mažesnis nei 3 proc.

cal2010-02-22  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

Šiandien (2010-02-22) 6 mėn. trukmės VILIBOR nukrito žemiau 3 proc. ribos ir sudaro 2,97 proc. Atrodo, kad šis, visiems paskolas litais turintiems aktualus, rodiklis visai rimtai nusitaikė sumušti žemumos rekordą. Pagal Lietuvos banko pateikiamą statistiką, mažiausias 6 mėn. trukmės VILIBOR buvo fiksuotas 2005 metų birželį. Tuomet nurodyto laikotarpio VILIBOR buvo lygus 2,38 proc.

Pigiausiai 6 mėn. paskolinti litais šiandien buvo nusiteikęs bankas „Nordea“ – už 2,70 proc. palūkanų. Brangiausiai – „Šiaulių bankas“. Jis kitiems bankams paskolinti litų pusei metų siūlėsi už 3,30 proc. palūkanų.

Pažymėtina, kad bankas „Nordea“ dar praeitų metų vasarą buvo vienas tų iniciatorių, dėl kurio 6 mėn. VILIBOR buvo pasiekęs 10 proc. ribą. Tuomet šis bankas kitiems bankams buvo nusiteikęs skolinti brangiausiai. Ir nors skaičiuojant konkrečios dienos VILIBOR yra atmetami tų bankų duomenys, kurie kitiems bankams pasiruošę skolinti pigiausiai ir brangiausiai, tačiau pernelyg optimistiniai ar pesimistiniai nors ir vieno banko lūkesčiai skolinimo litais klausimu vis tiek daro gana ryškią įtaką bendram VILIBOR pokyčiui. Į tai reaguoja kiti Lietuvoje veikiantys bankai.

Nors visų turinčių ilgalaikių paskolų litais padėtis ir gerėja (krentant VILIBOR – mažėja mėnesinės įmokos dydis), tačiau tai kol kas beveik niekaip neįtakoja trumpalaikių paskolų. Šiandien atsiranda vis daugiau bankų lyg ir siūlančių vienokiu ar kitokiu būdu pasiskolinti nedideles suma trumpam laikotarpiui, tačiau palūkanos už tokias paskolas galima sakyti yra žvėriškos. Pavyzdžiui už trumpalaikius vartojimo kreditus bankai nori 15-20 proc. metinių palūkanų. Nesunku paskaičiuoti, kad tai keliskart viršija tas normas, pagal kurias bankai deklaruoja galintys paskolinti vieni kitiems. Taikyti tokias drąstiškas palūkanų normas bankus verčia vis dar šalyje siaučianti krizė, didėjantis nedarbas ir dar tik labai nežymiai atsigaunantis šalies ūkis. Tačiau bankai jau ima jausti litų perteklių, dėl ko visai tikėtina, kad antroje metų pusėje ims švelnėti ir bankų dalinamų paskolų sąlygos. Skolintis, bent jau trumpuoju laikotarpiu, bus galima pigiau. Situaciją kiek komplikuoti gali tik šiuo metu vėl imtas svarstyti fizinių asmenų bankroto įstatymas, kuris daugelio specialistų manymu pablogintų skolinimosi sąlygas fiziniams asmenims. Pastarąjį įstatymą norima padaryti galiojančiu jau nuo kitų metų pradžios.

Rašyti komentarą