Kokį karšto vandens tiekimo būdą pasirinkti? Galvosūkis be aiškaus atsakymo

cal2010-03-08  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Keturi kampai

Pagal Šilumos ūkio įstatymo 15 straipsnio pakeitimą, gyventojai iki šių metų balandžio pirmos turi pasirinkti karšto vandens tiekimo būdą. Yra galimybė pasirinkti vieną iš trijų:

1 būdas. Geriamasis vanduo yra perkamas iš geriamojo vandens tiekėjo, o šiluma jam pašildyti – iš šilumos tiekėjo. Pasirinkusiems šį būdą gyventojams už geriamąjį vandenį tektų atsiskaityti pagal geriamojo vandens skaitiklio parodymus, kuris įrengtas daugiabučio namo įvade. O už šilumą geriamajam vandeniui pašildyti – pagal viso namo šilumos suvartojimą. Tai yra namo suvartotas geriamasis vanduo ir šiluma tam vandeniui pašildyti būtų išdalinama visiems namo gyventojams. Visus neatitikimus tarp bendro karšto vandens suvartojimo name ir to namo gyventojų deklaruoto suvartojimo turės dengti visi gyventojai.

Esminis šio būdo trūkumas yra tas, kad sąžiningiems namo gyventojams tektų sumokėti ir už nesąžiningų kaimynų suvartotą vandenį jei jie tarkim netiksliai deklaruoja skaitiklio parodymus ar net išvis karštą vandenį vagia.

O iš privalumų turbūt būtų tai, kad pasirinkusiems šį būdą tam tikrais atvejais pasikeitimų būtų mažiausiai. Ir toliau būtų už karštą vandenį atsiskaitoma nustatytomis ir dabar galiojančiomis kainomis ir beveik dabar galiojančia tvarka.

2 būdas. Karštą vandenį daugiabutis namas perka iš vieno tiekėjo ir jam atsiskaito pagal butuose įrengtus naujo tipo skaitiklių parodymus. Tam būtų reikalinga pakeisti karšto vandens skaitiklius ir atsirastų naujas mokestis už skaitiklių aptarnavimą, kadangi karšto vandens tiekėjas, kuris ir šiuo atveju liktų tas pats, kuris pasirinkus pirmąjį variantą būtų tik šilumos tiekėjas, nori visiems pasirinkusiems šį būdą įrengti naujus skaitiklius, kurie esą yra tobulesni, teisingesni ir geba nuotoliniu būdu perduoti duomenis apie suvartotą karšto vandens kiekį.

Be to, pasirinkusiems šį būdą padidėtų ir 1 kubinio metro karšto vandens kaina, nes tiekėjas esą dėl to patirtų papildomų išlaidų: tektų skaičiuoti geriamojo vandens suvartojimą, atsiskaityti už jo sunaudojimą, nuolat bendrauti su vartotojais ir pan.

O šio būdo privalumas yra tas, kad vartotojas labai tiksliai žinotų savo karšto vandens suvartojimą ir mokėtų tik už tai, kiek suvartojo. Tiesa, skirtumus tarp viso namo suvartojimo ir butų skaitiklių parodymų taip pat turėtų dengti visi namo gyventojai, todėl visai nesuprantama kodėl reikia naujų ir brangių skaitiklių?

3 būdas. Atsisakyti centralizuoto karšto vandens tiekimo ir karštą vandenį gamintis patiems.

Likus vos trejetui savaičių iki pasirinkimui numatyto termino pabaigos, kol kas dar niekas negali atsakyti kuris būdas yra geresnis. Iš pažiūros atrodytų, kad teisingiausias būtų antrasis variantas, tačiau papildomi mokesčiai optimistiškai visai nenuteikia. Visiškai nesuprantama kodėl karšto vandens tiekėjams būtinai reikia sumontuoti, kad ir modernius, tačiau gana brangius skaitiklius ir už tai imti mokestį iš gyventojų? Juk visi paslaugų tiekėjai, kurių tiekiamos paslaugos yra apskaitomos mechaniniais matuokliais, pasitiki gyventojais ir jų deklaruojamais duomenimis. Tai kodėl to negalėtų padaryti ir naujasis karšto vandens tiekėjas? Kodėl jiems būtinai reikia skaitiklių, gebančių duomenis perduoti per atstumą? O kiek brangtų 1 kubinio metro karšto vandens kaina – kol kas taip pat neaišku.

Nors oficialiai ir yra siūlomi trys variantai, tačiau realiai pasinaudoti galima tik dviem. Atsisakyti centralizuoto vandens tiekimo iš karštą vandenį gamintis pačiam namui yra beveik neįmanomas pasirinkimas. O iš likusių dviejų rinktis taip pat ne ką lengviau. Tiesa, nepasirinkusiems karšto vandens tiekimo būdo, nuo 2010 metų gegužės 1 dienos bus automatiškai parinktas antrasis, todėl kai kurių mūsų laukia vėl ne itin maloni žinia – padidėjusios sąskaitos už komunalines paslaugas.

Karšto vandens tiekimo būdą namui galima keisti ir po 2010 metų balandžio ar gegužės pirmos. Tam yra reikalingas tik bendras, visų namo gyventojų sutarimas. Apie namo gyventojų apsisprendimą, kuris būdas yra pasirinktas reikia raštu pranešti savo geriamojo vandens ar šilumos tiekėjui.

Komentarų: 2

  1. Dali.us - 2010-03-08

    Pasirinkimas elementarus: kuo didesnis „gyvatuko“ mokestis, tuo patrauklesnis antras būdas ir atvirkščiai :)

    http://dali.us/2010/energetika/koki-karsto-vandens-tiekimo-buda-pasirinkti/

    [Atsakyti]

  2. MOČIUTĖ - 2010-03-31

    Visiems kuriems kyla klausimų pasiskaityti ir asinagrinėti
    http://www.regula.lt/lt/naujienos/index.php?full=yes&id=4627

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą