Lietuvoje ir notarai nevengia sukčiauti?

cal2010-03-16  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

Fotografija iš http://www.flickr.com

Pastaruoju metu turėjau nemažai reikalų su notarais. Teko tvirtinti nemažai skirtingų dokumentų. Už paslaugas, žinoma, teko susimokėti. Iš pradžių dariau labai paprastai, rinkausi tą notarą, kuris dirbo ilgiausiai ir kurį pasiekti galėjau per trumpiausią laiką. Tačiau po pirmųjų dviejų įmokų už paslaugas, ėmiau įtarti, kad kažkas čia ne taip. Sumos už konkrečius notarų darbus pasirodė kiek didokos. Be to stebino ir tai, kad sumokėjęs pinigus negavau nei vieno tai patvirtinančio dokumento. Tik keletą kartų pasirašiau kažkokiame žurnale už gana nedideles sumas.

Kiek panaršęs internete, radau prieš porą metų, teisingumo ministro patvirtintus notarų imamo atlygio dydžius. Nemažai šių dydžių nurodo atlygio intervalą nuo iki. Tai yra sumas, kiek notaras gali reikalauti už konkrečią paslaugą mažiausiai ir kiek daugiausiai. Likau gerokai nustebęs, nes abiem atvejais už paslaugas juntamai permokėjau. Vienu atveju sumokėjau daugiau nei dvigubai, nors už man suteiktą paslaugą, teisingumo ministro įsakyme buvo nurodytas konkretus dydis procentine išraiška nuo sandorio sumos.

Nesenai vėl prireikus notarų paslaugų, šįkart nusprendžiau būti gudresnis. Telefonu susisiekiau su keletu notarų ir uždaviau tiesų klausimą kiek kainuoja konkreti paslauga – naujai steigiamos uždarosios akcinės bendrovės įstatų patikrinimas ir patvirtinimas. Vienas notaras už šią paslaugą norėjo „apie 1000 Lt“ (nors teisingumo ministro įsakyme nurodytas intervalas už šią paslaugą yra nuo 250 iki 800 Lt). Antrasis užsiprašė jau tik 600 Lt. O štai miesto pakraštyje esantis notaras tai padaryti sutiko už 400 Lt. Kainų skirtumas tikrai akivaizdus, nors paslauga lygiai tokia pati. Beje, pastebėtina ir tai, kad „pigiausi“ notarai gyvena provincijoje, todėl jei tik yra galimybė visada geriau juridinius reikalus tvarkyti kokio nors nedidelio rajono centre. Tikrai sutaupysite ne tik kurui.

Akivaizdus notarų savivaliavimas kainų atžvilgiu atrodo daugiau nei keistas. Iki šiol neaišku ar man privalėjo būti išduotas bent koks nors pinigų priėmimo kvitas, ar užtenka to, kad už paslaugas pasirašau kažkokiame žurnale? Jei tokio kvito notaras neprivalo išduoti, tai kaip man įrodyti kitiems, kad notarui aš sumokėjau būtent tokią sumą? Be to, kiek tik esu turėjęs reikalų su notarais, žurnale įrašytos sumos niekada nė iš tolo neprilygo tai sumai, kurios paprašydavo notaras. Pastaroji, net neatlikus tikslių skaičiavimų, visada būdavo didesnė. Tai verčia manyti, kad notarai nevengia pažeidinėti teisingumo ministro įsakymo dėl nustatytų atlygio dydžių, dalį pajamų paprasčiausiai pasisavina neįtraukę jų į apskaitą ir taip nesumokėdami mokesčių valstybei. O mokesčius notarai turėtų mokėti. Bent jau pagal čia pateiktą schemą, kuri dabartiniu metu jau gali būti ir nebetiksli.

Vietoj pabaigos… Kuo labiau susiduriu su Lietuvos teisine ir politine sistemomis, tuo labiau imu suprasti priežastis, kodėl Lietuvoje mes gyvename „ant skurdo ribos“. Kitaip gyventi mes ir negalime, nes eilinis Lietuvos pilietis yra viešai apvaginėjamas net ten, kur to būtų galima tikėtis mažiausiai. Net valstybės įgalioti asmenys nevengia visų mūsų apvaginėti dukart: pirmą kartą paimdami iš mūsų daugiau nei priklauso; antrąkart – nuo mūsų sumokėtų pinigų nemokėdami mokesčių. Imu suprasti, kad Lietuvos teisinė sistema yra supuvusi nuo pat pamatų ir joje visiškai nelikę vietos garbei, orumui, sąžiningumui ir svarbiausia – teisingumui. Ar tokioje sistemoje valstybė gali klestėti ir vadintis teisine? Ar joje gyvenantys piliečiai gali jaustis laimingi, kurti savo ir savo vaikų ateitį? Tegu bus tai klausimai retoriniai… nors atsakymus turbūt žinome daugelis.

Komentarų: 17

  1. Dali.us - 2010-03-16

    Naudinga info. Pravertė.

    [Atsakyti]

  2. Burbalas - 2010-03-16

    Sorry, bet esi IDIOTAS. Gali tik skųstis ir palikti problemą kitiems. Žinai kam yra sukurta „STT“? Skambink ir kalbėk, tave apvogė.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Ir ką siūlai paskambinus pasakyt? Atsiprašau, sumokėjau per daug bet niekuo tai pagrįsti negaliu tik tais trim žodžiais? Jei manai, kad tai suveiks ir atpirks mano sugaištą laiką ir nervus visa tai užvirus – tai esi NAIVUOLIS.

    [Atsakyti]

    muchio atsakė:

    Problemas iškelti lengva. Ypač jei su jomis susidūrėt asmeniškai. Kai kiekvienas pradėsime ne tik „Googlinti“, kad įsitikintume, jog pažeidžiami įstatymai, o fiksuoti pažeidimus ir pranešti atitinkamoms instancijoms, gal kas nors pasikeis. O kol kas padejuokim…

    [Atsakyti]

    Burbalas atsakė:

    Eiti per visur ypač per spaudą. Spaudai labai įdomios tokios istorijos, jos kelia į viešumą, pačios dažnai daro tyrimą. Aišku, geriausia pasakyti „ai, ką aš čia vienas pakeisiu, mane apvagė arba grubiai tariant išdulkino, bet tiek to, ką čia padarysi, geriau eisiu į savo blogą ir paburbėsiu koks blogas pasaulis ir koks aš didelis tinginys“ ane? :) susidaro įspūdis, kad aš neesu lietuvis.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Lygiai taip pat būtų galima pasakyti ir apie kiekvieną čia komentuojantį ir siūlantį skųsti. Esu beveik tikras, kad nei vienas nesate nieko niekada įskundę arba bent jau paprieštaravę kai jūsų akivaizdoje buvo elgiamasi neleistinai. O jei ir ką nors įskundėte, tai labai abejoju ar nuo to kam nors paliko geriau… turbūt net patys dėl to nė kiek geriau nepasijautėt. O skųsti teisininką teisinei institucijai yra dar sudėtingiau.
    Apie žiniasklaidą turiu savo nuomonę ir jai pačiai dar tikrai yra kur tobulėti.
    Neburbu, kad blogas pasaulis, nes esu jo dalis. Deja, nesu teisininkas ir neturiu galių įtakoti priimamų sprendimų. Ypač tų, kurie reguliuoja panašius santykius. O visiems siūlantiems skųsti ir kreiptis į atitinkamas institucijas, pasiūlyčiau pasidomėti kiek tokių atvejų yra išaiškinama ir kiek tokiais atvejais atsakingų asmenų yra nubaudžiama. Gautas santykis tikrai turėtų leisti bent jau suabejoti tokio veiksmo (turiu omeny, skundimą) prasme. Įvairiausių organizacijų viršininkai iššvaisto, pradangina milijonus ir jiems pakanka tik atsistatydint iki tyrimo pradžios, kad išvengti bausmės. Manot panašiai nepasielgtų ir bet kuris kitas valstybės pareigūnas, tegu ir dirbantis savarankiškai?
    O rašau apie tai todėl, kad kiti žinotų jog egzistuoja tokie atvejai ir kreipdamiesi į notarą nebūtų visiškai „žali“ atlygio klausimu.

  3. Dainius - 2010-03-16

    Kai yra registruojama įmonė, keičiami įstatai – visuomet imu iš notaro sąskaitą. Tuomet pusė tamstos minėtų klausimų atpuola. Na, o dėl kainų – čia jau kita medalio pusė. Tačiau dirbant su įstatais – vėlgi reikia žiūrėti ar sumokėt 400 ar sumokėti 800 tam kuris po 2-3 įmones kasdien registruoja ir tikrai „išblusinėja“ visus įstatus bei protokolus dėl klaidų, dviprasmybių ir netikslumų.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Nežinau ar yra didelis skirtumas dėl kokybės… Viena vertus, kartais jos visai nereikia, nes tai daugiau formalumas ir tiek, o kita vertus – notarų veiksmai yra drausti gana nemenka suma, todėl visus nuostolius patirtus dėl notaro veiksmų atlygintų draudimas. Bent jau turėtų atlyginti, nes kažkaip nėra tekę girdėti jog taip būtų kadanors nutikę.

    [Atsakyti]

  4. just - 2010-03-17

    O tikrai vertėjo kažką daryt. Bent jau anonimiškai paskųst. Aš jau turiu įprotį visur, kur tik neduoda čekio jo primygtinai reikalaut. Reikia pagaliau visiems suprast, kad čia ne verslininkas 10lt nuo to sutaupo, o tie 10lt iš mūsų pavagiami !
    Bet reiks turėt omenyje einant pas notarus. Keliaujant pas daktarus ar sustabdžius policijai diktofonas visad paruoštas būna.

    [Atsakyti]

  5. mda - 2010-03-17

    traukia link skundo parasymo, klausimas tik – kam?

    [Atsakyti]

  6. Notaras - 2010-03-28

    Mieli lankytojai. Noreciau Jums siek tiek inesti aiskumo. Notaras, tvirtindamas sandori, ar atlikdamas kitus veiksmus, privalo patikrinti registru informacija tiek apie objekta, tiek apie asmenis. Tos patikros kainuoja. Be to, notaras turi teise imti atlyginima uz sandorio projekto parengima. Tai paprastai sudaro apie 100 lt. Be to, uz puslapio parengima imamas 2 lt. Stai Jums ir visi atsakymai. Pas mus vienas neispruselis paskaito ikaini – 0.45 proc paskaiciuoja su masinele ir isivaizduoja esas apgautas.Susipazinkit su ikainiais is esmes, o ne prabegant. Bet kuriuo atveju, visos sumos nurodomas notariniame registre. Jei norite, kvita Jums tikrai isduos. Nebijokit, Jusu niekas neapgaudineja. Geriau vietoj rasymo eikit lita kita uzdirbt.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Jeigu Jums už hipotekos lakšto paruošimą ir patvirtinimą, kai įkeičiamo turto vertė neviršija 100 000 Lt. notaro atlygis truputį daugiau nei 1000 Lt. (čia turiu omeny su pažymos iš registro centro gavimu (brangiausiai ~70 Lt.) ir visų dokumentų spausdinimu, kas pagal Jūsų pateiktus įkainius yra 2 lt. už lapą) yra normalus ir teisingas atlygis… tai tada Jūsų pasiūlymas eiti užsidirbti litą kitą, nieko vertas… Lietuvoje paprasčiausiai neįmanoma uždirbti tokiems mokesčiams… Beje, Jūs (turiu omeny notarus) tai jau tikrai mokate uždirbti ir litą, ir kitą…

    [Atsakyti]

    Notaras atsakė:

    Mielas kolega. Jei manote esas susipazines su ikainiais, tai paskutinis Jusu komentaras irodo, kad apie juos neturite zalio supratimo. O tai is esmes sumenkina visa Jusu klausimo esme. Suma uz hipotekos laksta negali buti daugiau kaip 300 lt. Pridejus minetus priedus, susidarys ne daugiau kaip 500 lt. O del teisingo atlyginimo, nespreskite is savo varpines. Ar Jums bent teke girdeti, kad notaras nuo paimto atlyginimo sumoka apie 70 proc valstybei? O kur dar biuro islaikymas? Taip kad nebukite diletantas ir ivertinkite tai, kad ne notarai nustato sau algas. Jie yra nustatyti teisingumo ministro. Taip kad Jusu socialistiniai kaltinimai – jie per daug uzdirba – skleidzia nemalonu kvapa. Gerbiu Jusu nuomone, taciau ji siuo atveju itin diletantiska. O del paciu ikainiu – jei ministras nustato, kad uz UAB isteigima imama 250-800 lt, tai niekas neuzdraus imti 800 lt. Ar ne taip?

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Teisingai parašėte… „negali būti“ Tačiau iš manęs notaras pareikalavo ir teko jam sumokėti 1020 litų. O tai atlikus paprastus aritmetinius veiksmus yra daugiau nei dvigubai daugiau nei jūsų nurodytas maksimalus mokestis.
    Jei Jūs už hipotekos lakštą gaunate tuos 500 lt., tai Jums niekas nieko ir nesako, tačiau deja yra ir tokių Jūsų kolegų, kurie be skrupulių iš manęs pareikalavo daugiau nei 1000 Lt. Dėl UAB įsteigimo sutinku, kad galima imti 800 Lt. tačiau vėlgi… 1000 Lt, kurio pareikalavo notaras viršija tą sumą. Ir čia tikrai nereikia jokių dokumentų po 2 litus skaičiuoti. Atsinešu įstatus, kuriuos tik reikia patikrinti ir patvirtinti.

  7. Notaras - 2010-03-29

    Mielas kolega. Jus esate nenuoseklus ir klaidingais (tiketina – samoningai) teiginiais, siekdami diskredituoti notarus, diskredituojate pats save. Ir stai del ko – Pirmame komentare minejote, kad „Telefonu susisiekiau su keletu notarų ir uždaviau tiesų klausimą kiek kainuoja konkreti paslauga – naujai steigiamos uždarosios akcinės bendrovės įstatų patikrinimas ir patvirtinimas“. Paskutiniame komentare teigete, kad neva „notaras is Jusu pareikalavo“. Kaip suprantu, tebuvo pokalbis telefonu, jokio pareikalavimo nebuvo. Antra, kalba eina apie 1000 lt. Supraskite, jeigu tai nesunku, kad pokalbio (telefoninio) metu neaisku (bent jau – gali buti neaisku), ar Jus esate pats paruoses istatus, kokios jie kokybes. Atkreipkite demesi, kad ikainiai notarams nustatyti uz dokumentu TVIRTINIMA. Patikekite, labai daznai pasitaiko, kad klientai kreipiasi i notarus neturedami jokiu dokumentu. Siais atvejais dokumentus tenka ruosti notarams. Todel visiskai akivaizdu, kad siais atvejais notaras turi teise papildomai paimti is kliento 100 lt (bent jau) uz teisines konsultacijos suteikima, t.y. dokumentu parengima (sis ikainis visiskai legalus, t.y. numatytas Jusu nepakankamai isstudijuotuose ikainiuose). Pridekite 800 lt uz steigimo dokumentu patikra. Jei jau dedates ismananciu, ko gero, zinote, kad visais atvejais notaras rengia dokumentus Registru centrui, tai kainuoja 30 lt. O kur dar sutikimo buveinei tvirtinimas – 25 lt? Sudekite sitas sumas bei patikras, kurias privalo atlikti notaras (buveines arestas ir kt) ir gausite mazdaug 1000 lt. Ar as pakankamai argumentuotai atsakiau? Jeigu pripazistate, kad notaras turi teise paimti 800 lt uz tvirtinima, tai su papildomomis islaidomis tam tikrais atvejais gali susidaryti ir 1000. Pagarbiai. Kilus klausimu, galite uzduoti juos, tik nereiketu skleisti samoningai melagingos informacijos.

    [Atsakyti]

  8. mokola - 2010-03-30

    Gerb. notare o dėl kvitukų nutylejot ,jau aišku ką pasakysit -reik reikalaut,o parduotuvėj nereik, duoti matai neprivaloma.Notaras duodantis čekutį….čia iš anekdotų srities.Per savo gyvenimą dešimtimis kartų esu pasinaudojęs jų paslaugom,be je visokių ir matęs…Žmogus iškėlė problemą (o jinai tikrai yra) ir nėr ko čia nervuotis,be to rašantis savo puslapyje.

    [Atsakyti]

  9. Notaras - 2010-03-30

    Paskutini karta atsakau del kvituku: visos sumos nurodomos notariniame registre, kur ir gaunat padet parasus uz kiekviena veiksma. Ten viskas ir nurodyta. Aciu.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą