Jau prieinamos preliminarios pajamų mokesčio deklaracijos už 2009 m

cal2010-03-23  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

Nuo šiandienos (2010-03-23) ryto, didžioji dalis gyventojų, pajamų mokesčių mokėtojų, jau gali susipažinti su savo preliminariomis mokesčių deklaracijomis už 2009 metus. Deja, daugelio laukia ne itin malonūs pojūčiai po pirmos pažinties.

Nemažai gyventojų, dėl gana painios pajamų mokesčio apskaičiavimo sistemos bei netolygių metinių pajamų, šiandien sužinojo, kad jie yra skolingi valstybei. O skolingų valstybė, ypač šiuo metu, nemėgsta, todėl iki gegužės pradžios teks tą įsiskolinimą panaikinti. Priešingu atveju, skolininkui gresia gana nemaži nemalonumai ir pažintis su anstoliais.

Kita dalis gyventojų, kurie tikėjosi nemažos pajamų mokesčio permokos grąžinimo, taip pat liko ne itin sužavėti išvydę tą sumą – ji buvo gerokai mažesnė, nei buvo tikėtasi. Taip nutiko pirmiausia dėl to, kad 2009-aisiais metais gyventojams buvo taikomas tik 15 proc. pajamų mokesčio tarifas, todėl ir susigrąžinti galima tik 15 proc. nuo sumos, kuri buvo išleista perkant kompiuterį, mokant už mokslą, būsto paskolą ar draudimą. Tačiau tai visai nereiškia, kad praeitais metais sumažėjo mokesčių našta gyventojams. Vyriausybė tiesiog pagudravo ir likusius 9 proc. pavadino kitu mokesčiu. Iš to gavosi tokia situacija, kad realiai gyventojai mokėjo 24 proc. nuo savo atlyginimų, tačiau iš jų tik 15 proc. yra įvardinta kaip pajamų mokestis.

Pastebėtina, kad nors Vyriausybė ir panaikino beveik visas mokestins lengvatas nuo praeitų metų pradžios, tačiau išlaikė jų tęstinumą. Todėl tie, kurie kreditą būstui gavo iki 2008 metų pabaigos, o taip pat iki to pačio termino pradėjo mokytis ar išperkamosios nuomos būdu įsigijimo kompiuterį, mokestinėmis lengvatomis ir toliau gali naudotis, tai yra, šie asmenys gali susigrąžinti pajamų mokesčio permoką.

Beje, nors preliminarios deklaracijos jau prieinamos daugeliui, tačiau jomis tinkamai pasinaudoti kai kam gali būti ganėtinai sunku. To priežastis – mokesčių inspekcija vis dar neturi visų teisingų duomenų iš įmonių, kurios tuos duomenis privalo teikti. Gyventojams patartina būti atidiems ir kruopščiai pasitikrinti savo preliminarias deklaracijas ir jose pateiktas sumas. Visai gali būti, kad kai kurių duomenų ten gali dar ir nebūti, dėl ko galite netekti dalies permokos. Norintys įsitikinti ar tikrai viskas gerai deklaracijoje suskaičiuota, gali pasinaudoti gana patogiu įrankiu, kurį galima rasti prisijungus prie banko Swedbank internetinės bankininkystės sistemos. Gyventojų pajamų mokesčio lengvatos skaičiuoklė tikrai gali pagelbėti daugeliui, nors turbūt geriausiai būtų šį klausimą aptarti su apskaitą išmanančiu žmogumi.

Vienas komentaras

  1. Dali.us - 2010-03-24

    Yep. Mano deklaracija irgi dar neužpildyta. Nera info nei iš banko kuriame turi NT paskolą.. nei iš banko kuriam turiu pensiją.

    O nemaloniausias siurprizas.. jau esančioje info.. kai pamačiau kiek pernai sumokėjau mokesčių nuo dividentu..

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą