Nepamirškite susimokėti mokesčių, ponai bedarbiai

cal2010-03-29  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pagaliau pateikus preliminarias pajamų mokesčių deklaracijas už 2009 metus, nemažai daliai Lietuvos gyventojų teko nusivilti. Paaiškėjo, kad labai daug gyventojų ne tik, kad negaus jokių pajamų mokesčio permokų, bet dar ir patys yra skolingi VMI. Dar daugiau… Imta garsiai kalbėti, kad mažiausiai po 72 Lt. už kiekvieną pilną nedirbtą mėnesį per visus 2009-uosius metus teks susimokėti visiems tiems, kurie praeitais metais nedirbo arba buvo išleisti nemokamų atostogų, jei tuo metu nesiregistravo Darbo biržoje. Iš to turime, kad Lietuva, turbūt vienintelė valstybė Pasaulyje apmokestino net tuos, kurie neturi absoliučiai jokių pajamų. Ir lyg to dar būtų maža, tie nelemti 72 Lt. per mėnesį gyventojui praktiškai nesuteikia jokios naudos. Už juos nebent tik pas šeimos gydytoją galima porą valandų eilėje pasėdėti ir gauti receptą aspirinui.

Dar kartą viską apibendrinkime… Pagal darbo sutartį dirbantis darbuotojas yra išleidžiamas trims mėnesiams neapmokamų atostogų, kurios dar gali būti pratęstos. Kadangi darbuotojas vis dar turi galiojančią darbo sutartį, jo, kaip bedarbio Darbo birža neregistruoja, tačiau nepaisant to, darbuotojui tuos tris mėnesius nėra skaičiuojamas darbo stažas, jis netenka visų socialinių garantijų ir savaime aišku, negauna jokių pajamų. Maža to, jis dar privalo už visus tuos tris mėnesius valstybei sumokėti 216 Lt. (3×72) už kurios įgyja teisę į paprastas procedūras, susijusias su jo sveikata. Bent kiek rimtesnės procedūros ir tie patys vaistai Lietuvoje yra mokami ir kainuoja visai nepigiai. Šią situaciją būtų galima įvardinti tik viena fraze… absurdo komedija.

Iki pilno mokesčių komplekto trūksta dar mokesčių už orą, kritulius ir išvis už tai, kad esi lietuvis ir gyveni Lietuvoj. Visam Pasaulyje valstybės remia mažiausias pajamas gaunančius gyventojus, o štai Lietuvos politikai iš jų nusprendė pasipelnyti. Tiesa, VMI visada siūlo problemas spręsti kartu, ir… tiems, kurie neturi pinigų susimokėti visos skolos, siūlo tai padaryti dalimis… Koks geranoriškumas! O juk tas laikotarpis, už kurį susikaupė ta skola jau praeityje. Jei žmogus ir kreipėsi į kažkokią gydymo įstaigą praeitais metais, kai buvo nesumokėjęs tų nelemtų 72 Lt. per mėnesį, tai už visas paslaugas, kaip neapdraustam, jam teko susimokėti. Taigi gaunasi, kad žmogus už tą patį turi sumokėti du kartus: vieną kartą sumokėjo už gydymo paslaugas, nes nebuvo draustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), o antrąkart, susimokėti PSD mokestį iš jo dabar pareikalaus VMI.

Dar geriau tiems, kurie dirba ir gyvena užsienyje, tačiau nėra oficialiai deklaravę išvykimo iš Lietuvos ir galbūt čia grįžta tik savaitei per metus. Kadangi jie apskritus metus nedirbo Lietuvoje ir aišku nesiregistravo Lietuvos Darbo biržoje, šiems teks susimokėti už visus metus – 864 Lt. (72×12). Tačiau jie net perspėjimo iš VMI negaus, nes VMI galbūt žinos tik kažkokį paskutinį jų gyvenamosios vietos adresą, kuriuo jie gal negyvena jau keletą metų. Tada, aišku, skola liks nesumokėta, ir visas procesas persikels pas antstolius, kurie imsis jau atitinkamų veiksmų. Taip, kelerius metus užsienyje gyvenęs lietuvis staiga gali sužinoti, kad yra skolingas įvairiausioms Lietuvos instancijom visai nemenką sumą, nors su ta pačia Lietuva jau nieko bendro neturėjo kelerius metus. Aišku, problemą būtų galima išspręsti susimokant tuos 864 Lt arba gaunant įrodančius dokumentus, jog visi mokesčiai buvo sumokėti toje šalyje, kurioje realiai Lietuvos pilietis dirbo ir gyveno. Tačiau jei viskas persikels pas anstolius – šio proceso lengvai pabaigti jau nepavyks. Teks sumokėti bent jau anstolio išlaidas, kurios Lietuvoje visai nekuklios ir labai lengvai gali viršyti pačią skolos VMI sumą.

Pagal esamą tvarką, 864 Lt. už praeitus metus turės susimokėti ir visi benamiai. Įdomu tik kaip VMI ruošiasi tokias sumas išsireikalauti iš jų? Ir ką areštuos, kai jie tokios sumos nesumokės? Šiukšlines? O gal ir jas ir jų turinį? Iš tiesų… prie tokios mokesčių politikos labiausiai ir tinka tik šiukšlinės ir jų turinys.

Komentarų: 9

  1. Martynas - 2010-03-29

    WELCOME TO LITHUANIA !!!

    [Atsakyti]

  2. Nustebot? - 2010-04-01

    Hitleris zudydamas zydus bent jau tiesa jiems pasake kad bus nuzudyti! o cia skirtumas menkas tarp vargsu zydu ir vargsu skurdziu lietuviu!tik tai kad kenciam nefizini bet moralini skausma,bet dideles perspektyvos kad ir tai patirsim !Karkit savo tauta ir toliau Didieji Lietuvos Puoseletojai!!!

    [Atsakyti]

  3. paladinas - 2010-04-01

    manau jej niekas nesiims radikaliu priemoniu ar tesiogine to zodzio prasme nenuvers valdzios ir neuzdaris kubiliaus uz grotu (kuris jau itariamas kaip rusu kkb agentas) tol mus smugdys i purva kol kas nors nusipirks lietuva ir isnyksim galu gale…

    [Atsakyti]

  4. Nustebot? - 2010-04-01

    paladinas .viskiskai Jums pritariu.Kaltinti Kubiliu galima,neskaitant to kad jis kaip pries buve premjerai yra tik atpirkimo ozys…Bet ji juk Grybauskaite paskyre ,kuri turi daug „rimtu“iliuziju „tvarkyti“ Lietuvos gerove!

    [Atsakyti]

  5. Wtf - 2010-04-06

    Gerbiamieji,noreciau nusikeikti..

    [Atsakyti]

  6. Pavel - 2010-04-07

    IDIOTIZMAS !!!! IS KUR GAUTI BEDARBIUI PINIGUS SUMOKETI ?

    [Atsakyti]

  7. oksana - 2010-04-13

    Mes jauna seima,norejom Lietuvoj sulaikti senatves ir vaikus uzauginti, bet dabar smaugia is visu pusiu-ir kaip galima su tokiom naujienom buti laimingiems?kiekviena diena lauki kazko, kas dar labiau sumazins ir taip sumazejusi seimos biudzeta.Jau neiperku vaikui nauju drabuziu ir batuku, tik is labdaros.Toli nueisim matyt….

    [Atsakyti]

  8. Estera - 2010-04-18

    Esu visiskai pakraupusi… Lietuva Tevyne musu … patyliu…nusivaziavo… O SEIMAS tai diziulis ssshhh…

    [Atsakyti]

  9. tadelis - 2010-04-28

    eina lietuviu gyvenimas s…… vagele ir ka padaryti pradeti gailetis kad gime lietuvoj.pagalvokit ka tiems zmonems daryt kurie vos gala su galu sudure, kaip seimunai isgyventu per menesi gaudami 800lt,ir dar mokesciu visokiu primasto.gal greit uz kalbos ir regejimo dovanas mokesciai atsiras.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą