Lietuvos darbo birža internete. Kas pasirūpins duomenų saugumu?

cal2010-10-14  tagŽymos: , ,   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

Grant.lt nesenai rašė apie Lietuvos Darbo biržos internetinės svetainės subtilybes. Tačiau pasirodo čia dar tik viršūnėlės. Nesenai iš skaitytojo gautas laiškas atvėrė kur kas platesnius šios valstybinės įstaigos internetinės svetainės veikimo principus. Pasirodo, bet kuris internautas gali laisvai pasidairyti po šios valstybinės įstaigos internetinės svetainės „užkulisius“. Tereikia tik google paieškos laukelyje surinkti atitinkamą užklausą, ir jūs visai nesunkiai galite patekti į Lietuvos Darbo biržos interneto svetainės užkulisius. Bet nesivarginkite spėliodami – štai jums tiesioginis adresas:

Lietuvos Darbo biržos interneto svetainės užkulisiai: spausti čia

Pasak laišką mums atsiuntusio skaitytojo, Lietuvos Darbo biržos internetinės svetainės „backend“ dalis prieinama visiškai paprastai ir dalį viešai neskelbiamos informacijos indeksuoja net google, o kiek labiau programavime suprantantis žmogus, per nurodytą prieigą gali nesunkiai prieiti ir prie kur kas svarbesnių svetainės funkcijų. Todėl jau dabar galime pradėti skaičiuoti dienas, kada šią svetainę ištiks omnitel.lt svetainės likimas. Tik kas atsakys už paviešintus ar pasisavintus duomenis?

Laiško autorius taip pat rašo, kad prieš savaitę apie esamą situaciją buvo informuoti Lietuvos Darbo biržos informatikos specialistai, tačiau negauta jokio atsakymo ir aišku nematyti, kad kas nors būtų pasikeitę.

Nesame informatikai, tačiau jei laiško autorius bent puse teisus – valdininkų neveiklumas išties stebina ir aišku kelia nerimą. Kuo verti kažkokie duomenų apsaugos įstatymai, jei net elementari (tiesa, šiuo metu, turbūt reiktų sakyti viena  iš svarbiausių) valstybinė įstaiga negali pasirūpinti savo internetiniais namais ir užkirsti kelią potencialiai duomenų vagystei? Nors turbūt tai tik viduje tvyrančios betvarkės atspindys internete.

Komentarų: 3

  1. tomas - 2010-10-15

    seniai as tuos puslapius paavartydavau- bet tame nieko slata nemaciau.

    [Atsakyti]

  2. konsultantas - 2010-10-15

    Čia open source ;]

    [Atsakyti]

  3. Algimantas - 2011-06-01

    kazka patvarke.
    nuoroda jau nebeveikia.
    gal visgi nebuvo laiskas „kaledu seneliui“, gal pakeite savo softa bent tiek kad google nebeindeksuotu…

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą