Šešėlinė ekonomika labiausiai pastebima… bankuose

cal2010-11-15  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

Pastarosiomis savaitėmis teko gana dažnai apsilankyti Lietuvos bankuose. Ir nors konsultacijoms bei dokumentų pasirašymui užtrukdavau vos keliolika minučių, tačiau iki kol pakliūdavau pas specialistą, tekdavo gana ilgokai palūkuriuoti laukimo salėse. Beveik visuose bankuose buvo gana nemažai žmonių, kurie arba stoviniuodavo gyvoje eilėje prie bankomato, arba gniauždami rankoje eilės numerį žymintį bilietėlį, kantriai laukė kol ekrane užsidegs jų numeris.

Iš pradžių negalėjau suprasti, ką žmonės veikia banke. Iki šiol atrodė, kad šiuo laikmečiu beveik išvis nėra ką ten veikti. Pinigus dalina bankomatai, o paskolas su dabartinėmis palūkanų normomis galėtų imti tik ganėtinai pasiturintis žmogus, kuriam labai tikėtina tų paskolų ir nereikia. Tačiau atidžiau patyrinėjęs ką žmonės veikia užsukę į banką, pastebėjau, kad absoliuti dauguma jų, atsisėdę prieš banko darbuotoją iš piniginės ištraukia krūvelę banknotų ir nedrąsiai juos pastumia toliau nuo savęs. Pasirodo, dauguma banko lankytojų gaišta savo laiką tam, kad papildytų savo sąskaitas grynaisiais. Nors operacija gana paprasta, tačiau dėl norinčiųjų papildyti savo sąskaitas skaičiaus susidaro ganėtinai didelės eilės. Nelieka be darbo ir grynus pinigus priimantys aparatai. Čia taip pat dažnai susidaro eilutė. Ypač mėnesio gale, kai reikia sukaupti pakankamą likutį eilinei paskolos įmokai.

Kyla natūralus klausimas: iš kur pas žmones tiek grynųjų? Negi Lietuvoje taip smuko pasitikėjimas bankais, kad visur dabar atsiskaitoma tik grynaisiais? Nelabai tikėtina. Labiausiai tikėtina versija yra ta, kad didžioji dalis tokių bankų klientų, atlyginimą gauna tiesiog vokelyje iš kurio paskui tenka dalį pinigų įnešti į banko sąskaitą. Kitaip sakant – šešėlis Lietuvoje tikrai klesti.

Prieškriziniu laikotarpiu Lietuvoje jau buvo įprasta visas finansines operacijas tvarkyti banko pagalba. Ir klientų įnešančių grynuosius pinigus į savo banko sąskaitas buvo tikrai nedaug. O štai pastaraisiais metais situacija iš esmės pasikeitė. Nedarbui šalyje pasiekus rekordines aukštumas, pastebimai sumažėjo ir gyventojų pajamos. Bent jau oficialioji jų dalis. Tačiau žmonės iš kažkur pinigų vistiek gauna ir kas mėnesį kantriai laukia susitikimo su banko darbuotoju, kad galėtų papildyti savo banko sąskaitą.

Kitais metais Lietuvos Vyriausybė užsimojo iš šešėlinės ekonomikos ištraukti 1 mlrd. litų. Turint omeny esamą padėtį valstybėje, tai nebus taip paprasta padaryti, tačiau tikrai įmanoma. Ir ne vien persekiojimu, gaudymu ir baudomis tą milijardą galima surinkti į valstybės biudžetą. O kad šešėlinė ekonomika tikrai egzistuoja ir labai plačiai paplitus po visą Lietuvą, galima nesunkiai įsitikinti užsukus į banką. Atsiskaitymai grynaisiais pinigais tikrai yra pastebimai išaugę. Nesakau, kad absoliučiai visi, atsiskaitantys grynaisiais pinigais, šešėlinės ekonomikos dalyviai, tačiau tokių atsiskaitymų išaugimas verčia galvoti, kad tikrai ne visi jie yra apskaityti kurioje nors ūkinėje-buhalterinėje operacijoje.

Komentarų: 2

  1. just - 2010-11-15

    Jo, yra čia nemažada dalis tiesos. Nors šiaip mane labai nervina bankų nuskaičiuojami komisiniai už bet kokį pirstelėjimą, arba nelogiški įkainių didinimai. Anksčiau beveik visur atsiskaitinėjau kortele. Iš dalies ir greičiau, ir patogiau, ir saugiau, ir paskui suvestinėse matai kur kiek išleidai.. Bet dabar stengiuosi išsiimt grynų iš bankomato ir atsiskaitinėt grynais.

    [Atsakyti]

  2. mazas verslininkas - 2011-01-17

    SLAPTOJO AGENTO KOMENTARAS..o jei zmones susitaupe is seniau kojineje buvo -butinai is vokeliu ..paartumet kokioj siuvykloje uz 800lt komentaras pasikeistu.arba uzsienyje +45 siltnamyje su pomidorais .JUS dziaugtumetes kad tie zmones dar kazka sukrapsto ir atnesa .O NE ATEINA I JUSU NAMUS IR PAVAGIA KAZKA..

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą