Atsinaujinanti energetika Lietuvoje brangesnė už įprastąją

cal2011-07-29  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Naujienos trumpai

Kai visame Pasaulyje atsinaujinanti energetika (vėjo jėgainės, hidroelektrinės ir pan.) yra gerokai pigesnė už daugelį įprastų, bet ne tokių ekologiškų elektros gamybos būdų, Lietuvoje pasirodo atsinaujinanti energetika tik brangina elektros tarifus.

Kaip rašoma naujienų portale DELFI, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) skaičiuoja, kad atsinaujinanti energetika nuo kitų metų turėtų didinti elektros tarifą. Va taip, ponai… Lietuvoje pasirodo ir patys geriausi norai veda ta pačia linkme – į prarają arba jei tiksliau – į visų mūsų pinigines.

Komentarų: 10

  1. just - 2011-07-29

    Bijau kalbėti apie absoliučiai visą pasaulį, bet bent jau ES tai absoliučiai visur atsinaujinančių šaltinių elektros energija tik brangina elektros kainą. Skatinant tokį elektros gamybos būdą yra taikoma gan aukšta supirkimo kaina, kuri kelis kartus viršija įprastos elektros kainą. Taigi paprastiems vartotojams tai tik kenkia. Lietuvoj išvis absurdas, kur už saulės energiją mokama berods 1,4 lt, kai tuo tarpu atominės elektrinės savikaina buvo ~10 ct. Kažkam labai naudingas buvo toks įstatymas, nors net durniui aišku, kad Lietuvos klimatas tikrai nėra palankus saulės energetikai.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Tada aš visai nesuprantu tokios energijos naudos? Vien tik tai, kad nekenkia aplinkai? Bet ar tikrai? Vis tiek reikalinga infrastruktūra… įrengimai… aptarnavimas ir t. t. Bet ir pats faktas įdomus. Branduolinei energetikai reikalinga ne tokia jau ir pigi gamybinė radioaktyvi medžiaga, kuriai dar reikia ir papildomų laikymo sąlygų, didžiulės saugojimo išlaidos ir t. t. O atsinaujinančiai užtenka tik pradinių investicijų – tai yra pristatyti malūnėlių. Aišku pagaminamos energijos mąstai skiriasi smarkiai, tačiau tai vis tiek neturėtų būti priežastis ją pardavinėti daugiau nei dešimt kartų brangiau.

    [Atsakyti]

  2. viktorija - 2011-07-29

    aš irgi tingiu googlinti (bet autoriui prieš rašant įrašą derėjo tai padaryti), bet pigiausias būdas gaminti elektrą – atominė elektrinė. o atsinaujinantčių šaltinių energija yra brangus malonumas, tai visur minima kaip pagrindinis šios sistemos trūkumas.

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Kad brangiau nei atominė energija – faktas. Bet ar tikrai brangiau nei pvz. pagaminama iš dujų ar mazuto? O ir patys vėjininkai sako, kad tai nekelia kainų: http://www.ekonomika.lt/naujiena/vejininkai-lietuvoje-stabdoma-atsinaujinancios-energetikos-pletra-5193.html

    [Atsakyti]

  3. Grantas - 2011-07-29

    Pasitaisau ir pateikiu nuorodą į detalų kainų skaičiavimo metodiką ir palyginimus…
    http://www.ewea.org/fileadmin/ewea_documents/documents/publications/reports/MeritOrder.pdf

    [Atsakyti]

  4. Dalius - 2011-07-29

    Neįsižeisk, bet šį kartą nusišnkėjai. Visam pasauly atsinaujinantys yra brangiau už neatsinaujinančius (išskyrus didelias ir senas hydro elektrines bei nišinius projektus). Be to atsinaujinantys elektros kainą didine ne tik tiesiogiai (per tarifą) bet ir netiesiogiai.. nes jie nemoka nei už rezervavimą nei už balansavimą.

    Atominė irgi nėra tokia pigi kaip Kubilius teigia. Kita savaitę jei bus laiko gal padėliosiu Lietuvos naujos atominės skaičiukus.

    Pigiausias variantas šio metu tai importas. maždaug 30% pigiau nei mes patys galime pasigaminti…

    [Atsakyti]

    Grantas atsakė:

    Neisizeidziu… bet jei teigi kad vejo pagaminama elektra yra brangesne nei pagaminama deginant mazuta ar dujas… tada tikrai nesutiksiu. Bet Lietuvoje pasirodo yra butent taip…

    [Atsakyti]

    Dalius atsakė:

    Mazutas aplamai elektros gamyboje, ten kur yra dujos, praktiškai nenaudojamas (dėl kainos).

    O vėjas… taip. jis brangesnis nei tradicinė energetika. Dėl.. didelių pradinių investicijų. Jei netiki – pabandyk rasti 3 šalis, kuriose vystoma vėjo energetika ir nėra „specialių“ supirkimo tarifų. Aš tokios nežinau nei 1.

    [Atsakyti]

    Liutauras atsakė:

    Grantas, jeigu jau vėjas/saulė/.. tokie pigūs, tai kodėl jų niekas nevysto, kol negauna DIDŽIULIŲ valstybinių subsidijų? taigi būtų puiki garantuota investicijų grąža..

    [Atsakyti]

  5. Karalius Nuogas - 2011-12-22

    Diskusijos, zinoma yra geras dalykas, bet tik tuo atveju, kai turima bent siek tiek ziniu. Kitaip – pliurpalai. AEI (atsinauj.energ.isteklliai) srityje dirbu jau kelintus metus, taciau NIEKUR nera taip, kad pagaminta is AEI el.energija butu pigesne nei is iskastinio (nafta, gamtines dujos, uranas) kuro. Tas pat sakytina apie biodegalus (biobenzina, biodyzelina). Dar didesni paistalai – vandenilio energetika, cia isvis blefas ir akiu dumimas pinigu plovimui uzsitikrinti. Kolkas visa gausybe vykdytu moksliniu tyrimu tik del „sh“ malimo, nesukurta nieko naujo, kardinaliai keiciancio padeti. O gal sukurta, tik neskelbiama?

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą