Darbas internetu. Utopija ar realybė?

cal2009-02-26  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

ijobLietuvą, kaip ir visą Pasaulį, užgriuvusi krizė, iš pat pradžių smogė mažiausiai uždirbantiems ir mažiausiai kvalifikuotiems darbuotojams. Nemažai tokių specialistų tik giliai atsiduso, pasirašę paskutinius dokumentus ir gavę paskutinius atlyginimus. Rytojus jų visiškai nedžiugino – laukia sunkios ir varginančios naujo darbo paieškos.

Kaip žinia, tokiais atvejais geriausia darbo ieškoti ten, kur paieškos mažiausiai kainuoja. Vienas tokių būdų – tai darbo paieškos internete. Atsivertę bet kurį Lietuvos skelbimų portalą, nesunkiai galime pastebėti skiltį „Darbo skelbimai“, kuri tikrai nėra tuščia. Netgi atvirkščiai… skelbimai ten dygsta kaip grybai po lietaus, tad panašu, kad sunkmečiu tai nė negresia. Bet ar iš tikro tiek daug potencialių darbdavių Jūsų laukia?

Darbo skelbimus, interneto skelbimų portaluose, galima suskirstyti į tris grupes. Viena iš jų – tai skelbimai merginoms (retai, bet pasitaiko ir vaikinams), siūlantys užsiimti intymių paslaugų teikimu. Ši sritis, manau, detalesnės analizės neverta, nes tai ne naujiena Lietuvos darbo rinkoje.

Kita dalis skelbimų – Jums siūlo puikią galimybę užsidirbti neišeinant iš namų, o tiesiog čia ir dabar, sėdint prie kompiuterio. Tokie pasiūlymai išties suintriguoja, bet skelbimų turinys kažkaip priverčia suabejoti. Dažnai tokie skelbimai parašyti su klaidomis, bet lietuviškų raidžių ir atrodo visiškai ne rimti. Ir nors ir pasistengta su paaiškinimais ką ir kaip reikia daryti, tačiau kažkur sąmonėje kirba mintis, jog vargu ar iš to teks duoną sau pelnytis.

Daugelis tokių skelbimų Jums siūlo registruotis nurodyti adresu ir būtinai spausti pateiktą nuorodą arba registruojantis tam tikrame laukelyje įvesti vieną ar kitą žodį. Jei kyla klausimas kodėl, tai atsakymas labai paprastas – taip veikia vadinamoji „referalų“ sistema. Už kiekvieną atvestą lankytoją ar klientą, jį pakvietęs asmuo gauna tam tikrą pinigų sumą. Pradžioje, žinoma, tai tik skaičiukai, o ar tai pavirs realiais pinigais banko sąskaitoje – tai jau kitas klausimas.

Taigi, už ką Jums bus mokami pinigai? Pinigai tokiais atvejais paprastai yra mokami už reklamos žiūrėjimą, reklaminių laiškų skaitymą ar tiesiog už registraciją tam tikrose puslapiuose. Kokias sumas pinigų gausite už vieną ar kitą atliktą „darbą“, priklauso nuo konkretaus „darbdavio“. Iškart tenka pastebėti, kad ten kur siūloma palyginti didelės sumos už vieną ar kitą „darbelį“ (nuo vieno dolerio ar euro iki kelių, keliolikos ar keliasdešimt) gauti sukauptus pinigus praktiškai nėra vilties. Tokie „darbdaviai“ turi nemažai sąlygų, kurias reikia įvykdyti, kad tie pinigai būtų pervesti į Jūsų sąskaitą, arba priartėjus prie sumos, kurią jau galėtumėte persivesti į kažkurį banką ir juos išsigryninti, paaiškėja, kad „darbdavys“ pašalino Jus iš sistemos, nes Jūs neva elgėtės nesąžiningai.

Taigi, lieka tik tie, kurie moka vos po keletą centų. Čia jau rimtesnė tokių darbdavių „fauna“, tačiau ir sumos gerokai mažesnės. Jums teks gerokai paplušėti, kad gautumėte savo 10 eurų, iš kurių dar nemažai pasiims įvairūs finansų tarpininkai.

Internete yra tekę matyti keletą atvejų, kada internautai tikrai gavo keliasdešimt eurų ar dolerių vertės čekius, tačiau tokių tikrai nėra daug ir tai greičiau išimtis nei taisyklė. Iš tokio „verslo“ duonos tikrai nevalgysite, tad patarimas būtų geriau ir neprasidėti. Mažiau skaudės, kai paaiškės, kad mėnesį stropiai skaityta reklama, buvo tik tuščias laiko švaistymas.

Trečioji grupė, kurią teko išskirti, tai žaidžiančiųjų piramides su pinigais. Tokie „darbo siūlytojai“ suaktyvėjo tik paskutiniuoju laikotarpiu. Tai analogas tiems piramidiniams žaidimams, kurie buvo išplitę Lietuvoje prieš penkiolika metų. Skirtumas tik tas, kad tuomet visas procesas vyko grynais pinigais, o dabar yra prašoma pravedinėti po 2 litus į nurodytas sąskaitas. Taigi „Piramidė“ vėl grįžo, tik jau persikėlusi į elektroninę erdvę. Ar yra reali galimybė uždirbti? Taip, jei jūs būtumėte viso to pradininkas ir stovėtumėte piramidės viršuje. Bet kadangi, Jūs tik dar viena auka, tai šansų realiai ką nors uždirbti, tiek pat, kiek laimėti loterijoje.

Visais trim atvejais, pirmiausia pinigėlius uždirbate ne Jūs, o tokio „verslo“ pradininkai, tai yra suteneriai, reklamos kompanijos ir šiaip apsukruoliai. Na, o Jūs galėtumėte džiaugtis jei pavyktų iš tokios balos išlipti sausam.

Pabaigai telieka tik pridurti, kad geriau jau pasinaudokite Darbo biržos teikiamomis paslaugomis. Net jei darbo ir negausite, tai bent jau uždirbtų pinigų neprarasite. O jei labai pasiseks, tai dar gal ir pašalpą iš Darbo biržos gausite. Na, arba jei esate kvalifikuotas specialistas, tai galite užsiregistruoti tokiuose portaluose kaip cvonline, ar cvmarket. Čia paprastai ieškoma išsilavinusių ir kvalifikuotų, su patirtimi, specialistų. Informaciją apie organizuojamas atrankas tokiuose specializuotose portaluose nuolat talpina ir personalo atrankos bendrovės, tad yra nemaža galimybė, kad turėsite progos bent jau būti pakviestas pirmam pokalbiui.

Sveiki atvykę į elektroninę erdvę, mieli kolegos!

Rašyti komentarą