Lietuviško interneto ypatumai

cal2009-02-26  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

wwwInternetas įsiveržė į mūsų gyvenimą ne taip jau senai. Dar prieš gerą dešimtį metų, pasaulinis tinklas dažnam lietuviui dar buvo tik kažkas mistiška ir labai sunkiai pasiekiama. Situaciją per dešimtmetį pasikeitė iš esmės.

Dabar interneto prieigą jau galima rasti daugelio iš mūsų namuose. Įsiveržęs į mūsų gyvenimą, internetas, jei ne apvertė jį aukštyn kojom, tai bent jau mūsų įpročius ir pomėgius pakeitė iš esmės.

Dabar internetas mums ir darbo įrankis, ir informacijos šaltinis ir galiausiai pramogų vieta. Nenuostabu, kad vis dažniau pasauliniame tinkle nutinka ir pačių įvairiausių situacijų, kurias išvydus tenka net nusikvatoti. Deja, nutinka ir ne tokių linksmų dalykų – kartais įvairios situacijos pasiekia net teismus.

Viena labiausiai pastaruoju metu teismuose nagrinėjamų temų – tai vardų sričių (angl. „domain“) ir teisių į juos aspektai. Lietuvoje, kol kas nėra šią veiklą reglamentuojančių įstatymų, todėl ginčų dėl vieno ar kito užregistruoto vardo tikrai pakanka. Tik įsivaizduokite, kaip Jūs, būdamas įmonės savininkas turėtumėte jaustis, jei Jūsų įmonės pavadinimo interneto vardas priklausytų pašaliniam asmeniui, kuris jį nukreiptų į nevisai padoraus turinio svetainę? Dar blogiau jei tau nutiktų su Jūsų pavarde. Pavyzdžių toli ieškoti nerekia.

Dar visai nesenai, interneto naršyklės adreso laukelyje surinkus adresą kirkilas.lt greitai atsidurdavote homoseksualams skirtoje svetainėje. Po tokio fakto paviešinimo spaudoje, situacija pasikeitė. Tačiau nemanykite, kad į gerąją pusę. Šiandienai, kirkilas.lt adresas veda į Tėvynės Sąjungos internetinius namus! Tikriausiai tampa aišku, kad kažkas nevykusiai pokštauja. Ir tai padaryti nėra taip jau sudėtinga. Tereikia atrasti dar neužregistruotą internetinį vardą ir jį už apytiksliai 30 Lt per metus užregistruoti savo vardu. Po registracijos su tuo vardu Jūs galėsite daryti ką norite: kurti savo internetinę svetainę, nukreipti į bet kurią kitą svetainę internete ar tiesiog nedaryti nieko ir tikėtis, kad ką nors tas vardas sudomins ir sulauksite pasiūlymo jį iš Jūsų nupirkti.

Tokia veikla, kai interneto vardas registruojamas tik tam, kad jį vėliau brangiau parduoti, nėra visiškai legali. Dar nesenai vykęs ginčas tarp Lietuvos aludarių ir vieno privataus asmens – Mindaugo Kalčinsko, buvo pasiekęs teismą, tačiau galutinio nuosprendžio sulaukti nepavyko. Ginčas baigėsi abipusiu susitarimu. Trumpai tariant, nereikia būti genijumi, kad suprastum, jog už interneto vardą švyturys.lt, aludariai Mindaugui sumokėjo.

Dar vienas faktas iš internetinės erdvės, susijęs su aukščiausią postą užimančiu asmeniu – LR Prezidentu ir jo aplinka. Kaip manote, kokiu adresu reiktų pasiekti prezidentūros tinklalapį? prezidentura.lt ? Klystate! Surinkę tokį adresą, Jūs tikrai nepaskaitysite LR Prezidento darbotvarkės. Šis vardas priklauso asmeniui V. L., kurio elektroninis paštas vygantas@lipskas.lt Jei tikėti, kad asmens elektroninio pašto adresas atitinka jo vardą ir pavardę, ir Google paieškos rezultatai pateikia duomenis apie tą patį asmenį, tai Vygantas – Kauno Vytauto Didžiojo universiteto studentas.

Be šio internetinio vardo, šiam asmeniu dar priklauso tokie vardai kaip: epazintys.lt (populiaraus socialinio tinklo Facebook kopija), manoverslas.lt (pasakojantis apie miglotas perspektyvas užsidirbti internete), o taip pat djixas.lt. Tikėtina, kad tai tik dalis vardų, priklausančių šiam asmeniui.

Bet grįžkime prie aukščiausio šalies asmens darbovietės. Adresu prezidentura.lt esanti informacija (svetaine tai tikrai nepavadinsi), tikrai nedaro garbės šiai institucijai ir LR Prezidento vardui. Ar nevertėtų tokius internetinius adresus rezervuoti valstybės reikmėms? Kita vertus ir pats Vygantas turėtų sudominti tam tikras tarnybas. Jei ne dėl tikslų, kurių vedinas jis tapo tokių internetinių vardų savininku, tai bent jau dėl tokiu adresu pateikiamo turinio.

Internetų vardų verslas pamažu ateina ir į Lietuvą. Pasaulyje, tai gana paplitęs reiškinys. Keletas faktų apie prekybą internetiniais vardais.

Vardas pizza.com buvo parduotas už 2,5 milijono JAV dolerių jau po dviejų mėnesių, kai jo įsigijimo kaina tesiekė vos 20 dolerių.

Brangiausiai parduotas istorijoje – sex.com. Oficialiai skelbiama sandorio kaina – 12 milijonų JAV dolerių.

Brangiausiai parduodamas interneto vardas su galūne LT – pasauliolietuviai.lt Už šį vardą norima 1,15 milijono litų.

Patarimas visiems pradedantiems verslą. Jei planuojate turėti savo namus internete, tai visų pirma įsigykite domeną, o tik paskui registruokite įmonę tam tikru pavadinimu. Taip išvengsite bereikalingos sumaišties, o ir Jūsų įmonės pavadinimas internete priklausys tik Jums.

Rašyti komentarą