Prasidėjo mokesčių deklaravimas už 2008 metus

cal2009-03-03  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

deklaravimasAsmenys turintys internetinės bankininkystės sutartis ar sudarę sutartis tiesiogiai su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) dėl mokesčių deklaravimo elektroniniu būdu, nuo 2009 m. kovo 3 d. jau gali deklaruoti pajamas už 2008-uosius metus.

Tiesa, kadangi kai kurie ūkio subjektai vėlavo pateikti duomenis apie gyventojų įsigytas paslaugas, pirktas prekes ar gyventojams išmokėtas sumas, šiuo metu pateiktose preliminariose deklaracijose gali būti įrašyti ne visi duomenys. Dėl šios priežasties reiktų atidžiau tikrinti pateiktus duomenis ir pastebėjus, jog trūksta kai kurių duomenų, dar palaukti ar kreiptis į tokius duomenis turėjusią pateikti įmonę, dėl pažymos gavimo. Gavus atitinkamą pažymą, papildyti deklaraciją ir tik tuomet ją pateikti VMI.

Vertėtų pasidomėti ir ar pažymą išduodanti įmonė pateikė pažymoje nurodytus duomenis Valstybinei mokesčių inspekcijai. Kadangi, jei duomenys bus nepateikti VMI arba tokie duomenys nesutaps su nurodytais Jums išduotoje pažymoje, pajamų mokesčio susigrąžinti nepavyks. Deklaracija bus atmesta ir privalėsite sutikslinti duomenis su atitinkama įmone, o ji savo ruožtu – su VMI.

Pagal iki 2008 gruodžio 31 dienos galiojusius įstatymus, deklaruodami pajamas Jūs galite susigrąžinti dalį sumokėto pajamų mokesčio. Susigrąžinti vienokią ar kitokią sumą Jūs galite jei 2008 metais mokėjote palūkanas už banko paskolą būstui, pirkote kompiuterį su programine įranga, mokėjote už savo ar savo šeimos narių mokslą aukštojoje mokykloje, mokėjote gyvybės draudimo įmokas.

Taip pat vertėtų priminti, kad deklaruodami pajamas už 2008 metus Jūs galite susigrąžinti dalį sumokėto pajamų mokesčio ir tuo atveju, jei per 2008 metus, bent 1 kalendorinį mėnesį neturėjote apmokestinamųjų pajamų viršijančių Jums priklausantį neapmokestinamų pajamų dydį (NPD) ir papildomą NPD (PNPD). Bazinis NPD 2008 metais buvo 320 litų. PNPD ir teisė į jį nustatoma kiekvienam individualiai.

Trumpai tariant, jei per 2008 metus Jūs bent vieną kalendorinį mėnesį buvote bedarbis, deklaruodami pajamas Jūs galite susigrąžinti tą mėnesį Jums nepritaikytą pagrindinį NPD ir PNPD, jei toks Jums priklauso. Žinoma, Jūs privalote būti tam tikrą laiką dirbęs ir sumokėjęs tam tikrą sumą gyventojų pajamų mokesčio.

Deklaruojant pajamas svarbu yra atkreipti dėmesį ir į deklaracijoje įrašytą NPD. Tuo atveju, jei Jūs įrašysite ne visą Jums priklausiusį NPD, paprasčiausiai prarasite dalį susigrąžintino pajamų mokesčio. Kitaip tariant – gausite mažiau pinigų.

Skaičiuojant PNPD, ypatingai jei į PNPD Jūs įgyjate teisę, dėl to, kad auginate nepilnamečių vaikų, reikėtų atkreipti dėmesį į sutuoktinio pajamas. Jei nors vieną kalendorinį mėnesį sutuoktinis neturėjo oficialių pajamų, už tą mėnesį, Jūs galite sau prisitaikyti pilną PNPD sumą. Pavyzdžiui, jei Jūs su sutuoktiniu auginate vieną vaiką iki 18 metų, Jums ir Jūsų sutuoktiniui 2008 metais, kiekvieną mėnesį, prie pagrindinio NPD (320 Lt.) priklausė 32 Lt. PNPD. Šią sumą galėjo prisitaikyti vienas kuris nors sutuoktinis arba jis buvo dalinama abiems po lygiai, tai yra po 16 Lt.

Bet jei taip nutiko, kad tarkim 2008 metais, Jūsų sutuoktinis 2 mėnesius niekur nedirbo ir negavo jokių kitokių apmokestinamų pajamų, tai už tuos 2 mėnesius Jūs galite sau prisitaikyti visą PNPD sumą, tai yra po 32 Lt. Žinoma, sutuoktinis, taip pat gali teikti deklaraciją ir už tuos 2 mėnesius sau prisitaikyti pagrindinį NPD ir PNPD. Tokiu atveju, Jūs jau nebeturite teisės prisitaikyti pilnos PNPD sumos.

Trumpai tariant, santuokoje gyvenančiai sutuoktinių porai, kuri augina nepilnamečių vaikų, priklauso vienokia ar kitokia papildomo NPD suma. O kaip sutuoktiniai deklaruodami ją pasidalino – jų tarpusavio reikalas.

Gyventojų pajamų mokesčio deklaracijos už praeitus metus teikiamos iki sekančių metų gegužės mėnesio. Deklaruoti pajamas vieni gyventojai gali pasirinktinai, kitiems gi tai yra prievolė. Deklaruoti pajamas privalote jei 2008 m. gruodžio 31 d. ėjote valstybės tarnautojo pareigas, per 2008 metus gavote pajamų nuo kurių privaloma sumokėti gyventojų pajamų mokestį ar tokia prievolė Jums atsiranda pagal kitą, Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, numatytą atvejį.

Elektroninio deklaravimo sistema pasiekiama adresu http://deklaravimas.vmi.lt arba per elektroninės bankininkystės sistemas.

Rašyti komentarą