Artėjantys LR Prezidento rinkimai pamažu virsta farsu

cal2009-03-13  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

balsavim2009 m. kovo 13 d. (penktadienį) baigsis kandidatų į LR Prezidento postą registracija. Ką užderėjo šis, dvi savaites trukęs, priešrinkiminis šurmulys? Pasirodo, ne taip jau ir mažai. Paskutinė staigmena, V. Romanovo apsisprendimas kandidatuoti į aukščiausią šalies postą. Nekalbėsim apie motyvus, kodėl jis neva apsisprendęs kelti save kandidatu į LR Prezidento postą, nes pastarieji labiau tiktų vaikų darželiui, nei rimtam kandidatui į LR Prezidentus. Gal tik verta paminėti, kad šįkart Ūkio banko darbuotojų balsų nepakaks, kad būtų laimėtas ir šis „šou“. O „šou“ jau gavosi visai neblogas.

Būtų sunku net visus išvardinti, kiek, pastarosiom dienom, atsirado norinčių savo pavardę pamatyti rinkimų biuleteny. Abejoju, ar daug ką sako skaitytojui tokios pavardės kaip V. Kundrotas, J. Jankauskas, V. Sadauskas ar V. Matijošaitis. Apie tokių kandidatų galimybes laimėti rinkimus, švelniai sakant, galima būtų pasakyt, jog tai beviltiška.

Kyla natūralus klausimas – tai kodėl gi žmonės neturėdami nė menkiausio šanso laimėti, taip švaisto savo ir kitų laiką (apie pinigus jau nekalbu, nes užstato suma pakankamai juokinga)? Ko siekiama, perkant loterijos bilietą, kai aiškiai žinoma, kad laimingas tik vienas ir tas pats jau kažkam kitam atiduotas?

Esminė priežastis, kodėl šiandien matome, tokį gausų, norinčių kandidatuoti į LR Prezidento postą, skaičių, iš tikro yra labai elementari ir ji vardu Dalia. Būtent D. Grybauskaitės apsisprendimas kandidatuoti į aukščiausią šalies postą, subūrė tokį gausų jos oponentų būrį. Lietuviškajai oligarchijai iškilo pavojus, tad buvo mestos visos pajėgos, kad tik kaip nors išsklaidyti Lietuvos žmonių vienybę, kad tik populiariausia kandidatė nelaimėtų rinkimų, bent jau pirmajame rate.

Žinant rinkimų praktiką, nesunku įsitikinti, kad kuo daugiau kandidatų, tuo mažiau šansų laimėti rinkimus jau pirmajam rate, konkrečiam asmeniui. Kiekviena dešimtoji procento, neatitekusi lyderiui, gali būti lemiamas veiksnys. Specialiai yra sudaromas, kaip galima ilgesnis kandidatų sąrašas, kad kiekviena rinkėjo klaida neštų nenaudą lyderiui. O kam atneš naudą, šiuo atveju, ne taip jau ir svarbu.

Palaukim galutinio kandidatų sąrašo. Visiškai tikėtina, kad norinčiųjų ir galinčiųjų kandidatuoti į LR Prezidento postą skaičiai skirsis. Palaukim ir pamatysim ar rinkimai galutinai virto farsu, ar tai tebuvo tik lengvas papokštavimas prieš rinkiminę kampaniją. Bet kuriuo atveju, priešiškų asmenų populiariausiai kandidatei tik daugės, kaip daugės ir įvairiausių gandų bei mėginimų ją sukompromituoti. Kiek rinkėjai pasiduos tokiems bandymams – parodys jau netolima ateitis.

Vienas komentaras

  1. Bronius - 2009-03-16

    D.Grybauskaitės kandidatūra kelia daug klausimų. Neaišku, kodėl ji pati nepasirūpina atsakyti į visas abejones. Komunistinė veikla, darbas partinėje mokykla greičiau rodo prisitaikėliškumą nei dideles pastangas Lietuvos labui. Ji neturi moralinio autoriteto, kurį turėtų turėti Lietuvos Prezidentas. Tik bėda, kad kiti kandidatai nėra kuo nors ryškiai geresni…

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą