Artėja metas, kai Jūsų veikla internete bus fiksuojama, o surinkti duomenys – saugomi metus

cal2009-04-08  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

spyŠiomis dienomis pradeda įsigalioti ES direktyva, pagal kurią Interneto paslaugų tiekėjai (IPT), privalės kaupti duomenis apie savo klientų prisijungimus. Tokie duomenys turės būti kaupiami ir saugomi vienerius metus.

Pritariančios šiai direktyvai šalys, ES narės, pamažu perkels  šią direktyvą į savo nacionalinę teisę, taigi, turint omeny, kad Lietuva šioje srityje rodo gana didelę spartą, manau, kad netrukus tokią statistiką gali būti priversti fiksuoti ir Lietuvos IPT. Įdomumo dėlei, primename, kad informacija apie telefono skambučius, jau dabar yra fiksuojama ir saugoma.

Vargu ar daugelis iš aktyviai internetu besinaudojančiu asmenų, sutiktų, kad tokia informacija būtų renkama ir saugoma. Ar įsivaizduojate, kad kiekviena Jūsų aplankyta svetainė, bus prieinama ne tik masei žmonių, dirbančių Jūsų IPT bendrovėje, bet ir daugeliui, valstybinių įstaigų, kurios tik įsigeistų pamatyti, ką Jūs veikėte internete praeitą savaitę, arba kas buvo rašoma Jums siųstame elektronininiame laiške. Taip pat išlieka tikimybė, kad per įvairias atakas, fizines ir virtualias vagystes, tokie duomenys gali patekti ir tretiesiems asmenims, kurių veiksmai su tokiais duomenimis išvis neprognozuojami.

Žinoma, jei esate paprastas pilietis, dirbantis ir gaunantis vidutinę algą, kurią išleidžiate greičiau nei baigiasi mėnuo, jumis tikriausiai domėsis mažiausiai. Tačiau, galimybė juk nuo to nedingsta? Žala asmens privatumui – labai aiški, o štai kas turės iš to naudos, kol kas sunku pasakyt. Aiškiai žinoma, tik tiek, kad tai padidins visų IPT sąnaudas, kas turėtų kažkiek įtakoti ir interneto ryšio kainą.

Vienas komentaras

  1. Djfragas - 2009-06-01

    Jo….Dar vadinam save laisvais zmonemis

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą