A. Kubilius įvertino V. Blinkevičiūtės ekonomikos žinias

cal2009-04-11  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

akubilius

A. Kubilius

2009 m. balandžio 9 d. premjeras A. Kubilius parlamente atsakinėjo į Seimo narių klausimus. Buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, panorusi įgelti premjerui ir sukritikuoti jo inicijuojamas biudžeto pataisas, išpyškino:

Vyriausybė pateikė Seimui virš 3 mlrd. litų išlaidų sumažinimą. Aš tikrai susipažinau – ten yra mažinamos lėšos investiciniams projektams, darbo užmokesčiui, institucijų išlaikymui.

Ar Jūs paskaičiavote, kiek toks sumažinimas padidins bedarbių skaičių Lietuvoje, kiek mažiau lėšų ateis į „Sodros“, savivaldybių biudžetus, į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą. Nes aš to biudžeto projekte neradau.“

Į tai premjeras A. Kubilius atšovė:

„Gerbiama kolege, jūs išbuvote ministre kiek metų? Aštuonis? Ir apie ekonomiką ir finansus, man atrodo, kad jūs suprantate mažiau, nei tie, kurie baigė 8 klases mokykloje. Aš, tiesą sakant, tikrai stebiuosi, kad buvusios vyriausybės atstovai gali kelti tokius klausimus, kai labai gerai suprantame, kokia situacija yra visoje valstybės ekonomikoje. Bent buvę ministrai tai turi suprasti, ir turi aiškiai žmonėms pasakyti – taip, ekonomika smunka, dalinai ir todėl, kad mūsų vyriausybė nedrįso imtis kai kurių nepopuliarių veiksmų savo laiku.

Iš kitos pusės, tai dėl to, kad iš tikrųjų pasaulio ekonomikos ateina, tai biudžeto pajamos iš tikrųjų mažėja. Ir sprendimus turime daryti.

O vyriausybė iš tikrųjų gali pasirūpinti, kad valstybės finansai liktų stabilūs, kad litas liktų stabilus.

Bet išspręsti tas ekonomikos problemas, kurios yra realiai egzistuojančios, galime tik tiek, kiek galime padėti verslui atlaikyti šitą sunkmetį. Darbo vietų sukurti papildomų tikrai vyriausybė nėra pajėgi šiuo metu, kai tenka rūpintis tomis problemomis, kurios realiai egzistuoja.“

Premjeras A. Kubilius visai taikliai pastebėjo, kad nemaža dalis kaltės, dėl dabar susidariusios ekonominės situacijos, tenka buvusiai Vyriausybei. Būtent ji įgyvendindama populistinius sprendimus bei švaistydama biudžeto lėšas, sugebėjo ne tik išeikvoti visus rezervus, bet dar ir išeidama palikti milžiniškas skolas.

Suprantama, ir pats premjeras kiek neleistinai pajuokavo atsakinėdamas į kolegės klausimą (o jis pastaruoju metu, kažkaip ar per daug geros nuotaikos?). Bet, kaip lietuvių išmintis sako: kaip šauksi, taip ir atsilieps. Panelė V. Blinkevičiūtė, pati puikiai supranta, kad kitokio sprendimo nei išlaidų mažinimas, šiandien nėra. Bet matyt, nepraleidžia progos paoponuoti valdančiajai daugumai ir „įpūsti“ vieną kitą intrigos kibirkštėlę. Ech, ta politika… Ir ką mes be jos darytume?

Rašyti komentarą