Operatorių savitarnos svetainės. Renkame geriausią

cal2009-04-20  tagŽymos: , , ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

Grant.lt nusprendė atlikti nedidelį tyrimą ir įvertinti 4 pagrindinių Lietuvos telekomunikacijų bendrovių savitarnos svetaines internete. Tyrimui buvo pasirinkti 3 mobiliojo ryšio operatoriai (UAB „Omnitel“, UAB „Bitė Lietuva“ ir UAB „Tele2″) ir bene vienintelis, fiksuotą ryšį teikiantis operatorius Lietuvoje – AB „Teo“. Tyrimo data ir trukmė – 2009 m. sausio-balandžio mėn.

3 pagrindiniai vertinimo kriterijai:

  1. svetainės „mechaninė“ dalis. Suderinamumas su skirtingom naršyklėm, operacinėm sistemom, svetainės dizainas, navigacija, programinio kodo optimizacija ir pan.
  2. svetainės funkcionalumas. Kokią naudą vartotojas gauna arba gali gauti, prisijungęs prie savitarnos svetainės;
  3. svetainės informatyvumas. Ar svetainėje rasti duomenys tikslūs aiškūs ir suprantami.

Vertinimas atliktas stebėjimo ir bandymo būdais.

UAB „Omnitel“

omnitel

Svetainės internetinis adresas: https://savitarna.omnitel.lt

UAB „Omnitel“ nesenai atnaujinusi savo pagrindinę svetainę, savitarną paliko nepaliestą. Paskutinis savitarnos svetainės atnaujinimas buvo maždaug prieš dvejetą metų.

Savitarnos svetainėje dominuoja mėlyna spalva. Pati svetainė gerai veikia su daugeliu populiaresnių naršyklių. Prisijungimas prie svetainės galimas keliais skirtingais būdais: įvedant telefono numerį ir slaptažodį arba identifikuojantis per vieną iš dviejų internetinių bankų: „Swedbank“ ir „SEB“ (o ką daryti kitiems?). Prie svetainės jungiamasi šifruotu ryšio kanalu, todėl tai suteikia papildomą saugumą.

Iš pirmo žvilgsnio svetainė ganėtinai paprasta, tačiau ieškant konkrečios informacijos – tenka pasistengti. Navigacija tikrai ne pati geriausia.

Funkcionalumas – geresnis nei vidutinis. Yra galimybė atsisakyti/užsisakyti paslaugas, peržiūrėti ir apmokėti sąskaitas, siųsti mokamas sms žinutes. Už papildomą mokestį, galima peržiūrėti skambučių išklotinę. Tam tikrais atvejais, yra (buvo?) galima pasikeisti ir mokėjimo planą. Tai leidžiama padaryti, tačiau realiai niekas nepasikeičia ir apie tai klientas nėra informuojamas.

Viena iš išskirtinių savybių yra ta, jog galima nemokamai susikurti el. paštą ir nemokamai gauti sms apie naujai gautus el. laiškus. Jei sms žinute pageidaujate gauti visą el. laišką, tai jau būtų mokama paslauga.

Turint keletą aktyvių sutarčių, ir norint jas efektyviai valdyti tenka jungtis tik per internetinį banką arba skambinti į klientų aptarnavimo centrą ir nurodyti pagrindinę sutartį.

Informatyvumas – žemesnis nei vidutinis. Prieš mėnesį turėti numeriai vis dar rodomi kaip aktyvūs, nors daugiau jokios informacijos apie juos nėra. Trūksta informacijos kaip naudotis svetaine, nepakankamai informuojama apie mokamas paslaugas, tad visai netyčia galima pasididinti sąskaitą. Pačioje svetainėje vartojami terminai sunkiai suprantami ir be detalesnių paaiškinimų. Į el. paklausimus reaguojama pakankamai greitai.

Bendras vertinimas – 2 vieta.

UAB „Bitė Lietuva“

bite

Svetainės internetinis adresas: https://www.manobite.lt

Prisijungimas prie svetainės tik įvedant telefono numerį ir slaptažodį. Nėra jokių alternatyvių prisijungimo būdų.

Svetainėje dominuoja žalia spalva. Pati svetainė atrodo kiek perkrauta reklama ir pasiūlymais. Pakankamai gerai, nors ir sunkokai („stabdo“) veikia su skirtingomis naršyklėmis ir skirtingomis operacinėmis sistemomis. Beje, dažnai pasitaiko sistemos sutirkimų, tad kai kuriems veiksmams atlikti, gali tekti pasirinkti ir kitą laiką.

Prie svetainės jungiamasi šifruotu ryšio kanalu, todėl tai suteikia papildomą saugumą. Navigacija taip pat kiek sudėtinga, nors viską įdėmiai perskaičius, galima atspėti kas kur.

Tai pati funkcionaliausia savitarnos svetainė iš visos tyrimo imties. Išskirtinumai: galima nemokamai peržiūrėti detalias pokalbių išklotines ir pateiktas sąskaitas, taip pat galima gauti statistinę informaciją apie išlaidas, paslaugų vartojimą, skambučių trukmę, dažniausiai rinktus numerius ir pan. Visa informacija pavaizduota grafiškai, todėl gerai ir puikiai suprantama.

Galima užsisakyti/atsisakyti kai kurias paslaugas, nors tokių paslaugų sąrašas galėtų būti kur kas ilgesnis. Galima siųsti sms žinutes, kurios apmokestinamos pagal mokėjimo plano tarifus. Turint keletą aktyvių sutarčių vistiek teks paskambinti į klientų aptarnavimo centrą ir nurodyti pagrindinį numerį.

Informatyvumas taip pat kiek geresnis nei prieš tai aprašyto operatoriaus. Nors apie mokėjimo planą ir taikomus tarifus informacijos rasti nepavyko (turiu nestandartinį planą), tačiau visa kita atrodo buvo tikslu ir patikima. Daugiau ir papildomos informacijos, tokios kaip paaiškinimai ar nukreipimai. Į el. paklausimus buvo sureaguota.

Bendras vertinimas – 1 vieta.

UAB „Tele2″

tele2

Svetainės internetinis adresas: https://kt.tele2.lt

Prisijungimas prie svetainės tik įvedant telefono numerį ir slaptažodį. Nėra jokių alternatyvių prisijungimo būdų.

Svetainės dizainas – toks pat kaip ir pagrindinės svetainės. Svetainė gerai ir greitai veikia su daugeliu naršyklių ir operacinių sistemų. Prisijungimams taip pat naudojamas šifruotas ryšio kanalas.

Svetainės funkcionalumas – minimalus. Galima peržiūrėti sąskaitas, pažiūrėti bendrą einamojo mėnesio sąskaitos sumą, užsisakyti/atsisakyti keletą paslaugų (beje, dažniausiai siunčiant sms žinutę iš mobiliojo telefono), į telefoną atsisiųsti mobiliojo interneto nustatymus.

Išskirtinumas: savitarnos svetainėje galima laikinai sustabdyti sutartį ir taip kuriam laikui išvengti sąskaitų. Taip pat, iš savitarnos svetainės, kiekvieną mėnesį galima išsiųsti po keletą sms žinučių nemokamai.

Jokių neatitikimų ir klaidų nepastebėta. Viskas pakankamai paprasta ir aišku. Pagalbos dokumentacija gal ir praverstų, tačiau tai nėra labai būtina. Į el. paklausimus buvo sureaguota.

Bendras vertinimas – 3 vieta.

AB „TEO“

teo

Svetainės internetinis adresas: https://www.manoteo.lt

Jei prie svetainės jungiamasi naudojantis AB „Teo“ internetiniu ryšiu, tai prie savitarnos svetainės prijungiama automatiškai. Gal ir patogu, tačiau tikrai nesaugu! Jeigu ne, tai yra galimybė identifikuotis per vieną iš septynių internetinių bankų. Ši svetainė taip pat naudoja šifruotą ryšio kanalą.

Svetainėje dominuoja raudona spalva. Iš pirmo žvilgsnio svetainė pakankamai profesionali. Taip pat nebuvo problemų ją bandant su skirtingomis naršyklėmis ir operacinėmis sistemomis. Svetainės navigacija paprasta bet ganėtinai aiški.

Funkcionalumas – minimalus. Paslaugų užsakymas/atsisakymas įmanomas, tačiau tai užtrunka iki dviejų savaičių bei vistiek yra susisiekiama telefonu. Beje, į kai kuriuos užsakymus taip ir nebuvo sureaguota. Svetainė labiausiai tinka sąskaitų gavimui, peržiūrai ir apmokėjimui.

Integruota „bičiulių“ programa, todėl galima sekti ir valdyti kaupiamus taškus bei lengvai keisti į prizus arba padovanoti kitam AB „Teo“ abonentui.

Kai kurių galimybių taip ir nepavyko išbandyti, kadangi dėl neaiškių priežasčių išmesdavo pranešimą, jog neva turiu prisijungti iš namų linijos. Nors būtent iš jos ir buvau prisijungęs.

Informatyvumas irgi tik minimalus. Kai kurie duomenys buvo visiškai neteisingi (pvz. minimalus naudojimosi paslaugomis terminas). Buvo atsakyta (po 3 dienų) tik į vieną iš dviejų el. paklausimų.

Bendras vertinimas – 4 vieta.

Apibendrinimas ir išvados

Geriausia savitarnos svetainė – UAB „Bitė Lietuva“. Prasčiausia – AB „Teo“

Komentarų: 5

  1. Vytautas - 2009-04-20

    Labai paviršutiniška apžvalga, gana skubotos išvados, o kai kuriu kitų operatorių savitarnos svetainės (pvz Teledema) visai nenagrinėtos.

    [Atsakyti]

  2. tikas - 2009-04-20

    Omnitelis galetu nors saskaitu isklotines leisti normaliai perziureti savo svetainej o tai dabar is jos jokios naudos.

    [Atsakyti]

  3. Vytautas - 2009-04-22

    to tikas: taigi leidzia perziureti, tik uz pinigus :)

    [Atsakyti]

  4. ir - 2009-05-13

    Labai prastas, neišsamus ir, sakyčiau, subjektyvus vertinimas. Savo subjektyviu vertinimu, sutinku dėl Bitės pirmos vietos, bet kad Omnitel vertinimas aukštesnis už TEO – juk TEO kur kas funkcionalesnė. Neišsiplėsiu su savo vertinimu, čia plati erdvė diskusijoms. Į mano užklausimus TEO reaguoja, kodėl? :)

    [Atsakyti]

  5. interneto svetainiu kurimas - 2018-08-20

    Man geriausia TEO.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą