Seimas svarstys valstybinio komercinio banko kūrimo idėją

cal2009-05-08  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

valiutos2009-05-07 LR Seimas sutiko svarstyti Tvarkos ir teisingumo frakcijos pasiūlytą įstatymo projektą, dėl valstybinio komercinio banko sukūrimo. Naujoji finansinė institucija turėtų atsirasti reorganizavus Turto banką. Kad toks projektas būtų svarstomas Seime, pritarė 53 iš 74 parlamentarų.

Tai vienas iš geriausių pastarojo meto projektų, kurio svarstymui pritarė Seimas. Valstybinis komercinis bankas Lietuvai jau senai reikalingas dėl keleto labai paprastų priežasčių, iš kurių pagrindinė – atsvara privataus kapitalo bankų savivalei.

Dabar Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai, kurių daugelis – Skandinaviško kapitalo, visiškai nepaiso šalies ir žmonių interesų bei diktuoja tokias sąlygas, kurios neleidžia mažėti jų pelnams. Net ir konkurencija bankų sektoriuje kažkokia ne itin sveikata pasižyminti. Labiau būtų galima įtarti, kad bankai konkuruoja tik dėl to, kuris sugebės parduoti paslaugas už didesnę kainą. Vienam bankui pakėlus tam tikrų paslaugų įkainius, netrukus jo pavyzdžių paseka ir kiti. Dėl to klientas, kartais atsiduria visiško kvailio vietoje. Pavyzdžiui, norėdamas sumokėti 2 litus į valstybės biudžetą už pažymos išdavimą, jis priverstas sumokėti dar 4 litus komisinio mokesčio bankui!

Jei peržvelgtume paskutiniųjų penkerių metų bankų veiklos istoriją, nesunkiai pastebėtume ne tik kylančius bankų paslaugų įkainius, bet ir naujų mokesčių atsiradimą. Kad ir ne taip senai įvestas mokestis už pinigų įskaitymą į sąskaitą, siekiantis 1,20 Lt. Kuo toks mokestis paaiškinamas? Gal tik tai tuo, kad jei gavai pinigų, tai kodėl tau jais nepasidalinus su banku.

Valstybinio banko įkūrimas leistų ne tik įsivyrauti sveikesnei konkurencijai rinkoje, bet būtų ir kaip monetarinės politikos instrumentas, bent šiek tiek reguliuojantis skolinimąsi ir valiutų srautus vedančius iš arba į Lietuvą.

Nors idėja, sukurti naują, valstybei priklausantį ir pelno siekiantį banką ir yra tikrai pagirtina, tačiau štai jo efektyvumas, turint omeny lietuviškos politikos aspektus, kelia dar nemažai abejonių. Pagrindinis klausimas išlieka, ar pavyktų lietuviškos politikos veikėjams, priimti tokius įstatymus, kurie užtikrintų naujos finansinės institucijos stabilumą ir efektyvumą. Nors idėja tikrai viliojanti, bet kartu ir kelianti nemažai baimių, kad nepasikartotų situacija, kuri sužlugdė visą Lietuvos finansų sistemą.

Rašyti komentarą