Po „Lietuvos ryto“ pergalės – didysis pabėgimas iš Kauno

cal2009-05-19  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

lkl2009-05-18 lemiamoje dvikovoje susitiko dvi pajėgiausios Lietuvos krepšinio komandos: Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Kauno „Žalgiris“. Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalo kovoje iki keturių pergalių, „Lietuvos rytui“ trūko tik vienos. Kauno „Žalgiriui“ reikėjo žūtbūt neleisti, kad Vilniaus „Lietuvos rytas“ laimėtų šį mačą. Deja, rungtynės baigėsi rezultatu 82:70 – Vilniaus „Lietuvos ryto“ pergale, kuri jau ketvirtą kartą istorijoje leido „Lietuvos rytui“ iškovoti LKL aukso žiedus.

Iškart po finalinio rungtynių švilpuko į salę pasipylė net tik konfeti, bet ir patys įvairiausi sirgalių daiktai. Taip Kauno sirgaliai išreiškė savo nusivylimą „Žalgirio“ pralaimėjimu ir neapykantą svečiams – Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandai. Ilgiau salėje užsilikusiems „Lietuvos ryto“ krepšininkams, link rūbinės teko veržtis policininkų ir apsaugininkų pagalba. O štai „Lietuvos ryto“ krepšininkui Donatui Zavackui teko patirti net fizinį smurtą. Jį išeinantį iš salės bandė pamokyti Kauno „Žalgirio“ sirgalius.

Maža to, bijodami dar didesnių susidūrimų su, kaip manoma tam jau pasiruošusiais, „Žalgirio“ sirgaliais, „Lietuvos ryto“ krepšininkai Kauno centrą paliko pėsčiųjų takais. Jų autobusas nusprendė nevažiuoti gatvėmis, o suradus kelią per Ąžuolyno parką, lydimas policijos ekipažo, pasuko pėstiesiems skirtu taku.

Po tokių faktų, belieka patikėti, kad nuo akmens amžiaus Lietuva netoli pažengė. Vis dar nemokame civilizuotai priimti laimėjimų ir pralaimėjimų. Argi toks jau didelis skirtumas, kuri Lietuvos komanda iškovojo LKL čempionų titulą, kad reikia svečiuose žaidusią ir laimėjusią komandą šitaip žeminti? Galų gale, juk tų lietuviškų klubų sudėtis vistiek dažnai nebūna visiškai lietuviška. Eilinį kartą viskas atsiremia į pinigus: kas jų turi daugiau, tas gali pasisamdyti geresnių legionierių ir savaime aišku – iškovoti daugiau pergalių. Krepšinis jau senau nustojo būti tik sportu. Dabar su juo susijusios ir milžiniškos pinigų sumos, kurios bet kuriai komandai galėtų padovanoti bet kurio krepšinio turnyro pagrindinį prizą.

O gal čia dar likę seni nesutarimai nuo „Vilniaus Statybos“ laikų? Ar tai jau tapo perduodama iš kartos į kartą? Jeigu taip, tai belieka tik apgailestauti, kad lietuviai, vietoj to, kad brangintų savo istoriją ir papročius, naujai kartai sugeba perduoti tik susipriešinimą, neapykantą ir susiskaldymą. Gal jau pats metas būtų suprasti, kad tiek Vilnius, tiek Kaunas yra tos pačios Lietuvos miestai. Lygiai kaip ir abi krepšinio komandos yra iš Lietuvos. Tiesa tik ta, kad viena iš jų turėjo mažiau finansinių ir kitokių, ne su sportu susijusių, problemų, todėl būtent jai šįkart ir pasisekė laimėti. Ir visai nebūtina dėl to šitaip necivilizuotai elgtis.

Rašyti komentarą