Pigia mergše tapusi „panelė“

cal2009-07-06  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

informacijos-siukslesJau kuris laikas, besilankant viename populiariame naujienų portale, akys norom nenorom užkliūva už skambių ir dažnai šokiruojančių antraščių, virš kurių, rožiniame fone, puikuojasi užrašas – „panele.lt“. Deja, tai ir viskas, ką apie šį internetinį leidinį būtų galima pasakyti. Pasekus, kur veda viena ar kita skambi antraštė, nesunkiai galima įsitikinti, kad tik skambiomis antraštėmis ir apsiribojama. Tiesa, dar labai dažnai galima atrasti riebių liaudiškų išsireiškimų, kaip, pavyzdžiui, apibūdinančių moteriškosios lyties krūtinę, pikantiškais vadinamų „pletkų“ ir visokio kitokio brudo, kurio internete ir taip netrūksta.

Kaip jau tikriausiai spėjote suprasti, kalba sukasi apie kažkada pakankamai populiaraus, paauglėms merginoms skirto žurnalo „Panelė“ elektroninį variantą. Pastarasis sakinys ne veltui parašytas būtuoju laiku, kadangi dabar jį tokiu pavadinti, mažų mažiausiai būtų nusikalstama prieš šio leidinio skaitytojas.

Dar nuo tų laikų, kai šis žurnalas tik skynėsi kelią į populiarumą, buvo galima pajusti, kad leidinys turi aiškų tikslą – pelnyti bulvariškiausio leidinio titulą. O štai jei kas nors pasidomėtų, žodžio „fyfa“ pradininku Lietuvoje, tai ir šis titulas gana pelnytai galėtų atitekti šiam leidiniui, o tiksliau – redakcijos propaguojamam stiliui.

Atskiro paminėjimo verti ir šio leidinio redakcijos ruošiami straipsniai. Per tuos metus, kiek yra leidžiamas šis leidinys, jau būtų galima drąsiai surinkti nemažą minią žmonių, kurie turėtų nemenkų priekaištų šiam leidiniui, jei tik kalba pasisuktų apie redakcijos rengiamus straipsnius.

Daugelis šio leidinio straipsnių herojų, galėtų papasakoti skirtingų istorijų, kurių esmė būtų viena ir ta pati – tai kas buvo kalbėta interviu metu ir tai kas buvo išspausdinta straipsnyje, švelniai tariant – turėjo aiškių neatitikimų. Dvigubai skaudžiau yra tai, kad nemaža dalis šio leidinio straipsnių herojų, būdavo tokio pačio ar panašaus amžiaus, kaip ir žurnalo skaitytojos. Čia ir vėl būtų galima grįžti prie žiniasklaidos atsakomybės, apie kurią buvo rašyta. Skaudu, tačiau ir čia, vardan populiarumo, jos visai nelikę, nors turbūt niekad ir nebuvo.

Šiandien sunku išskirti šio leidinio pliusus, kuriuos vardan objektyvumo, būtų galima paminėti. Vienintelis vertas dėmesio skyrelis – tai puikios specialistės Vaivos puslapis, kur profesionaliai atsakoma į žurnalo skaitytojų klausimus. Visas kitas leidinio turinys yra reklaminis arba bulvarinis šlamštas, kuris dažnai ne tik kad nenaudingas jo skaitytojams, bet net ir žalingas. Šiandien galima pasidžiaugti tik vienu – tai, kad tokia informacija pamažu netenka savo populiarumo, bent jau tarp vyresnio amžiaus skaitytojų. Deja, paaugliai ir jaunimas vis dar nesaugūs painiose žiniasklaidos labirintuose, tad mūsų suaugusiųjų pareiga – juos apsaugoti nuo tokių informacijos šaltinių, kurie skelbiasi esą draugai, tačiau iš tikro galvoja tik apie populiarumą ir komerciją.

Rašyti komentarą