NEC „klaidelės“ gali priversti grąžinti atestatus

cal2009-07-08  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

matematikaTrečiadienį (2009-07-08) paaiškėjo, kad ir šių metų brandos egzaminų sesija nepavyko taip sklandžiai kaip iki šiol skelbė Nacionalis egzaminų centras (NEC). Paaiškėjo, kad dėl žmogiškosios klaidos, įsivėlusios verčiant pakartotinės sesijos mokyklinių brandos egzaminų metu gautus taškus į balus, keičiasi 14 dalykų įvertinimai.

Iš viso tokios „klaidelės“ palietė apie 1400, pakartotinėje egzaminų sesijoje dalyvavusių, abiturientų. Vienu balu įvertinimai padidėjo 1198, o vienu balu sumažėjo – 108 abiturientams. Taip pat paaiškėjo, kad 122 abiturientai, kuriems anksčiau buvo pranešta, jog jiems pakartotinėje sesijoje nepasisekė – vis tik gali gauti brandos atestatus, nes po NEC „klaidelių“ ištaisymo jie pateko tarp teigiamus įvertinimus gavusių abiturientų.

Situacija tikrai neeilinė ir gana tragikomiška. Pirma mintis, šovusi į galvą perskaičius tokią NEC išplatintą informaciją buvo ta, jog šioje informacijoje kažko trūksta. Gal tai turėtų būti paprastas, nuoširdus „atsiprašau“? O gal pripažinimas, kad ne viskas buvo organizuota gerai ir sklandžiai? O gal net kartu išplatintas pranešimas, kad atsakingi asmenys pripažįsta jog nesugeba tinkamai atlikti savo pareigų ir atėjo laikas užleisti vietas kur kas gabesniems – tiems kurie geba atlikti elementarius matematinius veiksmus ir nežaisti jaunais žmonėmis kaip plastmasiniais kareivėliais?

Bet ne… to nebuvo ir turbūt nebus. Neužduosiu klausimo kodėl, nes atsakymą daugelis žino ir pasakytų: „čia Lietuva… Čia lietūs lyja“ … ir tiesiai visiems Lietuvos piliečiams ant galvų. Tiesa sakant net ne lyja, o pila iš viso kibiro. Ir visai ne gaivus vasariškas lietus teška ant mūsų visų pakaušių, o pačios elementariausios pamazgos, kuriomis persunkta dvokia visa mūsų valdžia.

Paspėliokite, kas iš viso šito turės daugiausiai problemų? NEC? Abiturientai? Švietimo ministerija? Ne! Kaip ir visada, daugiausiai prie situacijos gelbėjimo teks prisidėti paprastoms bendrojo lavinimo mokykloms ir jose dirbantiems mokytojams. Tik „ačiū“ jie iš nieko neišgirs. Nes juk tai kelios paprastos „klaidelės“, kurios nevertos Vilniuje sėdinčių ponų nusižeminimo.

Bet grįžkime prie fakto. Staiga, netikėtai pradžiugę 1198 abiturientai, aišku priekaištų neturės, kaip ir tie 122, kurie galbūt tik šiandien sužinojo, kad sėkmingai įveikė brandos egzaminų išbandymą. Bet kaip likusieji 108? Kaip tie iš tų 108, kuriems galbūt teks atsisveikinti su nesenai įteiktu brandos atestatu arba tiems, kuriems jis jau šiandien ar rytoj turėjo būti įteiktas? Galų gale, kas gaudys ir atiminės atestatus iš tų, kurie nepanorės jo atiduoti?

Situacija tikrai sunkiai suvokiama su daug klaustukų ir nežinomųjų. Panašu, kad visa lietuviška švietimo sistema tikrai moka žaisti ir savo žaidimams geba susikurti uždavinių, kurie sunkiai suvokiami daugeliui. Ir labiausiai gaila, kad dažnai tokie uždaviniai lieka be teisingo atsakymo, nes vardan sprendimo ieškojimo yra paimamas raudonas tušinukas, viskas perbraukiama gražiu, tiesiu, raudonu brūkšniu ir parašomas nulis! Tik šį pažymį, mūsų švietimo „reformatoriai“ parašo ne kam nors kitam, kaip jiems atrodo, o tik sau. Štai ir turime įvertinimą, kurio labiausiai verta esama švietimo sistema Lietuvoje.

Rašyti komentarą