LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė prisiekė tautai

cal2009-07-12  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Tribūnos atgarsiai

prezidente7Sekmadienį (2009-07-12), išrinktoji Prezidentė Dalia Grybauskaitė davė priesaiką Lietuvai ir jos žmonėms. Nuo tos minutės, kai savo parašais priesaikos aktą patvirtino pati prisiekusioji ir Konstitucinio teismo pirmininkas Kęstutis Lapinskas – išrinktoji LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė oficialiai pradėjo savo penkerių metų kadenciją.

Tiek priesaikos tekstas, tiek ir po prisiekimo sakyta kalba, naujosios LR Prezidentės lūpose skambėjo tvirtai, išraiškingai ir su reikiama intonacija. Tiesa, sakant kalbą, naujoji šalies Prezidentė kiek užsikirto ties vienu sudėtingesniu žodžiu. O štai Konstitucinio teismo pirmininko Kęstučio Lapinsko balsas gerokai drebėjo, kas išdavė, kad pastarasis sunkiai tvardo jaudulį.

prezidente3Jau prisiekusiai Prezidentei, Seimo pirmininkas Artūras Valinskas įteikė Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine. Pastarasis apdovanojimas labai tiko naujajai šalies vadovei. Kabantis ant Prezidentės kaklo apdovanojimas išties atrodė puikiai.

Po visos priesaikos ceremonijos, kalbų ir sveikinimų, kurie truko apie pusvalandį, naujoji šalies Prezidentė išvyko į Vilniaus arkikatedrą baziliką, kur dalyvavo Šventose Mišiose.

prezidente9Po Šv. Mišių, Katedros aikštėje, LR Prezidentė susitiko su Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vėliavų būrių. Pasibaigus oficialiai ceremonijai, LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabendravo su susirinkusiais Katedros aikštėje ir nuskubėjo į S. Daukanto aikštę, kur įvyko iškilminga Prezidentūros rūmų perdavimo ceremonija. Iškilmingos ceremonijos metu, kadenciją baigęs LR Prezidentas Valdas Adamkus perdavė naujajai LR Prezidentei didįjį valstybės antspaudą ir Konstituciją. Po to buvo nuleista LR Prezidento vėliava ir perduota kadenciją baigusiam Prezidentui Valdui Adamkui. Tačiau stiebas virš Prezidentūros ilgai nebuvo tuščias – netrukus jis pasipuošė naujosios LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės vėliava, kurios iškėlimą vainikavo Prezidentės kalba ir trys patrankos šūviai. Beje, pastarieji kiek išgąsdino naująją LR Prezidentę, nes buvo gana triukšmingi.

prezidente5Galiausiai, pirmoji Lietuvos Respublikos Prezidentė moteris, įžengė į Prezidentūrą ir pasirodžiusi balkone ilgokai mojavo visiems susirinkusiems.

Oficialioji iškilmių dalis baigėsi Premjero Andriaus Kubiliaus vizitu, kurio metu buvo grąžinti Vyriausybės įgaliojimai. Tuo pat metu, naujoji Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Ministrų kabinetui laikinai pavedė eiti pareigas. LR Konstitucija numato, kad per 15 dienų nuo pavedimo laikinai eiti pareigas, LR Prezidentas turi patvirtinti naują Vyriausybės sudėtį.

Nuo 18 val. S. Daukanto aikštėje prasidėjo nemokamas koncertas, skirtas išrinktosios LR Prezidentės garbei, kuriame dalyvavo nemažai Lietuvos grupių ir atlikėjų. Naujoji Lietuvos Prezidentė nerengė jokių iškilmingų pobūvių ir mieliau pasirinko koncertą, kurį pati ir stebėjo. Prapliupęs lietus atrodo nesugadino nuotaikos niekam, tad tiek koncerto dalyviai, tiek ir jo žiūrovai kartu su naująja LR Prezidente Dalia Grybauskaite buvo puikios nuotaikos. Kartu su LR Prezidente koncertą stebėjo ir kiti aukščiausi šalies vadovai, tarp kurių, šalia Prezidentės sėdėjęs ir ją nuo lietaus skėčiu gynęs, Premjeras Andrius Kubilius, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas su žmona ir kiti.

Visas LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės prisaigdinimo renginys Lietuvos mokesčių mokėtojams nekainavo nei 30 000 litų, todėl drąsiai galėtų būti paskelbtas kukliausiu.

Jau rytoj, naujosios LR Prezidentės laukia pirmoji darbo diena, per kurią jau yra numatyti susitikimai su kai kuriais, kol kas laikinai pareigas einančiais, ministrais.

Foto medžiagos šaltinis: president.lt
Rašyti komentarą