Gaivinama dviračių nuomos idėja Vilniuje

cal2009-07-21  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

dviraciaiNežinia iš kur tas Vilniaus merų pomėgis dviračiams, tačiau Lietuvos sostinė jau turi antrą merą, kuris ir vėl bando Vilnių paversti dviračių miestu. Pirmasis tai nesėkmingai bandė padaryti buvęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Dabar šią idėją atgaivinti bando dabartinis Vilniaus meras Vilius Navickas.

Pastarasis pasidalino planais, pagal kuriuos jau nuo kito pavasario manoma vėl sudaryti galimybę pakeliauti po Vilnių dvirate transporto priemone. Planuojama įrengti daugiau nei 20 nuomos punktų, kur būtų galima pusvalandžiui ar ilgesniam laikui išsinuomoti dviratį. Grąžinti šią transporto priemonę būtų galima bet kuriame kitame nuomos punkte.

Atkreipiant dėmesį į skaudžią tokios idėjos patirtį, kai oranžiniai, A. Zuoko iniciatyva nuomojami dviračiai, buvo išvogti per kelias dienas, numatoma visa eilė apsaugos priemonių, kurios turėtų padėti apsaugoti šią transporto priemonę nuo pasisavinimo ir niokojimo. Tarp tokių priemonių minima išskirtinė dviračių forma ir sandara, besinaudojančių šia paslauga kontrolė ir apskaita ir pan.

Iš viso planuojama įsigyti apie puse tūkstančio šių dviračių transporto priemonių. Žadama, kad įsigyjami dviračiai bus lengvi ir patogūs, todėl turėtų būti mėgiami visų aktyvių Vilniečių ir miesto svečių. Nuomos kaina taip pat neturėtų būti didelė – mažesnė nei 1 cigarečių pakelio kaina.

Norai išties gražūs ir geri, tačiau kaip bus realybėj – pamatysime kitais metais. Turint ankstesnės patirties, tikėtina, kad bus imtasi atsakingesnių veikmų nei įgyvendinant šią idėją pirmą kartą. Tačiau vistiek daugiausiai šios iniciatyvos sėkmė priklausys nuo pačių vilniečių. Tai galima pavadinti dar vienu egzaminu, kuris turėtų įrodyti, kiek civilizuoti yra šiemetinės kultūros sostinės gyventojai. Nors nuostolių dėl vandalizmo vistiek nesitikima išvengti, tačiau turima vilties, kad bent jau pavyks pasiekti, kad jie tokie būtų minimalūs.

Rašyti komentarą