Nuo rugsėjo 1-osios 2 proc. didesnis PVM

cal2009-07-23  tagŽymos:   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

mokesciai_didejaTrečiadienį (2009-07-22) LR Seimas priėmė Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisas, kurios numato, kad nuo 2009 m. rugsėjo 1 dienos, prekėms ir paslaugoms pridėtinė vertė bus lygi 21 proc. Šiuo metu galioja 19 proc. pridėtinės vertės mokestis.

Tiesa, pataisos numato ir kai kurias išimtis – sumažintas, 9 proc. PVM bus taikomas šildymui ir karštam vandeniui bei kygoms ir neperiodinės spaudos leidiniams. O lengvatinis 5 proc. PVM bus taikomas kompensuojamiems vaistams.

Primename, kad iki 2008 metų pabaigos galiojo 18 proc. PVM  tarifas, kuris 2009 m. sausio 1 d. buvo padidintas 1 proc. punktu – iki 19 proc.

PVM padidinimas paprastai tariant reiškia, kad prekės ir paslaugos brangs tiek, kiek procentinių punktų bus padidintas šis mokestis. Taigi, nuo rugsėjo 1-osios laukia prekių ir paslaugų brangimas dviem procentiniais punktais.

Nežinia ar 2009 m. I pusmečio ekonomikos ir šalies ūkio rezultatai neįtikino LR Vyriausybės, kad mokesčių kėlimas neatneša laukiamo efekto surenkant valstybės biudžetą, ar tiesiog visa tai buvo nurašyta ekonominės krizės padariniams, tačiau LR Vyriausybė vis dar tiki, kad vienintelis kelias siekiant biudžeto subalansavimo – mokesčių kėlimas.

Smulkusis verslas jau nuo pat pirmos 2009 metų dienos yra visiškai eliminuotas iš Lietuvos rinkos. Dėl drastiškos mokesčių politikos tapo praktiškai nebeįmanoma užsiimti smulkiuoju verslu Lietuvoje. Valstybė geriau moka bedarbio pašalpas, nei leidžia žmonės užsidirbti patiems. Ir lyg to dar būtų negana ir toliau stengiamasi didinti mokesčių naštą, tarsi vienintelis šios Vyriausybės tikslas būtų sugriauti viską, ką per beveik 20 metų pavyko pasiekti Lietuvos ūkiui.

Verslas Lietuvoje dabar atsidūrė tokioje padėtyje, kad nei rėkti, nei bėgti. Ir taip nelengvą padėtį dar labiau komplikuoja didinami mokesčiai bei su tuo susijusios papildomos laiko ir finansinės sąnaudos. Vėl laukia masinis kainų keitimas, kasos aparatų perprogramavimas ir t. t. Tik ar visa tai rūpi dabartinei mūsų valdžiai?

Rašyti komentarą