32 butai per mėnesį, trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose

cal2009-08-12  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Keturi kampai

ntPasak portalo ntspekuliantai.lt, 2009 m. liepos mėnesį, trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose, iš viso buvo parduota arba rezervuota tik 32 butai. Iš jų: Vilniuje – 10, Kaune – 8 ir Klaipėdoje – 14.

Tokie nekilnojamojo turto (NT) rinkos rezultatai, patvirtina faktą, kad NT rinkos Lietuvoje jau beveik nebeliko. Tai yra fiksuojami tik pavieniai sandoriai, kuriuos vargu ar būtų galima priskirti rimtiems paklausos ir pasiūlos dėsniams. Ir ne viską galima būtų suversti sunkmečiui. Paprasčiausiai vasarą NT rinkoje visada buvo ir bus juntamas štilis, kadangi tuo metu žmonės stengiasi atsipalaiduoti ir pailsėti. O čia dar visos didžiausios šventės, susijusios su Lietuvos vardo tūkstantmečiu ir šiemetine Europos kultūros sostine – Vilniumi.

Kaip ten bebūtų, tačiau 8 sandoriai toje pačioje kultūros sostinėje – tikrai sukelia nemalonias nuotaikas. Ypač jei į visa tai pažvelgtume per ateities perspektyvų prizmę. O tos perspektyvos tikrai nedžiuginančios.

Remiantis tuo pačiu ntspekuliantai.lt portalu, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje šiuo metu siūloma apie 3000 laisvų butų. Daugiau nei 2000 iš jų – sostinėje. Taigi, pasiūla vis dar egzistuoja. Tačiau viena ji čia bejėgė. Tam, kad rinka normaliai funkcionuotų, reikalinga ir paklausa. O ji tokia savotiška, kad beveik nepastebima. Tiesa, susidomėjimas NT neatslūgsta, ką parodo ir NT portalų internete lankomumo statistika. Taigi, turime situaciją, kad NT objektų rinkoje yra, juos visaip bandoma „prastumti“, tačiau visa paklausa užsibaigia ties skelbimų skaitymu. Ką tai reiškia? Atsakymas, turbūt, visai paprastas. Pirkėjai lyg ir norėtų įsigyti būstą, tačiau laukia kainų kritimo. O kadangi kainos pamažu krenta, pirkėjai vis dar laukia, tikėdamiesi, kad kainos dar labiau nukris. Atsižvelgiant į esamą situaciją, visa tai atrodo pakankamai protingas žingsnis. Tačiau tik ne iš NT vystytojų stovyklos. Pastariesiems, kiekvienas toks laukimo mėnuo tai papildomi nuostoliai.Tačiau smarkiai atpiginti savo statinių jie taip pat negali arba nesiryžta. Negali todėl, kad nemaža dabar rinkoje esančių butų dalis, buvo pastatyta prieš metus ar dar anksčiau, kai eiliniams statybininkams buvo mokami atlyginimai gerokai viršijantys ir profesorių uždarbius. Tuo pačiu, statyboms buvo naudotos medžiagos, kurių kainos irgi buvo pastebimai didesnės nei dabar esančios. Visa tai gerokai pabrangino 1 kv. m. kainą, tad parduoti butus pigiau nei kainavo juos pastatyti – nenori niekas. Nebent, paskelbus bankrotą, tai galėtų padaryti kuris nors projekto kreditorius, tai yra bankas.

O šiuo metu rinkoje esančios kainos, jau gerokai pastebimai skiriasi nuo tų, kurios buvo prieš metus. Naujos statybos butų kainos, trijuose didžiausiose Lietuvos miestuose, svyruoja 4000-5000 Lt. už 1 kv. m. ribose. Tuo tarpu senos statybos butai, jau senokai nusileido iki 2000 Lt. už 1 kv. m. kainos. Taigi, nors kainos ir sumažėjo, tačiau vis yra pakankamai aukštos, ypač kalbant apie naujos statybos butus.

Koks galimas ateities scenarijus? Realiausias, jog NT kainos ir toliau kris. Tam įtakos turės ne tik prastėjantys šalies ekonominiai rodikliai, tačiau ir didėjantis nemokių klientų skaičius, kas automatiškai padidins iš varžytinių parduodamų objektų skaičių. Kadangi, šiuo metu, paklausos praktiškai visai nelikę, tikėtina, kad ateityje mažės ir pasiūla. Pavieniai pardavėjai paprasčiausiai nebepardavinės savo NT, kadangi parduoti už katastrofiškai mažą kainą, taps ekonomiškai labai nenaudinga. Sumažėjus pasiūlai, tikriausiai nustos kritusios ir NT kainos. Taip bus pasiektas NT kainų kritimo dugnas, kuriame teks pabuvoti maždaug metus. Tai galėtų būtų 2010-2011 metai. Vėliau, pagerėjus ekonominei situacijai, kainos vėl pamažu turėtų pradėti kilti.

Galima ir kitas scenarijus, pagal kurį, NT rinka pradėtų atsigauti jau artėjančią žiemą. Jei NT vystytojai staiga dar bent tūkstančiu litų už kv. m. nuleistų kainas, tai būtų rimtas postūmis išjudinant užmigusią NT rinką. Aišku, tai galbūt būtų nuostolinga patiems vystytojams, tačiau 3000 Lt. už naujos statybos buto kvadratinį metrą – tai jau būtų pakankamai patraukli kaina. Bet ar išdrįs NT vystytojai imtis tokio žingsnio? Juk dar ir šiandien girdisi aidai, kad NT kainos tik koregavosi, o jokio ryškesnio kritimo – nėra, nebuvo ir nebus. Žinoma, tokie pareiškiami tik priverčia šypsotis, tačiau kartais net ir pripažinti tai kas akivaizdu – reikia mokėti.

Apsilankius, keliose įmonėse, kurios dar tęsia prekybą naujos statybos butais, buvo stipriai juntama apatija, kuri, panašu, tik dar labiau skandina juos pačius . Kažkaip kalbos apie siūlomus objektus liejosi be jokio užsidegimo, o beveik po kiekvienu sakiniu slėpėsi mintis: „kam čia mane trukdai, juk vistiek nepirksi“. Gal vasara paveikė ne tik pirkėjus, bet ir pardavėjus? O jei ir taip, tai toks požiūris į potencialų klientą tikrai nežada jokių geresnių rezultatų NT rinkoje.

Komentarų: 2

  1. Grantas - 2009-08-13

    Remiantis šiandien delfi.lt pasirodžiusia informacija, pagal VšĮ „Registrų centras“ duomenis, Vilniuje buvo įregistruota 50 naujų butų pardavimo sandorių. Tai 5 kartus daugiau, nei paskelbė straipsnyje minimas portalas.

    [Atsakyti]

  2. Laume (emigraves) - 2009-08-13

    Jep 50 kaip 0.5mln zmoniu mieste, ypatingai didelis rodiklis..:)

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą