Gyvename „į skolą“

cal2009-08-17  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Žvilgsnis į piniginę

pinigai„Vyriausybė vėl pasiskolino“, „Biudžetas vėl deficitinis“, „Skolinamės brangiausiai Europoje“. Tokiomis ir panašiomis antraštėmis dabar mirga Lietuvos žiniasklaida. Tai reiškia tik vieną – išleidžiame daugiau nei surenkame mokesčių, todėl tenka skolintis. Kitaip sakant – beveik kiekvieną mėnesį vis labiau klimstame į skolas, kurias aišku ne tik teks grąžinti, bet ir už jas mokėti visai nemažas palūkanas. Maždaug apie 8-9 proc. metinių. Tokia tat skolos litais kaina.

Pagal šiandien pasirodžiusius pranešimus, per artimiausius penketą metų, vien už paskolų palūkanas Lietuva turės sumokėti apie 19 mlr. litų. O tai jau beveik visų metų Lietuvos biudžetas! Maža to, jau artimiausiais metais planuojama, kad reikės dar bent 5-7 mlr. litų paskolų. Taigi, mokamos palūkanos, jei ir toliau bus skolinamasi litais, išaugs dar labiau.

Kaskart išgirdus apie naują valstybės pasiskolintą sumą ir už tai mokamas palūkanas, vis bandau perprasti, kodėl Lietuvos Vyriausybė vėl pasiskolino litais, o ne, pavyzdžiui, eurais? Juk paskolos eurais pigesnės net ne procentais, o visais kartais! Galima bandyti tai pateisinti nuosavo valiutos apsauga ar dar kažkuo panašiu, tačiau kai  paskolų kainų skirtumas toks milžiniškas  – vargu ar tai pateisinama. Juk grąžinti visas paskolas ir mokėti palūkanas teks mums – mokesčių mokėtojams.

Jau dabar aišku, kad skolinimosi iš Tarptautinio Valiutos fondo (TVF) išvengti nepavyks. Jei dar šiuos metus ir pavyktų pabaigti be tokios paskolos, tai kiti metai neabejotinai privers prašyti paramos. Kitais metais, manau, ir Vyriausybė supras, kad kelti mokesčių paprasčiausiai nebeapsimoka, nes kaskart juos pakėlus – užplūsta bankrotų banga, o vis daugiau verslo pasitraukia į šešėlį. Mažinti išlaidų taip pat nebebus kur. Nebent, būtų dar labiau apkarpomi asignavimai  biudžetinėms įstaigoms ir tuo pačiu siekiama efektyvesnio jų panaudojimo. Bet kiek iš mūsų tiki, jog taip galėtų atsitikti?

Rašyti komentarą