Tai laikėm mes teroristus ar ne?

cal2009-08-25  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

terorizmasKeletą pastarųjų dienų netyla kalbos apie galimai buvusį teroristų kalėjimą Lietuvoje. Tam rimto pagrindo davė prieš keletą dienų pasirodęs naujienų kompanijos „ABC News“ pranešimas, esą nuo 2001 metų rugsėjo mėnesio iki 2005 metų Lietuva savo teritorijoje leido JAV Centrinei Žvalgybos Valdybai (CŽV) kalinti teroristine veikla įtariamus asmenis. Iš viso, pasak tos pačios naujienų tarnybos, Lietuvoje buvo kalinami ir žiauriai kankinami 8 „Al Qaeda“ kovotojai.

Visos Lietuvos institucijos ir visi tuomet valdžioje buvę politikai kaip susitarę vieningai teigia, kad jokie „Al Qaeda“ nariai Lietuvoje nebuvo kalinami ir niekas nieko apie tai nežino. Tiesa, buvęs LR Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas, kiek perdėtai sureagavo į siūlymus sukurti specialią komisiją, kuri išsiaiškintų tokios informacijos tikrumą ir būtų atsakyta į visus šiuo metu kylančius klausimus. Duodamas interviu Lietuvos naujienų tarnyboms, jis pabrėžė kad nėra jokio reikalo kurti tokių komisijų ir tikrinti tokių realybės neatitinkančių faktų. Esą geriau reikėtų daugiau dėmesio skirti nūdienos ekonominėms problemoms. Tokie G. Kirkilo pareiškimai šiek tiek privertė suabejoti ar viskas yra tiesa, ką teigia tuomet valdžioje buvę politikai. Matyt visiems jiems būtų geriau, jei jokios komisijos po praeitį nesiknaisiotų.

Europa tokios informacijos paviešinimą sutiko ypatingai susidomėjusi. Šiomis dienomis Briuselyje besilankančiai LR Prezidentei D. Grybauskaitei teko atsakyti į daug klausimų susijusių su tokia „ABC News“ pateikta informacija. Deja, nieko konkretesnio šalies vadovė negalėjo pasakyti ir Briuselio politikams. Tiesa, buvo pažadėta, kad viskas bus ištirta ir išsiaiškinta.

Žibalo į vis labiau įsiplieskiančią ugnį šliūkštelėjo ir Rusijos televizijos kanalas „Russia Today“, kuris savo reportaže parodė netgi vietą, kurs esą ir buvo laikomi iš JAV atgabenti terorizmu kaltinami asmenys. Ši vieta, tai apie 40 km. nuo Vilniaus esanti, nebenaudojama sovietinė karinė bazė, įsikūrusi atokioje miško vietoje, toli nuo aplinkinių kaimų ir gyventojų. Maža to, reportaže kalbintas partijos „Frontas“ lyderis Algirdas Paleckis pabrėžė, kad ypatingai draugiški santykiai su JAV leidžia manyti, kad tokia pagalba slaptosioms JAV tarnyboms galėjo būti suteikta.

Dabar kol kas sunku pasakyti, kaip pasisuktų Lietuvos politinis gyvenimas ir ypatingai užsienio politika, jei visgi paaiškėtų, kad paskelbta informacija apie Lietuvoje laikomus teroristus buvo teisinga arba teisinga iš dalies. Viena aišku – Lietuvai grėstų rimtas tarptautinis konfliktas ne tik iš Europos Sąjungos pusės, bet ir iš Lietuvos kaimynių. Be to maksimaliai padidėtų grėsmė visiems Lietuvos žmonėms, nes iki šiol nereikšminga laikyta ir mažai žinoma šalis prie Baltijos jūros, sukeltų didelį susidomėjimą artimuosiuose Rytuose, kuriose iki šiol veikia teroristinės organizacijos.

Rašyti komentarą