Manėt lengvai atsikratysim „Liūto“? Deja…

cal2009-08-27  tagŽymos: , ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

elektra2009-08-25, antradienį, Vilniaus apygardos teismas gavo akcinės bendrovės „VST“ ieškinį, nukreiptą prieš bendrovę „NDX energija“. Ieškinio suma – daugiau nei puse milijardo litų (520,83 mln. Lt). Ieškinio esmė: bendrovė „NDX energija“ įsigydama iki tol valstybei priklausiusią įmonę „VST“, paėmė banko paskolą, kurią vėliau perkėlė ant pačios „VST“ pečių. Taip, esą, buvo pažeistos Akcinių bendrovių įstatymo bei ES direktyvų nuostatos, draudžiančios bendrovės lėšomis finansuoti savų akcijų įsigijimą. Be to, AB „VST“ prašo teismo taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir areštuoti 38,3 proc. „NDX energijos“ turimų „LEO LT“ akcijų, kas automatiškai apribotų galimybę išardyti bendrovę „LEO LT“.

Iš pirmo žvilgsnio, tokia situacija truputi išmuša iš vėžių. Kur girdėta, kad verslininkai save paduotų į teismą ir siektų iš savęs prisiteisti tokias sumas? Nes juk realiai ir AB „VST“ ir bendrovė „NDX energija“ priklauso tiems patiems asmenims. Dar daugiau… bendrovė „NDX energija“ buvo tam ir įsteigta, kad galėtų įsigyti minėtą valstybinę įmonę. Tačiau čia tik pirmos minties klausimas, į kurį atsakymas paaiškėja iškart, kai tik į viską pažvelgiama šiek tiek giliau.

Pamodeliuokime situaciją detaliau. 2003-ieji metai. Kai buvo priimtas sprendimas parduoti AB „Vakarų skirstomieji tinklai“, po neilgos potencialių pirkėjų atrankos, liko vienintelis kandidatas – „VP dešimtukas“, kuriam beveik išimtinėmis teisėmis ir suteikta galimybė įsigyti elektros energijos skirstymo įmonę „Vakarų skirstomieji tinklai“. Vos tik gavęs tokią galimybę, „VP dešimtukas“ įkuria įmonę „NDX energija“, kuri ir nusiperka šią, Vakarų Lietuvoje elektros energiją skirstančią, įmonę. Jos pardavimo kaina – 539,846 mln. litų. Pardavimo kaina nustatoma pagal naudojamąją vertę perduodant energiją tuometinėmis elektros energijos kainomis. Nors iš karto po to, nustatyta kelis kartus didesnė rinkos kaina, o nepraėjus nė metams, 2004-aisiais, naujieji AB „VST“ savininkai oficialiai pervertina bendrovės turtą ir jos vertė išauga iki 2,5 mlr. litų. Tačiau pats „VPM dešimtukas“, iš esmės, į šį sandorį neinvestuoja nei vieno savo lito. Sandoriui finansuoti, bendrovė „NDX energija“ paima sandorio vertės dydžio paskolą ir ja atsiskaito už įsigytas AB „Vakarų skirstomieji tinklai“ akcijas, kurią vėliau, pagal dabar pateiktą ieškinį, perduoda dengti pačiai bendrovei „VST“. Taigi, išeina taip, kad buvo paimta paskola, už ją įsigyta bendrovė, kuriai ir pavesta grąžinti pasiimtą paskolą. Sandoris milžiniškas, įsigyta strateginė bendrovė, tačiau jokių realių savų pinigų tam nereikėjo – kitaip sakant, bendrovė „Vakarų skirstomieji tinklai“ įsigyta visiškai už dyką.

Na, bet tegul… Tarkim visa tai vidinės „VP dešimtukas“ problemos, su kuriomis jis ir tegu tvarkosi. Valstybė vistiek gavo kažkokią sumą pinigų, tad sandoris, kokia ten jo suma bebūtų, įvyko. Tačiau ir tuo „VP dešimtukas“ nepasitenkina. Praėjus penkeriems metams, 2008-ųjų metų pavasarį, tuometinė LR Vyriausybė su tuo pačiu privačiu investuotuoju „NDX energija“ įsteigia naują bendrovę skambiu pavadinimu – Lietuvos elektros organizacija, kurios pavadinimą iškart sutrumpina iki „LEO LT“. Lietuvos Vyriausybė į šią bendrovę įjungia 2 valstybines įmones: AB „Lietuvos energija” ir AB „Rytų skirstomieji tinklai”, o privatus investuotojas „NDX energija“ – trečiąja, AB „VST“. Tik šįkart, dalinantis naujosios įmonės akcijas, bendrovės „VST“ turtinis įnašas įvertintas žymiau brangiau, kai tuo pat metu likusios dvi valstybinės įmonės vėl nuvertintos. Taip privačiam investuotojui atitenka 38,3 % bendrovės „LEO LT“ akcijų, o Vyriausybei – likę 61,7 %. Atkreipiame dėmesį į skaičiukus, nes jie tuoj pasidarys dar labiau reikšmingesni.

Taigi, praėjus kiek daugiau nei metams, po bendrovės „LEO LT“ įkūrimo, jau šiomis dienomis, priimamas sprendimas naikinti „LEO LT“. Ir dar iki akcininkų susirinkimo pateikiamas ieškinys teismui, apie kurį rašyta pradžioje. O tai reiškia, kad patenkinus tokį ieškinį, 61,7 % ieškinio sumos turėtų padengti valstybė, nes būtent tokia dalis „NDX energijos“ akcijų priklauso Lietuvai, po „LEO LT“ steigimo sutarties pasirašymo. Be to, jei gautas ieškinys būtų patenkintas, pasikeistų ir visų trijų „LEO LT“ sudėtyje esančių bendrovių finansinė padėtis, todėl, tikėtina, kad po likvidavimo, kai kas dar labiau praturtėtų (pvz. AB „VST“), o kai kas dar labiau nuskurstų (pvz. likusios dvi valstybinės energetikos įmonės).

Taigi, „VP dešimtukas“ ir toliau sėkmingai bando pasipelnyti iš Lietuvos žmonių: pirmiausia visiškai už dyką pasiimdamas elektros skirstymo bendrovę, o vėliau dar ir prisiteisdamas tam tikras sumas.

Kitas reikšmingas aspektas yra tas, kad patenkinus reikalavimą dėl laikinųjų apsaugos priemonių, būtų neįmanomas ir bendrovės „LEO LT“ likvidavimas, todėl šis darinys ir toliau gyvuotų.

Pabaigti norisi vienu paprastu retoriniu klausimu: ar dar kas nors neįsitikinote, kad už Jus jau senai „viskas pagalvota“?

Komentarų: 2

  1. nesvarbu - 2009-08-28

    siaubas

    [Atsakyti]

  2. kkkk - 2009-08-28

    Nesamones kliedi… Nuo kada vyriausybe valdo bent dali „NDX energijos“?

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą