Užderėjo šį rudenį…

cal2009-08-31  tagŽymos: , ,   Paskelbta kategorijose Menas žinoti

mokesciai_dideja2009 m. rudens pradžia, kaip niekad gausi naujovių ir permainų. Deja, dauguma jų, jei ne visos, visai ne į gerą eiliniams Lietuvos piliečiams.

Pirmiausia, kas neišvengiamai palies mus visus – tai nuo 2009 m. rugsėjo pirmosios padidėjęs visų mokamas pridėtinės vertės mokestis (PVM). Pastarasis su pirmąja rudens diena ūgtels net dviem procentais: nuo buvusio 19 proc. iki 21 proc.

Antra naujovė, kuri neišvengiamai gali pritemdyti ne tik mūsų protus, bet ir namus, yra ta, kad nuo tos pačios datos, parduotuvėse ims mažėti kaitrinių elektros lempučių, kurias mes iki šiol buvome įpratę naudoti ir kurioms nuo seno buvo prigijęs „Iljičiaus lemputės“ pavadinimas. Jas pamažu pakeis naujosios, fluorescencinės: naudojančios mažiau energijos, tačiau kartu ir brangesnės, bei skleidžiančios mažiau šviesos. Lietuviams tai ypatingai aktualu bus po Naujųjų, kai uždarius Ignalinos atominę elektrinę, gali tekti rimtai apsvarstyti visus energijos taupymo būdus.

Eilinį ir jau nebe pirmą kartą šiais metais, didėja akcizas cigaretėms. Nuo 2009 m. rugsėjo pirmos dienos, vidutiniškai pakelis cigarečių vėl brings daugiau nei 1 litu. Brangus malonumas save žudyti, taps dar brangesniu. Bent jau tiems, kurie gyvena kiek toliau nuo Lietuvos sienos su didžiosiom kaimynėm, kurios nepriklauso Europos Sąjungai. Tikėtina, kad vėl padidės eilės pasieniuose, bei suaktyvės kontrabandistų veikla, kurie tikrai nepraleis progos parūpinti krizės iškankintiems broliams pigesnių rūkalų.

Ši rugsėjo pirmoji jau be kvailo draudimo prekiauti alkoholiu, tad bus galima laisvai jo nusipirkti ir „tinkamai“ pažymėti mokslo ir žinių dieną. Aišku nuo suaugusiųjų neatsiliks ir jaunimas, tad antrąją rudens dieną bus ko paskaityti policijos suvestinėse.

Tai va tokia ta krizinė rudens pradžia…  Mokesčiai didėja, save panuodyti jau tapo prabanga, o dar ir pasišviest ryškiau nebeliks galimybės. Gerai, kad nors nusigerti leido… gal nors taip bus galima įnešti „šviesesnių“ spalvų į savo niūrų gyvenimą.

Rašyti komentarą