LR Seimas ir „Skype“

cal2009-09-16  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Gatvės balsai

skypeNuo 2009 m. rugsėjo mėnesio, LR Seime buvo uždrausta naudotis populiariąja pokalbių programa – „Skype“. Vėliau, kai kuriems parlamentarams pasipiktinus tokiu draudimu ir apskritai Seimo Informacijos technologijų ir telekomunikacijų departamento darbu, šiandien vėl buvo grįžta prie esminio klausimo: leisti ar drausti LR Seime naudotis „Skype“ programa.

Kol kas visiškai nesuprantama ar tai tokia didelė problema, kuriai išspręsti reikia tiek daug pastangų. O gal Lietuvoje nebėra problemų, kurias galėtų išspręsti Seimo tarnybos, užuot diskutavusios dėl draudimo naudotis „Skypu“?

Visgi, esminė priežastis, kodėl buvo priimtas sprendimas blokuoti „Skype“ Seime, pasirodo yra saugumas ir „Skype“ programos uždarumas, mat iki šiol dar nėra oficialių išaiškinimų, kaip veikia „Skype“ ir ką ji daro tuo metu, kai jos naudotojas kalbasi ar rašo žinutes kitam „Skype“ naudotojui. Tokia nežinomybė atrodo nepatiko Seimo Informacijos technologijų ir telekomunikacijų departamentui, todėl nuspręsta išmesti „Skype“ iš LR Seimo kompiuterinio tinklo ir ieškoti jai alternatyvų.

Turint omeny, kad „Skype“ programą užblokuoti ne tokia jau paprasta užduotis, visai tikėtina, kad LR Seimas į tokį savo sprendimą investavo nemažai pinigėlių. Pasak žiniasklaidos, tai buvo padaryta atnaujinus kažkokią mistinę antivirusinę-ugniasienės programą. Žinia, toks sprendimas ne tik turėjo kainuoti, bet ir kažkiek įtakoti LR Seimo narių darbą internete. Aišku, tikriausiai visi LR Seimo nariai žino, kad visą jų darbą internete, būnant jiems LR Seime, gali bet kada stebėti ir peržiūrėti to pačio departamento darbuotojai?

Šioje situacijoje, kaip, beje, ir daugumoje kitų panašių, labiau vertėtų pasisaugoti „dvikojų grėsmių“, o ne švaistyti pinigus programoms, kurios užblokuodamos kažkurias kitas programas, turėtų pakelti saugumo lygį.

Po nuolatinių skandalų, mūsų „išrinktieji“ jau seniai bijo bent kiek atviriau kalbėti net tarnybiniais mobiliaisiais telefonais. Nuo šiol atrodo bijos dar labiau, nes vienintelė buvusi alternatyva – „Skype“ – blokuojama, o kalbėtis telefonais ar naudotis elektroniniu paštu, tolygu viešam skelbimui Seimo informaciniame stende. Tiesa, galima būtų tampytis savo asmeninius kompiuterius, tačiau jei jie bus prijungti prie LR Seimo interneto ryšio – tai situacijos nė kiek nekeičia. Viskas vis tiek bus fiksuojama, saugoma ir stebima. Bet gal jau bent „Skype“ bus galima naudotis?

Iš kitos pusės, tokie suvaržymai gal ir gerai „seimūnams“. Gal nors kiek rimčiau galės pastudijuoti įstatymus, už kurių priėmimą daugelis balsuoja jų net neperskaitę. Tačiau ekonominiu požiūriu, tai vėl išeis ne į naudą. Nes vietoj ankstesnių nemokamų skambučių „skypu“, dabar LR Seimo nariai bus priversti kalbėti telefonais, o už jų pokalbius mokėsim mes – mokesčių mokėtojai. Na, bent jau tol, kol bus rasta „Skype“ alternatyva. O jai alternatyvų tikrai yra. Vien atvirojo kodo gerbėjai galėtų kiek pasiūlyti, tačiau turbūt ir vėl bus pasirinkta kokia mokama ir visai nepigiai kainuojanti alternatyva. Vėl ieškom problemų ten, kur jų visai nereiktų ieškoti…

Rašyti komentarą