NT rinka. Ilgai laukus dar palauksim

cal2009-09-30  tagŽymos: ,   Paskelbta kategorijose Keturi kampai

ntSpaudoje nuolat pasirodo straipsniai, kurie lyg ir turėtų nušviesti esamą situaciją Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinkoje. Deja, jau apie pusmetį didžioji dalis juose pateikiamos informacijos vis labiau nukrypsta nuo realybės. Elementariausias to pavyzdys būtų, aruodas.lt pateikiama informacija apie NT kainų pokyčius trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Kiekvieną mėnesį pasirodanti kainų pokyčių suvestinė jau užfiksavo, kad nuo tada, kada NT kainos buvo pasiekusios savo aukštumas, šiandieninės yra apytiksliai 30 proc. mažesnės. Visa esmė, kad aruodas.lt portale, beveik niekad nebuvo publikuojamos realios kainos, už kurias pardavėjai yra pasiruošę parduoti, o pirkėjai pirkti. Skelbimuose pateikiamos kainos, 9 atvejais iš 10 yra didesnės, nei realiai pardavėjas tikisi gauti už konkretų būstą. Ypatingai tai yra aktualu esamu laikotarpiu, kai kainos krenta beveik su kiekvienu mėnesiu, o realių pirkėjų tokiu pat tempu mažėja. Visa tai iškreipia aruodas.lt pateikiamą statistiką, tad remtis vien ja – praktiškai būtų 10 ir daugiau proc. pervertinti esamą padėtį rinkoje.

Daug realesnes butų kainas galima sužinoti panaršius nespecializuotus skelbimų portalus, tokius kaip skelbiu.lt. Ten, tie patys butai siūlomi ne tik už pastebimai mažesnę kainą, bet ir daug mažiau NT agentūrų skelbimų bei daug daugiau siūlančių butus tiesiogiai, be tarpininkų. Tai aišku įtakoja ir siūlomos prekės kainą.

Kurį laiką analizavus pasiūlą bei bandant nusiderėti, šiandien galima pasakyti, kad skelbimuose skelbiamas kainas, beveik visi pardavėjai buvo pasiryžę sumažinti dar apie 10 proc. Taigi, reali situacija yra dar labiau palankesnė pirkėjui nei pardavėjui. Visa tai susiveda į situaciją, kad senos statybos dviejų kambarių butą visuose trijuose miestuose galima nupirkti už apytiksliai 100 000 lt. Sostinėje gal tektų pakloti truputį daugiau, tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje yra naujakurių, kuriems pavyko įsigyti tokį butą už 80 000 lt. Žinoma, tokie butai paprastai nebūna geriausiuose rajonuose, o ir jų būklė nepavyzdinė. Tuo tarpu naujos statybos butai – dvigubai brangesni ir jei vertinti pagal kvadratūrą, tai beveik analogiškos kvadratūros butas (paprastai senos statybos 2 kambarių butas atitinka naujos statybos 1 kambario butą), kainuoja 160 000 – 180 000 lt.

Pati situacija NT rinkoje išlieka mažai pakitusi. Tendencijos vis dar tos pačios. Pirkėjų vis dar neatsiranda, nors besidominčių tikrai netrūksta. Viena dalis besidominčiųjų norėtų įsigyti būstus, bet negali, nes negali pasiskolinti. Kita dalis, kuri lyg ir galėtų įsigyti gerokai atpigusį būstą, tačiau vis dar delsia ir stebi rinką, tikėdamiesi dar didesnio kainų kritimo.

Tokią situaciją NT ekspertai vis dar vertina kaip tęstinę – tai yra mano, kad kainos dar ir toliau koreguosis žemyn. Tačiau kartu perspėja, kad su kiekvienu kainų kritimu, rinkoje mažės ir patrauklių pasiūlymų, nes pardavėjai arba ieškos kitų būdų kaip išspręsti būsto pardavimo klausimą, arba išvis atsisakys minties pardavinėti būstą. Ilgainiui, net ir kainoms pradėjus kilti, gerų pasiūlymų gali neatsirasti, kadangi naujų NT projektų šiuo metu praktiškai nebeplanuojama.

Tokia situacija jau pradėjo priversti suklusti planuojančius įsigyti NT netolimoje ateityje. Panašu, kad kainų kritimo dugnas jau matyti ir jis turėtų būti pasiektas kitų metų pradžioje. O iki tol dar turbūt teks pagyventi esamomis tendencijomis.

Vienas komentaras

  1. nuomone - 2011-11-30

    svarbiausia investuoti i nekilnojamaji turta, kuri dabar visi uzmirso. vertybiniai popieriai tik zodziai, investicija i auksa neracionali, lieka tik nt. eurai ir doleriai vis tiek nuinfliuos / arba is viso prazus kaip vertybiniai [popieriai/ tai kas belieka, geriau nelabai likvidus, taciau nt, kuris ir po sovietmecio nors ir treciai kartai dalinai sugrizo. kas turit, geriau siulau nelaikyti koinese, kol laikas.

    [Atsakyti]

Rašyti komentarą